Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Μονομερής απόφαση για τους πλειστηριασμούς

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com




Ποια τα πιθανά κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας...

Με μονομερή απόφαση φαίνεται πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς για ένα χρόνο και στη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς χθες δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Τα μέλη της αποχώρησαν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε μετά το τέλος των χθεσινών συναντήσεων «φεύγω... κάναμε κάποια πρόοδο... θα γυρίσω τον Ιανουάριο».
 
Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση, θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 180.000 - 200.000 ευρώ και για νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ τουλάχιστον.

Επίσης, θα υπάρχουν και συμπληρωματικά κριτήρια, που θα πρέπει να ισχύουν για να απολαμβάνει κάποιος δανειολήπτης την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, όπως η περιουσιακή κατάστασή του. «Δεν είναι δυνατόν να προστατεύονται κάτοχοι σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να τα πουλήσουν... θα πρέπει να βρουν άλλες λύσεις», σημειώνεται από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, η παράταση της προστασίας θα ισχύσει για μεταβατική περίοδο ενός χρόνου, καθώς μετά τράπεζες και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν σε ένα σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης της ικανότητας του δανειολήπτη, να ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση το εισόδημά του και τις ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας.

Το ιρλανδικό μοντέλο
 
Το νέο μόνιμο καθεστώς εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα δάνεια στο «κόκκινο», το οποίο θα βασίζεται στο αντίστοιχο πλαίσιο της Ιρλανδίας, θα εφαρμοστεί από το 2015. Σε αυτό υπάρχει επί της ουσίας συμφωνία με την τρόικα, αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος, εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στις χθεσινές συνομιλίες με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα καθορίζονται οι ανάγκες διαβίωσης του δανειολήπτη και με βάση αυτές και το εισόδημά του, μια ελάχιστη δόση, την οποία θα πρέπει να καταβάλει για να αποφύγει τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας του.
Ανώτατος αξιωματούχος που συμμετείχε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις έκανε λόγο για «αισθητή βελτίωση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τρόικα ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στις ελληνικές επιδιώξεις.
Στόχος είναι να «θεσμοθετήσουμε αν όχι με τη σύμφωνη γνώμη, αλλά τουλάχιστον με την ανοχή της τρόικας και πάντως όχι με τη διαφωνία της», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει απομακρυνθεί από τις βασικές θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη διαπραγμάτευση.

«Αν και δεν υπήρξε ταύτιση, φαίνεται ότι το κενό που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες, είναι πιο εύκολο να γεφυρωθεί». Τώρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην οριστικοποίηση της ρύθμισης και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα περιληφθεί κατά πάσα πιθανότητα στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να προχωρήσει μονομερώς στη σχετική νομοθεσία για τη διατήρησή του στο 13%. Αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν στην τρόικα τα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού που δημιουργείται από τη συγκράτηση του ΦΠΑ στο 13%.

Το ίδιο στέλεχος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων, μισθών και αύξησης φόρων και επέμεινε ότι τα νέα μέτρα θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Από ...... epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: