Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Πως η φαρμακευτική δαπάνη διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία -Σε μία δεκαετία δώσαμε 30 δισ.

Αναρτήθηκε από .......  energoipoliteskv.blogspot.com


«Πάρτι» διαρκείας γινόταν για αρκετά χρόνια στα φάρμακα, με αποτέλεσμα να τα ασφαλιστικά ταμεία να «βουλιάξουν», ενώ το κράτος διέθεσε την περασμένη δεκαετία 30 δισ. ευρώ για φάρμακα, με ένα μεγάλο μέρος του ποσού να ξεπερνά τις πραγματικές ανάγκες, ενώ παράλληλα ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ήταν 9,9%, κατατάσσοντας την χώρα μας στην πρώτη θέση.

Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΕΘΝΟΣ που επικρατούσε, είναι το γεγονός πως από το 2000 έως το 2009 η ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 4 φορές από 1,3 δισ σε 5,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η αλόγιστη σπατάλη να δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία ύψους 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα λόγω των δραστικών περικοπών, αλλά και της σκληρής κόντρας μεταξύ Αδωνι Γεωργιάδη και ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούνται ερωτήματα από τους ασφαλισμένους, σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις, στα οποία απαντά η εφημερίδα:
  • Γιατί προστατεύονται τα πρωτότυπα φάρμακα;
Η έρευνα και η ανάπτυξη ενός νέου σκευάσματος, απαιτεί πολλά χρόνια έρευνας. Η αρχική ιδέα του ερευνητή δοκιμάζεται συστηματικά στο εργαστήριο. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδεών αυτών απορρίπτονται, καθώς διαπιστώνεται στην πορεία ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά ή ασφαλή, ενώ όσα περάσουν δοκιμάζονται σε ανθρώπους στο πλαίσιο περίπλοκων κλινικών μελετών.
Για να καλυφθεί το τεράστιο κόστος έρευνας και ανάπτυξης, τα φάρμακα αυτά έχουν δεκαετή πατέντα, δηλαδή κυκλοφορούν μονοπωλιακά στη διεθνή αγορά, χωρίς αυτό το διάστημα να μπορεί να παραχθεί σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία.
  • Ποιοι πλήττονται περισσότερο από την τροπολογία Γεωργιάδη
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζει ότι οι πολυεθνικές υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται πως πλήττονται κατά κύριο λόγο τα γενόσημα που παράγει η εθνική φαρμακοβιομηχανία. Πρόσφατη μελέτη πάντως, δείχνει ότι τις μεγαλύτερες μείωσεις τιμών έχουν δεχθεί τα εκτός πατέντας φάρμακα (off patent) με τα πρωτότυπα και τα γενόσημα να έχουν περίπου τις ίδιες μειώσεις.
  • Ποιοι ωφελούνται από τις ρυθμίσεις
Για τα πρωτότυπα σκευάσματα δεν προβλέπεται μείωση τιμής, καθώς θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς τιμολόγησης. Η τιμή τους δηλαδή, ορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των μελών της ΕΕ.
  • Γιατί αντιδρούν οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών
Η ΠΕΦ, αναφέρει πως οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται ουσιαστικά στο 32,5% της τιμής που είχε το πρωτότυπο φάρμακο όταν είχε ακόμη πατέντα.
Επιπλέον, επιβάλλεται περαιτέρω μείωση τιμών βάση του όγκου πωλήσεων, ενώ παράλληλα σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές που επιβάλλει το κράτος με αποτέλεσμα η τελική τιμή των γενοσήμων να κυμαίνεται μεταξύ 25% και 27% της τιμής του πρωτοτύπου.
  • Υπάρχει επίπτωση και στα off patent
Με το νέο σύστημα τιμολόγησης, η τιμή τους μειώνεται κατά 50%, ενώ παράλληλα καταργείται η δικλίδα ασφαλείας του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην ΕΕ. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα υπάρχουν αποσύρσεις και ελλείψεις στην ελληνική αγορά.
  • Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Τα γενόσημα και τα εκτός πατέντας φάρμακα, είναι ενταγμένα στην κατηγορία «γενόσημα» και καλύπτουν πολύ υψηλά ποσοστά στην αγορά, τα οποία αγγίζουν και το 70%. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει ωστόσο στόχο 60%.
  • Πως διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες στην Ευρώπη
Οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών ελέγχουν την φαρμακευτική δαπάνη εφαρμόζοντας μέτρα όπως οι φαρμακευτικοί προϋπολογισμοί, οι οποίοι καταρτίζονται σε επίπεδο γιατρού ή σε εθνικό επίπεδο.

Από .......  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: