Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Άνοιξε η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους

Αναρτήθηκε από ....  energoipoliteskv.blogspot.com

Και επισήμως άνοιξε η συζήτηση περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς ήταν το κύριο θέμα της 45λεπτης συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά και της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι “έγινε συζήτηση που πήγε καλά” και πως “συζητήθηκε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους” και από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε πως “ο πρωθυπουργός Σαμαράς και εγώ είχαμε μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα”.

“Επαίνεσα -επισήμανε- την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα προς την δημοσιονομική της προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική σταθεροποίηση” και υπογράμμισε “την σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος”.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς με την κ. Λαγκάρντ να διαβεβαιώνει τον κ. Σαμαρά ότι “το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει”.

Η διαπραγμάτευση πάντως για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο δίμηνο καθώς όλες οι πλευρές και κυρίως η Ελλάδα θέλει λύση του θέματος εντός του 2013, αν και κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται εύκολο.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες

- η ευρωπαϊκή πλευρά, δηλαδή ΕΚΤ και Κομισιόν, ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια με στόχο να δοθεί μια περίοδος χάριτος, να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής και να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων, χωρίς να γίνεται λόγος για «κούρεμα» κεφαλαίου,

- το ΔΝΤ από την πλευρά του κρατά αποστάσεις καθώς έχει ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και ζητά γενναίο “κούρεμα” προκειμένου να πείσει και τους μετόχους του που είναι τουλάχιστον σκεπτικοί για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.


Από ......  newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: