Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας: «Ήρθε η ώρα να πληρώσει η Εκάλη» - Αιχμές για Μπακογιάννη

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Επιμένει στην άποψη του ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται...

Aποφασισμένος να περάσει το νόμο για τα ακίνητα και να "πετάξει το γάντι" στους πλούσιους ιδιοκτήτες, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον ενιαίο φόρο των ακινήτων, εμφανίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο υπουργός Οικονομικών: «Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης». Σε δηλώσεις του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας τούς χαρακτηρίζει «Absentee landlords», που πρόκειται για έναν οικονομικό όρο για τους ιδιοκτήτες που περιορίζονται στα εισοδήματα από ενοίκια και απουσιάζουν από επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένος να περάσει από τη Βουλή το νέο νόμο περί φορολογίας ακινήτων και συμπληρώνει ότι η φορολογική επιβάρυνση για το συνεπή φορολογούμενο έχει φθάσει στα όριά της, γι' αυτό άλλωστε καταφεύγει στην υψηλότερη φορολόγηση στις ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 αλλά και τη συμμετοχή των ιδιοκτητών αγροτικής γης (έστω με μικρά ποσά) στα συνολικά βάρη.

Επιμένει ωστόσο στην άποψη του ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται, παρουσιάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι οι φόροι ανέρχονται στο 35% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή περίπου είναι η φορολογική επιβάρυνση στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαγγέλλει, επίσης, ότι στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με πρώτο βήμα το μερικό έλεγχο των βιβλίων και της οικονομικής κατάστασης φορολογουμένων, προκειμένου να εισπράττονται φόροι και να καταλογίζονται πρόστιμα χωρίς χρονοτριβή.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει πολιτικές βλέψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για να λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας», ενώ παράλληλα περιμένει την υποστήριξη στη Βουλή όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και από κόμματα της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης και των πλουσίων.

Μάλιστα, αποδίδει τις αντιδράσεις σε οργανωμένα συμφέροντα, που εκπροσωπούνται δημόσια από ακραίες φωνές νεοφιλελευθερισμού, όπως ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, η κυρία Μιράντα Ξαφά και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του επιτέθηκε δριμύτατα στη Βουλή.

Από  ......   epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: