Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Όλο το εσωκομματικό παρασκήνιο στη ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές – Ποιοι ρίχνουν ευθύνες στον Σαμαρά - Οι ζυμώσεις ενόψει ανασχηματισμού και ο Στουρνάρας

Αναρτήθηκε από ..........  energoipoliteskv.blogspot.com

- Εσωκομματικοί τριγμοί στη ΝΔ από το 22% στις ευρωεκλογές
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεδρίου μέσα στο καλοκαίρι
- «Αν το ποσοστό ήταν κάτω από 20%, η επόμενη μέρα για τον Σαμαρά θα ήταν δύσκολη» διαμηνύουν οι «καραμανλικοί»
- Κλειστά τα χαρτιά Σαμαρά για το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα ενόψει ανασχηματισμού
- Ποιοί θέλουν τον υπουργό Οικονομικών εκτός κυβέρνησης
- Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποψήφιος αντικαταστάτης του

Αποδέκτης της παρασκηνιακής εσωκομματικής κριτικής για το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, που μελετά εισηγήσεις για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ και της κυβερνητικής στήριξης – η γκρίνια φέρνει ανασχηματισμό αλλά και πρωτοβουλίες για την αναβάπτιση της Κεντροδεξιάς με την πιθανότητα ενός εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος εντός του καλοκαιριού να μην έχει αποκλειστεί – κανένα σχόλιο του Μαξίμου για την τύχη του Γιάννη Στουρνάρα.

Η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας διά του αθροίσματος των ποσοστών ΝΔ – Ελιάς, ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν αμβλύνει τις -για πολλά γαλάζια στελέχη- αλγεινές εντυπώσεις από τη μείωση των ποσοστών της παράταξης στις Ευρωεκλογές και τη συρρίκνωση της αυτοδιοικητικής επιρροής.
Στελέχη προερχόμενα από το Καραμανλικό μπλοκ αλλά και στελέχη με πιο κεντρώο προφίλ παρατηρούν πως η ΝΔ περιορίστηκε στο 22% και απώλεσε τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας και τους τρείς μεγαλύτερους Δήμους. «Αν το ποσοστό της ΝΔ είχε υποχωρήσει κάτω από το 20% η επόμενη ημέρα για τον Αντώνη Σαμαρά θα ήταν πολύ κακή» σημειώνει κυβερνητικός βουλευτής.

Μολονότι, δημοσίως αποφεύγονται επιμελώς βέλη κατά της ηγεσίας, στο παρασκήνιο η δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών και μεσαίων στελεχών της ΝΔ για τις επιλογές Σαμαρά τόσο σε επίπεδο Αυτοδιοικητικών Εκλογών όσο και σε επίπεδο γενικότερου μοντέλου διακυβέρνησης είναι ευδιάκριτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο πρωθυπουργός οφείλει να ανοίξει άμεσα το πολιτικό παιχνίδι» καθώς του καταλογίζεται ότι κυβερνά μέσα σε ένα στενό κύκλο συνεργατών του, αψηφώντας συχνά πυκνά τους προβληματισμούς των βουλευτών του αλλά και το «θέσφατο» των αναγκαίων ενδοκομματικών ισορροπιών.

Γαλάζια στελέχη παρακινούν τον κύριο Σαμαρά να ανακόψει τη γαλάζια αιμορραγία σε σχηματισμούς προς τα δεξιά της ΝΔ, την ώρα που του ζητούν να μην ενδίδει στις πιέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου εμφανίζοντας το κόμμα να σύρεται πίσω από τις διεκδικήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Σε πολλά στελέχη της ΝΔ και της κυβέρνησης δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αξιοπρόσεκτη επίδοση του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, που φλέρταρε με την εκλογή ευρωβουλευτή όπως και η εσωτερική ανάφλεξη στους Ανεξάρτητους Έλληνες ελέω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για πραγματοποίηση εκτάκτου Συνεδρίου εντός του καλοκαιριού, όπου θα επιχειρηθεί η αναβάπτιση της παράταξης με ταυτόχρονη διεύρυνση της πολιτικής της εμβέλειας.


Το χαρτί του ανασχηματισμού

Μία πρώτη πρωθυπουργική απάντηση στην εσωκομματική δυσαρέσκεια, εκτιμάται πως θα είναι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός εντός των επομένων ημερών. Στενοί συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά μεταδίδουν, πάντως, πως επιδίωξη του ανασχηματισμού δεν θα είναι η διευθέτηση εσωκομματικών λογαριασμών και η τήρηση των σχετικών ισορροπιών, όπως θα επιθυμούσαν πολλοί εκ των δυσφορούντων, αλλά η βελτίωση και η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των κοινωνικών αδικιών και της στροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν…ενθουσιάστηκαν από τις χθεσινές διαρροές περί της παραμονής ή μη του Γιάννη Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών, ιδίως την ώρα, που ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Ανεπισήμως, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας επιτυχημένος Υπουργός Οικονομικών, που απολαμβάνει της στήριξης του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει προϊδεάσει ούτε τους στενούς του συνεργάτες για το τι προτίθεται να πράξει στην περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα, έχοντας μπροστά του και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Τα σενάρια περί αλλαγής φρουράς στο Υπουργείο Οικονομικών συνδέονται ευθέως με την παραμονή ή όχι του Γιώργου Προβόπουλου στην ΤτΕ, καθώς είναι κοινό μυστικό πως ο Γιάννης Στουρνάρας δεν θα διαφωνούσε να διαδεχθεί τον κύριο Προβόπουλο, εκδοχή, πάντως, που συναντά σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που τάσσεται υπέρ της παραμονής του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του.

Την ίδια ώρα, ο κύριος Σαμαράς πρέπει να συνεκτιμήσει πως τα μηνύματα από τους πιστωτές μας συνηγορούν στην παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στην Οδό Νίκης ως του πλέον ενδεδειγμένου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αλλά και τα μηνύματα από την Κ.Ο. της ΝΔ, που επιμένουν πως ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή του Υπουργού Οικονομικών θα είναι ένας…μισός ανασχηματισμός.

Σε περίπτωση, πάντως, που προκριθεί η αλλαγή σκυτάλης στην Οδό Νίκης, το ένα σενάριο φέρνει νέο ένοικο του 6ου ορόφου των εξ απορρήτων σύμβουλο του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου, γνώριμο των εταίρων μας, καθώς έχει μετάσχει σε όλες ανεξαιρέτως τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, τη θέση του κυρίου Στουρνάρα φαίνεται να παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επιδόσεις του οποίου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθως, δεν αποκλείεται εφ όσον προκριθεί το σενάριο του πολιτικού προσώπου, να συμπεριληφθεί στο οικονομικό επιτελείο και στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ.

Κοντά σε μετακίνηση ή αποχώρηση τους από το κυβερνητικό σχήμα φέρονται οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ μελετάται η υπουργοποίηση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του κόμματος, Μάκη Βορίδη αλλά και ορισμένων ατυχήσαντων υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν τέλος ότι στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα βαρύνει και η προθυμία ή μη που επέδειξαν πολλά υπουργικά στελέχη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

Από .......  newsit 

Δεν υπάρχουν σχόλια: