Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com
Η
κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να προκαλέσει την ρήξη με τον Ευάγγελο
Βενιζέλο έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις αλλά κυρίως αμηχανία σε
όλους: Στην Χ. Τρικούπη (που αιφνιδιάστηκε) στους «δελφίνους» της
ηγεσίας – ακόμη και στους «δικούς του».
Μπορεί να συντάχθηκαν μαζί του, αυθωρεί και παραχρήμα μια σειρά στελεχών νυν και πρώην βουλευτών (Σαχινίδης, Μωραΐτης, Καρχιμάκης, Πεταλωτής, Οθωνας, Ραγκούσης) ακόμη και Νομαρχιακές Επιτροπές (Κέρκυρας) αλλά ουδείς είναι βέβαιος για το επόμενο βήμα του πρώην Πρωθυπουργού.
Στο «στρατόπεδο» Παπανδρέου υπάρχουν δύο γραμμές:
Οι «σκληροί»
Του ζητούν:
Μπορεί να συντάχθηκαν μαζί του, αυθωρεί και παραχρήμα μια σειρά στελεχών νυν και πρώην βουλευτών (Σαχινίδης, Μωραΐτης, Καρχιμάκης, Πεταλωτής, Οθωνας, Ραγκούσης) ακόμη και Νομαρχιακές Επιτροπές (Κέρκυρας) αλλά ουδείς είναι βέβαιος για το επόμενο βήμα του πρώην Πρωθυπουργού.
Στο «στρατόπεδο» Παπανδρέου υπάρχουν δύο γραμμές:
Οι «σκληροί»
Του ζητούν:
- Να δημιουργήσει νέο κόμμα, με μπροστάρη τον ίδιο ή στέλεχος της νεότερης γενιάς που θα είναι του ιδίου κλίματος.
- Να «πριονίσει» ανοιχτά προεκλογικά την Δημοκρατική Παράταξη/ΠΑΣΟΚ, προβλέποντας ότι η Δημοκρατική Παράταξη του Ευάγγελου Βενιζέλου – χωρίς την στήριξη Παπανδρέου - οδεύει προς εκλογική συντριβή. «Αν μπει στη Βουλή...» σχολιάζουν.
- Μέχρι τότε, προτείνουν, όχι μόνο να μην στηρίξει ενεργά προεκλογικά την Δημοκρατική Παράταξη, τουναντίον η «γραμμή» να είναι «καταψηφίστε». «Ας ψηφίσουν όποιο κόμμα θέλουν, αλλά όχι ΔΗΠΑΡ» λέει εις εξ αυτών που έλεγε ανοικτά το ίδιο με την «Ελιά» στις ευρωεκλογές. Κάτι που είχε στο νου του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν έλεγε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσουν ενωμένοι στο ΠΑΣΟΚ είναι «να ψηφίζουμε το ίδιο και στο παραβάν».
- Να μην είναι υποψήφιος βουλευτής, ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς εκ των «παπανδρεϊκών». Μια απόφαση εξόχως τολμηρή για νυν βουλευτές, όπως ο Θάνος Μωραΐτης ή ο Φίλιππος Σαχινίδης, παρότι στήριξαν με θέρμη την παρέμβασή του. Ο Νίκος Σηφουνάκης που έχει επί χρόνια στενή φιλική σχέση με τα αδέλφια Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει, ενώ θεωρείται βέβαιο πως υποψήφιοι δεν θα είναι στελέχη όπως οι Γιώργος Πεταλωτής, Μανώλης Οθωνας, Μιχ. Καρχιμάκης κ.α.
- Θεωρούν ότι έκανε λάθος στο χρόνο που δημοσιοποίησε την πρότασή του για Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας. «Θα έπρεπε να το κάνει μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης» λένε και εξηγούν: «Αφενός έδωσε επιχειρήματα στην πλευρά Βενιζέλου να τον κατηγορούν ότι υπονομεύει το ένα από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφετέρου θα μπορούσε αν το έλεγε τον Ιανουάριο πχ. να το συνδέσει με τη δική του κυβερνητική πορεία, ,κάτι που τον καίει».
- Οι θιασώτες αυτής της άποψης εκτιμούν ότι η προσφορότερη λύση θα είναι να συγκεντρωθούν οι υπογραφές που απαιτεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ (το 1/3 των μελών της ΚΠΕ ή το 50% των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών ή το 10% του συνόλου των μελών του) για να αναγκάσουν τον Ευ. Βενιζέλο να συγκαλέσει έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος. Κάτι που αναμένεται να γίνει – αν υιοθετηθεί - από τις αρχές του έτους, με τους παπανδρεϊκούς να διαβεβαιώνουν ότι «μπορεί να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών». Σε μια τέτοια περίπτωση στη «σκηνή» θα ανέβουν όλοι οι υποψήφιοι «δελφίνοι».
- Συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζουν επίσης ότι σύντομα, θα ανακοινώσει πως εννοεί πραγματικά την φράση που επαναλαμβάνει διαρκώς, ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα.«Αν βγει σύντομα να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν θα είναι επικεφαλής κανενός εγχειρήματος, αλλά επιδιώκει να προταχθεί στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο Βενιζέλος θα μετρούσε... ώρες» υποστηρίζουν. Θεωρούν δε πως ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να δει την επανάληψη του έργου του 2007, μια αναμέτρηση Παπανδρέου-Βενιζέλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου