Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Συμφωνία τα ξημερώματα – Τι έδωσε, τι πήρε η Ελλάδα – Όλα θα κριθούν στο Eurogroup

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Ικανοποιημένος και αισιόδοξος ο Α. Τσίπρας μετά την τετράωρη συνάντηση
- Μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανθρωπιστική κρίση θα δοθεί στην Ελλάδα
- Σήμερα ανακοινώσεις Γιουνκερ για χρηματική ενίσχυση προς την Ελλάδα
- Πακέτο κοστολογημένων μέτρων πρέπει να παρουσιάσει άμεσα η Αθήνα
- Ελπίδες για εκταμίευση “υποδόσεων” για το ξεκλείδωμα της ρευστότητας
- Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε Eurogroup που θα οριστεί τις επόμενες ημέρες
- Οργή από πολλές χώρες για το “διευθυντήριο” και τη μη συμμετοχή τους στη σύσκεψη

Πρόκειται σίγουρα για ένα θετικό βήμα. Η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τους Μέρκελ, Ολαντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Τουσκ και Ντάισελμπλουμ κατέληξε σε ένα κοινό ανακοινωθέν και έτσι η ρήξη αποφεύχθηκε.

Ήταν μια ήρεμη επικοδομητική συνάντηση, είπε η Α. Μέρκελ, θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δήλωσε ο Φ. Ολάντ, ενώ ικανοποιημένος δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζοντας την ουσία της συνάντησης μέσω της οποίας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ήταν πως ξαναμπήκε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε ράγες.

Η Ελλάδα μετά τη συνάντηση κέρδισε χρόνο, δόθηκε χρόνος στην Αθήνα να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι κοστολογημένες και θα κριθούν σε Eurogroup που θα οριστεί όταν η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει τις προτάσεις της.



Ουσιαστικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε έναν κοινό τρόπο ανάγνωσης της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου. Τι υποχρεούται να κάνει και τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα δηλαδή.


Τα κέρδη για την Ελλάδα

Ένα σημαντικό και χειροπιαστό κέρδος για τη χώρα είναι η δέσμευση από μέρους του Ζ.Κ. Γιούνκερ για ένα γενναίο πακέτο στήριξης που θα δοθεί για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το ύψος του ποσού θα ανακοινωθεί σήμερα, ενώ και μόνο η κίνηση αυτή αποτελεί de facto αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή πλευρά της ανθρωπιστικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση διαφαίνεται μια συμφωνία για σταδιακό άνοιγμα της στρόφιγγας από την ΕΚΤ με βάση τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα σε πολιτικό κυρίως επίπεδο η χώρα στα κέρδη της καταγράφει το γεγονός ότι πλέον δεν υποχρεούται να περάσει από τη λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας. Με λίγα λόγια υπάρχει de facto πάγωμα του μνημονίου, καθώς δεν θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να κάνει πράξει τουλάχιστον τα μέτρα που προβλεπόταν στο διαβόητο mail Χαρδούβελη. Παράλληλα μπαίνει τέλος με τον τρόπο αυτό στην αλά τρό9ικα διαδικασία ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτό αυτομάτως σημαίνει και τέλος στην κόντρα με τις Βρυξέλλες όπως αυτή διεφάνη τις τελευταίες ημέρες.

Σημαντικό, τουλάχιστον όπως διαβάζει τη συμφωνία η Ελληνική πλευρά, είναι το γεγονός ότι πλέον η χώρα έχει την αποκλειστική ευθύνη καθορισμού των μέτρων που θα ληφθούν. Εδώ βέβαια πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο του Eurogroup.


Τι έδωσε η ελληνική πλευρά

Άμεσα η Αθήνα, πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλήρες πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων τα οποία θα πρέπει να είναι κοστολογημένα και με μετρήσιμα αποτελέσματα έτσι ώστε να κριθούν στο Eurogroup. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α. Τσίπρας παρουσίασε τη νύχτα ένα πακέτο μέτρων που προτίθεται να λάβει η ελληνική πλευρά.

Τα μέτρα της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που δεν “πείσουν” το Eurogroup θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα, αν και όπως διαβεβαιώνει το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος για οριζόντια μέτρα που θα πλήττουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.

Με βάση το πακέτο μέτρων θα κριθεί και η στάση της ΕΚΤ, η ρευστότητα δηλαδή, αν και εδώ διαφαίνεται πρόθεση να υπάρξει και σταδιακή εκταμίευση χρημάτων.

Μάλιστα υπογραμμίζεται με νόημα ότι μια θετική γνωμοδότηση του Eurogroup μπορεί να ανοίξει άμεσα την κάνουλα για παροχή 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Από ........  newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: