Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Αδυναμία αντίδρασης στο Χ.Α – Χάθηκαν οι 1.100 μονάδες

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com



Του Βασίλη Γεώργα

Ανησυχητική αδυναμία ανοδικής αντίδρασης παρουσιάζει η αγορά της Αθήνας όπου πλέον το πολιτικό ρίσκο έχει τον πρώτο λόγο στις κινήσεις των επενδυτών και όλα περιστρέφονται γύρω από την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Η πίεση εντείνεται όσο το σκηνικό στο εσωτερικό δεν αποσαφηνίζεται, ενώ το κλίμα επιδεινώνεται και από τις ρευστοποιήσεις στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, και είναι πλέον εμφανές ότι το Χ.Α δέχεται απανωτά πλήγματα από τις στρατηγικές εξόδου που εφαρμόζουν μεγάλα χαρτοφυλάκια και hedge funds τα οποία έχουν εντείνει τις πωλήσεις τους σε όλες ανεξαιρέτως τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο κλίμα αυτό ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε μετά από 28 συνεδριάσεις κάτω από 1.100 μονάδες, έχοντας χάσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής κίνησης του τελευταίου ενάμισι μήνα. Το κλείσιμο στις 1.087,98  μονάδες  (-1,63%) είναι το μόνο «ενθαρρυντικό» της σημερινής συνεδρίασης καθώς όσο δεν χάνεται το τελευταίο κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 1.081 μονάδων (76,4% επίπεδο διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τις 1.044 ως τις 1.203 μονάδες) παραμένουν τεχνικά ζωντανές οι προσδοκίες διαμόρφωσης ενός υψηλότερου πυθμένα.

Προς το παρόν η μεταβλητότητα κυριαρχεί και οι έντονες διακυμάνσεις είναι απόλυτα ενδεικτικές της κρισιμότητας των ημερών για την περαιτέρω πορεία των τιμών στο ΧΑ. Η ενδοσυνεδριακή κίνηση του Γενικού Δείκτη από το +1,64% το πρωϊ μέχρι και το -2% στο τέλος της συνεδρίασης αντικατοπτρίζει εύγλωττα ποια πλευρά έχει το πάνω χέρι στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο υψηλός τζίρος των 120 εκατ. ευρώ., αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι οι ρευστοποιήσεις έχουν ενταθεί και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστικές για το ΧΑ.
  
Επιπλέον τα μηνύματα που εκπέμπουν πλέον οι τραπεζικές μετοχές αλλά κυρίως τίτλοι μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ που μέχρι πρότινος έδειχναν πως θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας ανοδικής κίνησης, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Παρά την επίμονη υποστήριξη των ξένων οίκων με υψηλές τιμές - στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, ο κλάδος αδυνατεί προς το παρόν να προσελκύσει αγοραστές και να επιστρέψει πάνω από τις 150 μονάδες. Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και 14 συνεδριάσεις, προσεγγίζοντας σε απόσταση αναπνοής τα χαμηλά του Αυγούστου ενώ σήμερα έκλεισε με πτώση 3,08% στα 1,26 ευρώ. Παρομοίως η Εθνική με απώλειες 16% στις δύο τελευταίες εβδομάδες παλεύει να κρατηθεί υψηλότερα των 2,30 ευρώ.

Συνολικά η συμπεριφορά μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι κάτι περισσότερο από προβληματική. Η MIG στην οποία πλέον η Πειραιώς είναι μεγαλομέτοχος μετά την μετατροπή ομολογιών, επιταχύνει την πτώση της, και με απώλειες 6,4% σήμερα έκλεισε σε χαμηλά δέκα μηνών (0,3360 ευρώ). Η ΕΧΑΕ εμφανίζει ιδιαίτερα άσχημη εικόνα (-4,35% σήμερα ενώ καταγράφει απώλειες πάνω από 30% από τον Ιούνιο) και διολισθαίνει προς τα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους. 

Η εικόνα έχει βαρύνει και για τις μετοχές της «πραγματικής οικονομίας», με τη ΔΕΗ σήμερα να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά ως και 4,88% κάτω από τα 10 ευρώ για να κλείσει τελικά με απώλειες 3,9% στα 10,05 ευρώ, Ο ΟΤΕ (απώλειες 3,17% στα 10,70 ευρώ) μετά την ψευτοδιάσπαση και την αδυναμία της μετοχής να παραμείνει πάνω από τα 11,30 ευρώ έχει χάσει σχεδόν το 9% της αξίας του σε τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ και ο όμιλος Μυτιληναίου που έκλεισε με πτώση 2,97% κινδυνεύει να διολισθήσει χαμηλότερα αν χάσει τα 6,20 ευρώ.

Όσο για την ΕΥΔΑΠ, η καθοδική κίνηση της μετοχής αποκτά πλέον παραβολικά χαρακτηριστικα (-5,06% σήμερα) με τις απώλειες να ξεπερνούν το 20% τις τελευταίες 4 εβδομάδες καθώς η μετοχή κινείται ταχύτατα προς τα επίπεδα των 7 ευρώ. Ο δε ΟΠΑΠ μετά και τη νέα σημερινή υποχώρησή του στα 11,15 ευρώ έκλεισε σε χαμηλά 18 εβδομάδων έχοντας χάσει 20% από τα υψηλά του Ιουνίου.
 
Στο σύνολο της αγοράς 92 μετοχές ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση έναντι μόλις 21 που ενισχύθηκαν.

Από .......  capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: