Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πάπας σε Τσίπρα: Μιλάς μια διαφορετική γλώσσα που μοιάζει με μελωδία ελπίδας - Τι δώρα αντάλλαξαν

Αναρτήθηκε από ........ energoipoliteskv.blogspot.com


 

Είκοσι λεπτά κράτησε σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε με θερμά λόγια για τους νεους πολιτικούς, κατακεραύνωσε τους κερδοσκόπους και εξέφρασε την αγωνία τους για τους ανθρώπους που χάνονται στις θάλασσες προσπαθώντας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

 Ο Πάπας αναφέρθηκε στην κρίση ως μια κρίση αξιών, επισημαίνοντας ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν την κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο Πάπας Φραγκίσκος Α' τόνισε ότι οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη. Επίσης, ο Ποντίφικας είπε ότι είναι “απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι και να κινδυνεύουμε από τους πολέμους”, ενώ χαρακτήρισε ως αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι “λαθραίοι” και να πνίγονται στη θάλασσα.

 Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά : “οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας”. Τέλος, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.

Ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του στο Φανάρι.

 Τα δώρα που αντάλλαξαν 

 Ο Πάπας δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα το παπικό μετάλλιο καθώς και το έργο του “Η Χαρά του Ευαγγελίου”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε στον Ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Χρέη μεταφραστή διετέλεσε ο επίσκοπος Σύρου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν "αναγκάστηκε" να φορέσει γραβάτα αφού δεν προβλέπεται πλέον από το πρωτόκολλο στο Βατικανό.

 Ο κ.Τσίπρας αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε: 

 «Η Αριστερά και η χριστιανική Εκκλησία, εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά τεμνόμαστε σε ίδιες βασικές αξίες: την αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, και την επιθυμία μας για παγκόσμια ειρήνη».

 Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζήτησει με τον «πάπα των φτωχών» για την οικονομική κρίση, την ανάγκη να επανεμπνεύσει η πολιτική τούς ανθρώπους σε συλλογικές, πανανθρώπινες αξίες, την ανάγκη να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο, αλλά και για το μεταναστευτικό. Επίσης του μετέφερε την εικόνα από την Ελλάδα, που συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση, που παίρνει πλέον ανθρωπιστικές διαστάσεις, και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη», για να βάλουμε ένα τέρμα σ΄αυτή την πολιτική.

 Πιο αναλυτικά δήλωσε:

 «Είχα σήμερα την ευκαιρία με τον πάπα Φραγκίσκο επονομαζόμενο και ως "πάπα των φτωχών" να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση. Δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κρίση αξιών. Να κουβεντιάσουμε για την ανάγκη να επανεμπνεύσει τους ανθρώπους η πολιτική σε συλλογικές αξίες, πανανθρώπινες και ουσιαστικές απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του κέρδους και της κατανάλωσης. Συζητήσαμε για την ανάγκη να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο, να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές επεμβάσεις, για την ανάγκη να αποκαταστήσουμε ως αξία την αλληλεγγύη, να μιλήσουμε για την ανάγκη οι άνθρωποι να είναι πάνω από τα κέρδη.

 Του ζητήσαμε να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια, να μιλάει για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, αλλά και για τη δομική αιτία της φτώχειας, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Του ζητήσαμε να αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, τη μεγάλη σύγχρονη πληγή, και την ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που γεννά τραγωδίες, ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο θάλασσα.


 Τέλος, του μετέφερα την πραγματική εικόνα από την Ελλάδα, που μετά από τέσσερα χρόνια άδικης πολιτικής λιτότητας συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση, μια κρίση που παίρνει πλέον ανθρωπιστικές διαστάσεις και του εξήγησα ότι όσα έγιναν, έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες, όχι όμως οι άνθρωποι. Του είπα ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού κι εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να βάλουμε ένα τέρμα σε αυτή την πολιτική.

Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Αριστερά και τη χριστιανική Εκκλησία θα συνεχιστεί. Εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά τεμνόμαστε σε ίδιες βασικές αξίες: την αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη, και την επιθυμία μας για παγκόσμια ειρήνη».

Από ........  newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: