Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τα τρία σενάρια για το μέλλον των διαπραγματεύσεων - Ποιό είναι το επικρατέστερο και ο ρόλος του ΔΝΤ


Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com


- Το πρώτο σενάριο για το Eurogroup είναι δύσκολο καθώς προυποθέτει πως η κυβέρνηση θα δεχθεί παράταση του προγράμματος
- Σχετικά με το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για τη γέφυρα όλοι οι δανειστές φαίνεται πως το απορρίπτουν λόγω των πηγών χρηματοδότησης
- Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι δανειστές θεωρούν πως για την Ελλάδα τελειώνουν τα χρήματα μέσα στον Μάρτιο
- Πολλοί είναι εκείνοι από την τρόικα που θεωρούν πως η 28η Φεβρουαρίου χωρίς πρόγραμμα δεν θα είναι και καταστροφή για την Αθήνα

Δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup όπου το κλίμα και πάλι θα είναι εκρηκτικό αλλά τότε θα μπουν οι βάσεις στο εάν θα υπάρξει η συμφωνιά ή όχι, έρχονται οι Financial Times και ο αρθρογράφος Peter Spiegel όπου καταγράφει τα τρία πιθανά σενάρια για τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Το πρώτο σενάριο αφορά την παράταση κάτι που επιθυμούν τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι που απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση για άλλους έξι μήνες, ώστε να εκταμιευτεί και η δόση των 7,2 δισ. ευρώ και όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών σε αυτή την προοπτική τότε δείχνουν πιο συγκαταβατικοί οι δανειστές να συζητήσουν για ένα νέο πρόγραμμα με βάση και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times η αίσθηση στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης είναι πως ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν λίγο πριν συμφωνήσει σε αυτό το σενάριο, αλλά τελικά με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα απερρίφθη μιας και ήταν κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό το σενάριο όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι πιθανότητες πλέον είναι ελάχιστες, αλλά επισημαίνεται πως εάν το αποφασίσει η Ελλάδα είναι η τελευταία προθεσμία που έχει στο Eurogroup αλλιώς δεν θα μπορέσει αυτή η παράταση να περάσει από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την περίφημη "γέφυρα" που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υποστηρίζει πως υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης ώστε η Ελλάδα να μην έχει πρόβλημα ρευστότητας και συγχρόνως να γίνονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους Financial Times αυτές οι πηγές χρηματοδότησης είναι:

- 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ
- 10 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων που θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες
- 11 δισ. ευρώ από τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο και αυτό το σενάριο βρίσκει κόντρα στου δανειστές, καθώς ένας μετά τον άλλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και η ΕΚΤ αρνείται. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό το σενάριο έχει μηδενικές πιθανότητες υλοποίησης, καθώς σχεδόν όλοι το απορρίπτουν εάν δεν υπάρχει ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα που να δεσμεύει την Αθήνα με υποχρεώσεις.

Το τρίτο σενάριο σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι η λήξη του ελληνικού προγράμματος και η έναρξη ενός νέου που θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις και σε βάθος χρόνου.

Πολλοί σύμφωνα πάντα με το άρθρο είναι εκείνοι που θεωρούν πως η ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου δεν θα σημάνει και το τέλος του κόσμου. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα μπορεί τότε να βγαίνει από το πρόγραμμα, αλλά μόνο το ευρωπαϊκό, θυμίζοντας ο αρθρογράφος πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει περί τα τέλη του 2016.

Επομένως οι Financial Times θεωρούν πως με αυτή την προοπτική το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος χρηματοδότησης της Ελλάδας για όσο διαρκούν φυσικά οι διαπραγματεύσεις και μέχρι τη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα.

Για τους Financial Times και τον αρθρογράφο, αυτό είναι από τις καλύτερες λύσεις που θα μπορούσε να υπάρξει προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία.

Αναφορικά βέβαια με τον χρόνο που θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις σε ένα τέτοιο σενάριο, η Αθήνα, όπως αναφέρει το δημοσιεύμα, αναφέρει πως μπορεί να αντέξει για λίγους μήνες από άποψη ρευστότητας, ενώ οι δανειστές θεωρούν πως η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα μέσα στον Μάρτιο.


Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Από ........  newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: