Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Josef Ackermann: Γιατί ναυάγησε το κρυφό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

Για κρυφό γαλλογερμανικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το Φεβρουάριο του 2010 και πριν η χώρα αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές οδηγούμενη στο ΔΝΤ, το οποίο τελικά δεν ευοδώθηκε λόγω γερμανικής υπαναχώρησης, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackermann.

Όπως λέει, στις αρχές του 2010 και όταν τα ελληνικά speads ήταν ακόμα βιώσιμα, είχε προτείνει ένα σχέδιο δανειακής στήριξης το οποίο θα έδινε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

«Το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους, όχι να την αποτρέψει εντελώς» εξηγεί ο Josef Ackermann. «Για την υλοποίησή του προέβλεπε την υποστήριξη της γερμανικής και γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών ήταν ακόμη νωπές στο μυαλό των φορολογούμενων, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές περιφερειακές εκλογές το Βερολίνο εμφανίστηκε απρόθυμο να συμμετάσχει», προσθέτει.

Μεταξύ άλλων, σχολιάζει ότι η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη όταν την έπληξε η κρίση, και ότι ο γερμανικός ρόλος στην κρίση ήταν συγκυριακό αποτέλεσμα, καθώς η χώρα είχε ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα ακριβώς τη στιγμή που όλοι οι άλλοι έμπαιναν σε μια τέτοια κατάσταση. «Δεν το είχε σχεδιάσει και σίγουρα δεν είχε οποιοδήποτε σχέδιο για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη», εξηγεί. «Ήταν η μόνη ισχυρή χώρα και ο φυσικός ηγέτης. Ωστόσο, ανέλαβε τον ρόλο αυτό απρόθυμα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, κάνει λόγο για «ακανθώδη» δρόμο προς την ανάκαμψη, χαρακτηρίζει την επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας «δραματική» και την πρόοδο που συντελέστηκε «εντυπωσιακή», ενώ τονίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με την προ 20ετίας ρήση του Θεόδωρου Καρατζά σχετικά με τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, ότι το ελληνικό κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του διότι «δεν έχει παραστάσεις για το σύγχρονο και δεν έχει φαντασία για το μέλλον», ο κ. Ackermann αφού σχολιάζει ότι «ο Θεόδωρος Καρατζάς ήταν αγαπητός φίλος μου και πράγματι ένας σοφός άνθρωπος», εκφράζει την άποψη ότι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος. «Τα χρόνια που η Ελλάδα υπέμεινε τη δικτατορία η απόσταση μεταξύ των πολιτικών και του κράτους μεγάλωσε και αυτό επηρέασε αρνητικά την αίσθηση των πολιτών για τις κοινές ευθύνες».

Από .......  capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: