Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Moody's: Η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο θα είναι ρίσκο και λάθος

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


Πυκνώνουν οι φωνές εκείνων που θεωρούν πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δίχως την ομπρέλα της Τρόικα θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει στο εσωτερικό.

Το μπαράζ των ξένων δημοσιευμάτων ακολούθησε και η τακτική έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody's. Στο τελευταίο της σημείο αναφέρει πως μια πρόωρη έξοδος στις αγορές θα προκαλέσει ένα κύμα αβεβαιότητας στην προσπάθεια της χώρας να αντλήσει κεφάλαια, αλλά ταυτόχρονα και να προχωρήσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Μια γρηγορότερη έξοδος από το πρόγραμμα θα δημιουργούσε χρηματοδοτικά ρίσκα για την Ελλάδα, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών της αναγκών για τον επόμενο χρόνο», υπογραμμίζει ο οίκος.

Με βάση τη λογική των ψυχρών αριθμών, η Ελλάδα έχει ανάγκες που ανέρχονται στο ποσό των 20 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της. Όσο για τις περιβόητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο οίκος αναφέρει πως μια έξοδος από την εποπτεία της Τρόικα ενδέχεται να τις επιβραδύνει, κάτι που δεν συμβαίνει όσο υφίσταται το πρόγραμμα διάσωσης.

Για το πολιτικό ρίσκο η έκθεση αναφέρει: «Η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015, εάν η κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Μάλιστα, ο οίκος σημειώνει ότι πιθανές πρόωρες εκλογές θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αναφορικά με τα 20 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών που εντοπίζει η Moody's για το 2015, οι αναλυτές της υποστηρίζουν ότι αυτά μπορούν να αντληθούν είτε από τις αγορές είτε με άλλους τρόπους. Μεταξύ άλλων, αναφέρει και τη χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ.

Από ..........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: