Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Xρέος, πετρέλαιο, Γερμανοί και Αμερικάνοι σε ένα εκρηκτικό κοκτέηλ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Από τον Θανάση Μαυρίδη

 
Το ΔΝΤ θέλει να αναδιαρθρώσουμε τον δανεισμό μας, αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν το συζητάει καν  επειδή κάτι τέτοιο δεν αρέσει στον κ. Σόιμπλε. Δεν το λέμε εμείς. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας το ομολογεί. Το ερώτημα είναι αν για μία τόσο σημαντική απόφαση μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει μόνος του ο κ. Στουρνάρας. Δεν αποφασίζει αν θα διορίσει την Αναστασία ή τον Παρασκευά στο ΤΧΣ. Για το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας μιλάει σαν να αγοράζει τσιγάρα από το περίπτερο! 

Ώστε το ΔΝΤ  θέλει να κάνει το χρέος βιώσιμο και ο κ. Σόιμπλε το αρνείται. Αυτό καταλαβαίνουμε με μία πρώτη ανάγνωση. Δηλαδή, ο κ. Σόιμπλε δεν θέλει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.  Με όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε.

Κι εν πάση περιπτώσει, ας πούμε ότι ο κ. Στουρνάρας δεν το συζητάει. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι αισθάνεται  υποχρεωμένος στον κ. Σόιμπλε, καθώς ο Γερμανός υπουργός θυμήθηκε τα γενέθλιά του και του πήγε μία ολόκληρη τούρτα σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας δεν το συζητάει. Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Βενιζέλος; Ούτε αυτοί το συζητούν; Ποιός είναι αυτός που τελικά καθορίζει την εθνική στρατηγική σε τόσο σοβαρά θέματα; Ποιός διαπραγματεύεται; Ποιός αποφασίζει αν αυτή είναι η καλύτερη γραμμή ή κάποια άλλη;

Στο παρελθόν οι πολιτικοί αρχηγοί συνεδρίαζαν για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Σήμερα τα μαθαίνουμε όλα από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Σαν να είμαστε ξένοι στην χώρα μας.

Προχθές ο κ. Βενιζέλος "άδειασε" τον κ. Στουρνάρα με αφορμή την φημολογία για τη μετακίνηση του τελευταίου στην θέση του κ. Προβόπουλου. Και την ανακοίνωση αυτή την έκανε ο κ. Βενιζέλος από το εξωτερικό, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία. Την ίδια ώρα "κύκλοι" της κυβέρνησης στήριζαν την ανακοίνωση Βενιζέλου. Δικαιούμαστε, λοιπόν να αναρωτηθούμε: ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;

Κάποιοι κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό και  την ώρα που θα έπρεπε να πετάνε από το παράθυρο όσους υπεράριθμους προσέλαβαν στο δημόσιο,  διαβεβαίωναν τους πάντες για τις ισχυρές προοπτικές της Οικονομίας μας. Λέγανε ψέματα. Η Οικονομία κατέρρεε κι εκείνοι έπαιζαν θέατρο για να συνεχίσουν να βρίσκονται στην εξουσία.

Σήμερα και πάλι ο λαός δεν μαθαίνει την αλήθεια.  Δυνάμεις ξένες προς τα εθνικά μας συμφέροντα προσπαθούν να περάσουν την δική τους γραμμή στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί μας θέλουν ζήτουλες, να εξαρτόμαστε από την δήθεν φιλανθρωπία τους. Οι Αμερικανοί μας θέλουν πιο ενισχυμένους, έτσι ώστε να μην είμαστε ευάλωτοι στον ρωσικό και τον κινεζικό παράγοντα. Για άλλη μια φορά η χώρα αυτή γίνεται πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης ισχυρών ξένων συμφερόντων. Μπήκαν στην αυλή μας και μαλώνουν οι ελέφαντες. Κι όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, εμείς κινδυνεύουμε να ποδοπατηθούμε... 

Τι να είναι άραγε αυτό που έχει ενδιαφέρον για τους ξένους στην Ελλάδα; Η τουριστική της βιομηχανία; Χλωμό! Το πετρέλαιο; Μα, εδώ οι "μαζί τα φάγαμε" μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα. Α! Συγνώμη. Πριν λίγες μέρες υπήρξε το deal της BP στον Πρίνο. Είναι και κάτι πολυεθνικές που βιάζονται να πάρουν τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είμαστε σίγουροι ότι ο "μαζί τα φάγαμε" έχει εκτεθεί με εκείνες τις δηλώσεις του. Πετρέλαιο υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε πόσο. Ή καλύτερα, εμείς δεν ξέρουμε πόσο. Εκείνοι που σκοτώνονται για το μέλλον μας και μαλώνουν στα διεθνή φόρα αν θα πρέπει το χρέος της Ελλάδας να είναι βιώσιμο ή όχι, εκείνοι πρέπει να ξέρουν...

thanasis.mavridis@capital.gr

Από ....... kourdistoportocali 

Δεν υπάρχουν σχόλια: