Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΠΑΣΟΚ: «Κάνε με υπουργό για να μη σε αμφισβητήσω»

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com


Προσπάθεια να κλείσει μέτωπα και στόματα έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αυξάνοντας τον αριθμό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Στόχος του είναι να κερδίσει χρόνο και να αποτρέψει τις κινήσεις αμφισβήτησης και να σταματήσει όσους ζητούν την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πιόνια στη σκακιέρα του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν
Με τη χώρα και την κυβέρνηση να βρίσκονται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο ως την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο 2015 -ή και νωρίτερα- ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε το τελευταίο διάστημα να κινήσει τα πιόνια στη σκακιέρα με τον εξής στόχο: να επιβραβεύσει όσους συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα του 8% στις ευρωεκλογές, να κλείσει εσωκομματικά μέτωπα διατηρώντας τις ισορροπίες και να απομονώσει τους επίδοξους δελφίνους.
Εν μέρει τα κατάφερε.
Η μετακόμιση του Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες και μάλιστα ως δεύτερου πίσω από την Εύα Καϊλή, μειώνει τις δυνατότητες επιρροής που έχει το ανερχόμενο στέλεχος για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ισχυροί δελφίνοι έμειναν υπουργοί
Ο κ. Βενιζέλος φρόντισε επίσης να διατηρήσει στα υπουργεία τους δύο ισχυρά πρόσωπα που τον αμφισβητούν, τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τη Φώφη Γεννηματά. Τοποθετώντας, επίσης, σε θέση υπουργού τον Ανδρέα Λοβέρδο ισχυροποιεί το εγχείρημα της Ελιάς και αποδυναμώνει την ενδεχόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ικανοποίηση στο βενιζελικό στρατόπεδο
Ο κ. Βενιζέλος κατάφερε και κάτι άλλο: Για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό ομαδοποιεί και πάλι τους δικούς του. Οι υπουργοποιήσεις του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου αποκατέστησαν την ηρεμία και τις ισορροπίες στο βενιζελικό στρατόπεδο, ενώ η αναβάθμιση του Λεωνίδα Γρηγοράκου σε αναπληρωτή υπουργό Υγείας δημιουργεί ένα συμπαγές μέτωπο υποστηρικτών του σε μελλοντικές μάχες.
Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό στο βενιζελικό στρατόπεδο είναι η μη υπουργοποίηση στελεχών όπως η Συλβάνα Ράπτη και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η μη εκλογή τους στην ευρωβουλή θα τους δώσει την ευκαιρία να μπουν στην κυβέρνηση.

Οι παπανδρεϊκοί στην εξουσία
Η κίνηση-ματ ήταν η υπουργοποίηση των «παπανδρεϊκών» Γιώργου Ντόλιου και Αντζελας Γκερέκου. Συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου ανέφερε σε ιδιωτική συζήτηση ότι «τα δύο αυτά στελέχη ήταν έτοιμα να φύγουν και γι' αυτό υπουργοποιήθηκαν», χωρίς να διευκρινίζει πού ήθελαν να πάνε. Το μήνυμα, πάντως, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς την πλευρά Παπανδρέου ήταν ότι δεν θα αφήσει πολύ χώρο για αμφισβήτηση, αφού όλες οι αντιστάσεις υποχωρούν όταν έρχονται αντιμέτωπες με κυβερνητική θέση.

Αδύναμη η πλευρά Σκανδαλίδη
Η ομάδα Σκανδαλίδη (Σκανδαλίδης, Κουτσούκος, Κασσής) θα μπορούσε να είναι ενοχλημένη, αφού δεν συμμετείχε στο μοίρασμα της κυβερνητικής τράπουλας. Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι επιχείρησε να υπουργοποιήσει τον πολιτικό φίλο του Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Κουτσούκο, ώστε να ενσωματώσει και αυτή την πλευρά. Για να τους ικανοποιήσει σκέπτεται να ορίσει τον κ. Κουτσούκο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στη θέση του Πάρι Κουκουλόπουλου που άδειασε μετά την υπουργοποίησή του.

«Δεν κάνουν για αρχηγοί»
Μόνη φανερή «μαύρη τρύπα» για τον κ. Βενιζέλο στο εσωκομματικό πεδίο είναι όσοι από επιλογή έμειναν μακριά από την κυβέρνηση. Στελέχη δηλαδή όπως ο Θάνος Μωραΐτης και ο Φίλιππος Σαχινίδης έχουν τη δυνατότητα να αρθρώσουν κριτικό λόγο απέναντι στην πολιτική και τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου.

 Ωστόσο ο κ. Σαχινίδης είχε διαμηνύσει εγκαίρως ότι δεν επιθυμεί να συμπεριληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενώ και ο κ. Μωραϊτης είχε δηλώσει εγκαίρως «δεν μπαίνω σε κυβέρνηση Σαμαρα». Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι τα δύο αυτά στελέχη της νεότερης γενιάς θέτουν θέμα ηγεσίας αλλά δεν θεωρούνται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο επικίνδυνοι αντίπαλοι αφού δεν έχουν τις αναφορές και τη δύναμη που απαιτείται για να διεκδικήσουν σοβαρά την ηγεσία του κόμματος.

Θα γίνει το Συνέδριο;

Ενα διπλό Συνέδριο αρχών και θέσεων -πρώτα του ΠΑΣΟΚ και μετά της Ελιάς- έχουν σχεδιαστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο και έχουν προαναγγελθεί δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκεί υπάρχει η πιθανότητα να τεθεί από κάποιο μπλοκ ή δελφίνο θέμα ηγεσίας και να αμφισβητηθεί ο κ. Βενιζέλος, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρχίσει τον Σεπτέμβριο τις διαπραγματεύσεις για την μείωση του δημοσίου χρέους και αν προκύψει θέμα με πρόωρη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Νοέμβριο, όλα δείχνουν ότι ένα Συνέδριο ρήξης και αμφισβήτησης δεν μπορεί να διενεργηθεί. Η κυβερνητική σταθερότητα θα κινδύνευε και η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού θα ετίθετο εν αμφιβόλω σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας.

Από ......  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: