Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Financial Times: Η θέση της Ελλάδας παραμένει επισφαλής

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


«Αβέβαιο» χαρακτηρίζουν το μέλλον της Ελλάδας και οι Financial Times δανειζόμενοι την ρήση της Τρόικα σε άρθρο τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα αρνητικό στην Ευρωζώνη όσο η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Στο άρθρο του με τίτλο «Κουκουλώνει την κρίση η Γερμανία», οι Financial Times υποστηρίζουν πως είναι «ευχάριστο» το γεγονός πως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα ανησυχητικό στην Ευρωζώνη όσο η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι πριν από έναν χρόνο την ίδια περίπου περίοδο η ευρωζώνη κλονιζόταν και είχε ζητηθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να κάνει «ότι χρειάζεται για την σωτηρία του Ευρώ».

«Η θέση της Ελλάδας όμως παραμένει επισφαλής» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο παράλληλα σημειώνει πως «οι πρόσφατες πολιτικές κρίσεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία όμως, προκάλεσαν μόνο ένα μικρό ρίγος στην ευρύτερη Ευρωζώνη. Οι γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου επιβάλουν μία μεγαλύτερη σταθερότητα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά την κάλπη».

Μετά τις γερμανικές εκλογές, υπάρχει μια μακρά «λίστα» υποχρεώσεων, η οποία πρέπει να εξυπηρετηθεί, υποστηρίζουν οι Financial Times. «Η θέση της Ελλάδας παραμένει επισφαλής, όπως δήλωσαν οι πιστωτές της Τρόικα - ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Ταμείο- τη Δευτέρα. Η χαοτική στήριξη της Κύπρου αδιαμφισβήτητα θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Τα προβλήματα της Πορτογαλίας μπορεί να έχουν στοιχίσει στις πιθανότητες εξόδου της χώρας από το μνημόνιο τον επόμενο χρόνο. Και το χρέος των τραπεζών της Ιρλανδίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αποτέλεσμα είναι η ατζέντα να απαιτεί μια νέα προσέγγιση από την γερμανική κυβέρνηση στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ηγέτιδα θα είναι η Ανγκέλα Μέρκελ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζεται πως θα είναι επίσης μία δοκιμασία για την ΕΚΤ, της οποίας η δέσμευση να πράξει «ότι χρειάζεται» υποδεικνύει συνεχιζόμενο ακτιβισμό παρά το ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το δημοσίευμα κλείνει με την φράση πως «ο κίνδυνος μετάδοσης μπορεί τελικά να είναι υψηλός».

Από ........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: