Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Κίνδυνος διπλής φορολόγησης της μεσαίας ιδιοκτησίας με το νέο σχέδιο για το φόρο ακινήτων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Σολομώντεια λύση στο πρόβλημα του νέου φόρου ακινήτων αναζητούν οι Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πήραν στα χέρια τους το προσχέδιο. Το μόνο σίγουρο είναι αφενός ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο δημοσιονομικός στόχος των 2,9 δισ ευρώ αφετέρου ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, όπως είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεν υφίσταται πλέον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος φόρος θα συνδυάζει έναν Φόρο ανά ακίνητο αλλά με χαμηλότερους συντελεστές σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων -στοχεύοντας στην ελάφρυνση των αγροτεμαχίων, αγροτικών οικοπέδων και στην ελάφρυνση ή πλήρη απαλλαγή των αγροτικών κτισμάτων- με ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που πιθανώς θα εφαρμόζεται από 300.000 ευρώ και άνω, όπως τουλάχιστον προβλέπει η νέα πρόταση προς τα κόμματα.
Το «αγκάθι» σε αυτή τη περίπτωση, είναι το ύψος του αφορολογήτου του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα εφαρμόζεται παράλληλα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διπλού φόρου στις μεσαίες αστικές ιδιοκτησίες.

Είναι ενδεικτικό ότι διαμερίσματα 100 τ.μ. σε περιοχές με Τιμή Ζώνης άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ. όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, η Ν. Ερυθραία, το Ν. Ψυχικό, το κέντρο της Αθήνας (Κολωνάκι), η Πειραϊκή, η Βάρη, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα, το Πόρτο Ράφτη κ.λ.π. θα πρέπει να πληρώσουν και ΕΝΦΑ και ΦΑΠ, ενώ εάν πρόκειται για διαμερίσματα 120 τ.μ. και άνω, η διπλή επιβάρυνση επεκτείνεται σε περιοχές με χαμηλότερη Τιμή Ζώνης όπως για παράδειγμα ο Άλιμος, το Μαρούσι, η Ν. Σμύρνη, ο Παπάγος, η Πεντέλη, η Σαρωνίδα κ.λ.π.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει υψηλότερο αφορολόγητο για το νέο ΦΑΠ, με παράλληλη εφαρμογή υψηλών συντελεστών στη πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (ενδεχομένως πάνω από 1,5 - 2 εκατ. ευρώ) πρόταση στην οποία φέρεται ότι αντιδρούν βουλευτές της Ν.Δ.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος φόρος πρέπει να φτάσει σύντομα στη Βουλή, έτσι ώστε να καθησυχαστεί και η Τρόικα που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Από  .......  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: