Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Δίλημμα ευρωεκλογών ή "εκβιασμός" Βενιζέλου; Η απειλή να πέσει η κυβέρνηση αν "πατώσει" η Ελιά - Άρον άρον συνάντηση με Σαμαρά στο Μαξίμου

Αναρτήθηκε από .........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Στις 15:30 το ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου
- Θορύβησαν οι απειλές Βενιζέλου πως ΠΑΣΟΚ και Ελιά «δεν είναι τσόντα ούτε ουρά κανενός»
- Τι υποστηρίζουν τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ενόψει του διλήμματος των ευρωεκλογών
- Συνεργάτες Βενιζέλου: Δεν είναι εκβιασμός αλλά...
- Υποχώρηση Χατζηδάκη για τις λαϊκές αγορές μετά την... «επανάσταση» πράσινων βουλευτών

Διάλειμμα από τις προεκλογικές τους υποχρεώσεις το μεσημέρι για Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, που συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι εξελίξεις στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα το αποτέλεσμα του Eurogroup θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των δύο ανδρών.

Θα τεθούν επί τάπητος και τα πολιτικά δεδομένα λίγες ημέρες πριν από τις δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις υπό το φως των "απειλών" Βενιζέλου για αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από το κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση κακού εκλογικού αποτελέσματος για την Ελιά.
Νέα δραματικά δεδομένα δημιουργούνται για την πολιτική μακροημέρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, μετά την ουσιώδη αλλαγή στη ρητορική και την πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. "Το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά δεν είναι τσόντα, ούτε ουρά κανενός και δεν προτίθενται να επωμίζονται εφ εξής βάρη, που δεν του αναλογούν ιστορικά από ένα σημείο και μετά" δήλωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η παραμονή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό τίθεται πλέον υπό την αίρεση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.

Στενοί συνεργάτες του κυρίου Βενιζέλου εξηγούν ότι, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δικαιούνται να θέτουν κατά το δοκούν τα προεκλογικά τους διλήμματα, έτσι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει το προφανές, ότι δηλαδή εφ όσον ο ελληνικός λαός δεν εμπιστευθεί την Ελιά, τότε τα δεδομένα διαφοροποιούνται ουσιωδώς, πιστοποιώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα επανεκτιμήσει σε μία τέτοια περίπτωση τη στάση του ως κυβερνητικός εταίρος.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι το δίλημμα Βενιζέλου προσιδιάζει σε πολιτικό εκβιασμό και προσθέτουν ότι μία σοβαρή απομείωση των ποσοστών της Ελιάς θα εξασθενούσε τον προοδευτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Διευκρινίζουν, πάντως, ότι η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος θα έχει συνδυαστικό χαρακτήρα, καθώς εκεί θα συνεκτιμηθεί και η ετυμηγορία στις δημοτικές εκλογές.

Η σκλήρυνση της πολιτικής στάσης του ΠΑΣΟΚ έχει θορυβήσει τους επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αποσυνδέουν τη σημερινή συνάντηση από την προεκλογική τακτική των κομμάτων. Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν επισήμως ότι οι δηλώσεις Βενιζέλου θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών, ωστόσο, οι πολιτικοί συσχετισμοί και ακολούθως η πολιτική προοπτική του κυβερνητικού συνασπισμού είναι περίπου βέβαιον ότι θα συζητηθούν μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου. Πάντως, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη αν και δεν υποτιμούν τις προειδοποιήσεις Βενιζέλου σημειώνουν με νόημα ότι η απόφαση για πτώση της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Προϊόν της αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ θεωρείται και η αιφνίδια μεταβολή στα δεδομένα, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Η Χαριλάου Τρικούπη, μεσώ του εισηγητή της, Μιχάλη Κασσή, προέβαλλε αργά χθες το απόγευμα αντιρρήσεις στο παρά ένα, σχετικά με ορισμένες διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, που αφορούν στο διαχωρισμό μεταξύ εμπόρων και παραγωγών, στην αλλαγή του καθεστώτος για την κλήρωση, ενώ ζήτησε να αυξηθούν οι ημέρες για τις εμποροπανήγυρεις.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ φρόντισε να διαμηνύσει πως εφ όσον το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν ενσωματώσει τις πράσινες τροποποιήσεις τότε δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Έως αργά χθες το βράδυ, πραγματοποιούνταν παράλληλες συσκέψεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο κομμάτων, ώστε να εξευρεθεί η χρυσή τομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας είχαν συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα και τον Χρήστο Πρωτόπαππα, με την πλευρά του Υπουργείου να κάνει λόγο για αιφνιδιασμό από την πλευρά του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου.

Ωστόσο, ο κύριος Χατζήδακης προς άρση του αδιεξόδου προανήγγειλε ορισμένες αλλαγές, ιδίως αναφορικά με το καθεστώς της κλήρωσης. Συνάντηση με γαλάζιους βουλευτές είχε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν και γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις, και ειδικότερα το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έθεσε και επισήμως το θέμα της οριστικής διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι εταίροι μας, πάντως, ελέω και των stress tests των τραπεζών τον προσεχή Νοέμβριο παρέπεμψαν τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στο προσεχές Φθινόπωρο.

Από ........  newsit 

Δεν υπάρχουν σχόλια: