Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Οι τράπεζες το νέο πεδίο σκληρής κόντρας κυβέρνησης – Τρόικα

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Πεδίο ισχυρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικα αποτελούν οι όροι των στρες τεστ των τραπεζών με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της BlackRock, αλλά και η κατάθεση του νομοσχεδίου για τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου.

Τρία είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας:

1. Τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ο δείκτης Core Tier I των βασικών ιδίων κεφαλαίων να είναι στο 8% του ενεργητικού τους, όπως ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, έναντι 9% που ισχύει για τις ελληνικές. Επίσης, στην προσομοίωση με το δυσμενές σενάριο, το ελάχιστο όριο να είναι 6% όπως στις ευρωπαϊκές, αντί 7% που ισχύει για τις ελληνικές.

2. Ο αναβαλλόμενος φόρος για τη ζημιά από το "κούρεμα" των ομολόγων (PSI). Πριν λίγες ημέρες η ΤτΕ προχώρησε στην αναγνώριση του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου (100%) των τραπεζών έναντι του 20% που ίσχυε μέχρι τώρα. Εάν αυτό ίσχυε και στα στρες τεστ, θα σήμαινε 4 δισ. ευρώ λιγότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται στα στρες τεστ δεν αναμένεται να υπολογιστεί πάνω από το 10% του αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά ίδια κεφάλαια.

3. Το μακροοικονομικό σενάριο με το οποίο θα υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αν η άσκηση γίνει με το βασικό σενάριο, τότε εκτός της Eurobank (έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ), οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες μπορούν σχετικά εύκολα να καλύψουν τις όποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες μέσω λειτουργικής κερδοφορίας, πωλήσεων θυγατρικών κ.λπ. Εάν όμως ο υπολογισμός γίνει με βάση το δυσμενές σενάριο, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου και η Εθνική, την οποία θα πρέπει να καλύψει είτε από την αγορά είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ετσι, το διακύβευμα της αντιπαράθεσης είναι διπλό:

1. Πόσα κεφάλαια από τα περίπου 9 δισ. του ΤΧΣ θα αναλωθούν. Η κυβέρνηση θέλει να παραμείνουν στο ΤΧΣ όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια, με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα συναινέσουν οι πιστωτές μας (Ευρωζώνη, ΔΝΤ) ώστε να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και να αποφύγει νέο δάνειο. Από την άλλοι, οι πιστωτές θέλουν να μείνουν ανέπαφα τα υπόλοιπα του ΤΧΣ ως μαξιλάρι ασφαλείας για τις τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, όταν θα ολοκληρωθούν τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2. Αν θα υποστούν απώλειες ή όχι όσοι ιδιώτες επενδυτές κάλυψαν το 10% της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση. Και θα υποστούν απώλειες εάν η Εθνική χρειαστεί τελικά πρόσθετα κεφάλαια.

Ως αποτέλεσμα αυτής της παρασκηνιακής αντιπαράθεσης, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καθυστερήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ. Ως νέα πιθανή ημερομηνία έχει οριστεί η 31η Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω καθυστέρηση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή μετά την ανακοίνωση.

Από .......  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: