Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Προετοιμάζουν το έδαφος για επαναδιαπραγμάτευση - Συνάντηση Σαμαρά - Σόιμπλε

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

Ποια τα επόμενα βήματα Σαμαρά - Βενιζέλου έναντι των δανειστών μας και πως η κόντρα Μητσοτάκη - Λοβέρδου διευκολύνει την Αθήνα να διεκδικήσει διορθώσεις στις μνημονιακές της υποχρεώσεις. Γεύμα Σαμαρά - Σοιμπλε το μεσημέρι στο περιθωριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ στην Πορτογαλία - ποια η στρατηγική της κυβέρνησης εν όψει της Προεδρικής εκλογής.


Με πολύ προσεκτικό τρόπο σχεδιάζει η Αθήνα να επιφέρει τροποποιήσεις επί της συμφωνίας με την τρόικα σε μία σειρά ζητήματων, που επενεργούν αρνητικά στην εικόνα της στο εσωτερικό και στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ αλλά και της μείζονος διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν έλθει σε μία κατ αρχήν συμφωνία να θέσουν μεσοπρόθεσμα ορισμένα ζητήματα στους εταίρους μας σε μία πιο πολιτική βάση, αρκεί βεβαίως, όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν στενοί τους συνεργάτες να μην τεθεί εν κινδύνω η ασφαλής πορεία της χώρας και η έξοδος από τα Μνημόνια το 2016.

Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Λοβέρδου για την τύχη των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, προιδεάζει για μία ευρύτερη πολιτική συζήτηση μεταξύ της Αθήνας του Βερολίνου και τελικώς των Βρυξελλών, η οποία, όπως παρατηρούν τακτικοί συνομιλητές των δύο κεφαλών της κυβέρνησης, διευκολύνεται από τα μηνύματα, που κατεγράφησαν κατά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές όχι μόνο στον Ελληνικό χώρο αλλά και ευρύτερα αλλά και από την ολοένα και βελτιούμενη κατάσταση της εθνικής οικονομίας.

 Μολονότι, από το Μέγαρο Μαξίμου και την Αντιπροεδρία μεταδίδεται το σήμα πως δεν θα αμφισβητηθούν οι συμφωνίες, που έχει συνάψει η χώρα με τους πιστωτές της, καλά γνωρίζοντες τις διεργασίες εντός της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, προεξοφλούν πως η Αθήνα θα ζητήσει τροποποίηση των όρων, ώστε να καταστούν ρεαλιστικότεροι οι στόχοι σε μία σειρά ζητήματων, όπως η διαθεσιμότητα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ο αριθμός των δόσεων των επιχειρήσεων προς τις εφορίες.

Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο Αντώνης Σαμαράς επιμένοντας πως η Ελλάδα εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση και πως "είμαστε έτοιμοι για αλλαγές ακόμη και αναθέωρηση πολιτικών γιατί αυτό είναι η ουσία της Δημοκρατίας" μιλώντας στην 51η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαικών Υποθέσεων Κοινοβουλίων κρατών - μελών της ΕΕ. Σε λίγες ώρες, μαλιστα, ο Αντώνης Σαμαρας θα εχει την ευκαιρία συμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να θεσει στον Γερμανο Υπουργο Οικονομικων, Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, την αναγκη "λελογισμενων" διορθώσεων σε ζητήματα οπως η υιοθέτηση ευνοικοτερων όρων ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Επιπλέον, ο πρωθυπουργος αναμενεται να εκθέσει στον Γερμανό Υπουργο Οικονομικων τον προβληματισμο για τη συνεχή παρουσια της τρόικας στη χωρα μας, η οποία, οπως θα πει χαρακτηριστικα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απο όσα επιλύει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απο την πλευρα του απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά στελέχη, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως μολονότι σεβόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας, πρέπει να επανεξετάσουμε ορισμένα τμήματα των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που προφανώς δεν παρουσιάζουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αναφερόμενος σύμφωνα με πληροφορίες στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικαλέστηκε το "πάθημα" και τα μηνύματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, ενώ και οι υπόλοιποι συμμετέχονντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται η διαδικασία της διαθεσιμότητας είναι εξόχως προβληματική και πρέπει να επαναξιολογηθεί συνολικά.

Στην κυβέρνηση, πάντως, αποπειρώνται να χαρτογραφήσουν τα νερά των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων με πρώτη και σημαντικότερη την εκλογή ΠτΔ, η οποία χρονικά τοποθετείται σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές στους πρώτους μήνες του 2015. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις ραγδαίες ανακατατάξεις σε κόμματα, οπως οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και το πολύχρωμο πολιτικά ψηφιδωτό της δεξαμενής των ανεξάρτητων βουλευτών.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη καταστρώνεται ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, ώστε η κυβέρνηση να φθάσει στο μαγικό νούμερο "180", που αντιστοιχεί στους βουλευτές, που απαιτούνται, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, το θέμα άνοιξε ο ίδιος ο κύριος Σαμαράς όταν στη συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής" εξέφρασε την αισιοδοξία πως είναι πιθανή η συγκρότηση της ευρύτερης πλειοψηφίας, που χρειάζεται για την εκλογή του ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται ήδη εισηγήσεις να φέρει νωρίτερα τη συγκεκριμένη διαδικασία, επιτυγχάνοντας τρεις στόχους: να ανακτήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, να μη διολισθήσει η χώρα σε μία μακρά και παραλυτική προεκλογική περίοδο και να φέρει προ των ευθυνών της την αξιωματική αντιπολίτευση, περιοριζόντας τα περιθώρια ελιγμών της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στους "πράσινους" Υπουργούς υπογράμμισε πως δεν πρέπει να τεθεί εν κινδύνω η ασφαλής πορεία της χώρας προς την έξοδο απο την κρίση και τον τερματισμό της Μνημονιακής περιόδου το 2016, συνδέοντας ευθέως το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας με την εκλογή του ΠτΔ, αφού επέμεινε πως δεν πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία για να εκτραπεί η τιτάνια προσπάθεια, που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός.

 Επετέθη, μάλιστα, με δριμύτητα κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρεί να δηλητηριάσει το εγχώριο πολιτικό κλίμα εν όψει της προεδρικής εκλογής ανασύροντας μνήμες....αποστασίας και τον κατηγόρησε ότι εμβολιάζει τον εσωτερικό διάλογο με εμφυλιοπολεμικά στοιχεία και ότι επιδίδεται στο εξωτερικό σε μία πρωτοφανή εκστρατεία δυσφήμισης των κορυφαίων θεσμών της χώρας μας.

Από .......  newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: