Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Τσίπρας-Μέρκελ: Η κυβέρνηση αναζητά πολιτική λύση την ύστατη ώρα

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Με φόντο την ομίχλη στο τοπίο των διαπραγματεύσεων, τη διαπιστωμένη δυστοκία για έναν «έντιμο συμβιβασμό» αλλά και την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν στις 3.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) τη δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό.

Μέσα στο πολυδαίδαλο παζλ των διαβουλεύσεων και με ορίζοντα την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, πασιφανής στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός και να καταγραφεί «πρόοδος».

Θέμα ρευστότητας θα θέσει ο Τσίπρας στη Μέρκελ
Από το Μέγαρο Μαξίμου οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Ωστόσο, προαναγγέλλουν πως βούληση του πρωθυπουργού είναι να μεταφέρει στη Γερμανίδα καγκελάριο μήνυμα να… ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας και να εκταμιευθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Όπως θυμίζουν άλλωστε στο iefimerida.gr από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, «η Ελλάδα δεν έχει πάρει καμία δόση από τους Θεσμούς από τον Αύγουστο του 2014».
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μία «γόνιμη συζήτηση» την οποία προσδοκά η Αθήνα, ανάλογη με αυτή που είχε προηγηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές κατά την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο, και επαναλαμβάνουν την ανάγκη να υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός με αμοιβαία επωφελή λύση».

«Μνημόνιο δεν υπογράφουμε»
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζουν τις εξελίξεις και εξηγούν πως έχουν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. «Θέλουμε λύση μέχρι τις 30 Απριλίου», διαμηνύουν, ούτως ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί στο eurogroup της 11ης Μαΐου οπότε και διεξάγεται η τακτική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι ίδιες εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν πως «βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης» και ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως «αν υπογράψουμε τώρα αυτά που ζητάνε και υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές μας, τους επόμενους δύο μήνες θα μας ‘λιώσουν’».  Δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ρήξης -αν και είναι κάτι που απεύχονται- υπογραμμίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι αντιδράσεις στην ΕΚΤ θα ήταν αλυσιδωτές.
Πιέζουν ακόμα και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αποκαλυπτικό, τέλος, των προθέσεων των δανειστών -πέρα από τις απαιτήσεις για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις) και το ασφαλιστικό- είναι και το γεγονός ότι πιέζουν ακόμα και για τις 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η εφαρμογή των οποίων πάει καλά. Βάσει όλων των παραπάνω λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται πως θα επιδιώξει μια νέα ώθηση στη διαπραγμάτευση, επιχειρώντας να μετακυλήσει τα «αγκάθια» για τον Ιούνιο σε μία συμφωνία-πακέτο σε πολιτικό επίπεδο.

Νέα σενάρια για τρίτο δάνειο
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φήμες που κάνουν λόγο για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα από τον Ιούνιο, ενώ, η γαλλική Le Monde τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα

Από .........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: