Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΝΕΡΙΤ το όνομα της "νέας ΕΡΤ" με maximum 1200 εργαζόμενους- «Ας με ρίξουν αν τολμούν» διαμηνύει ο Σαμαράς

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


"Εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τότε η χώρα πάει σε εκλογές" είναι το μήνυμα της ΝΔ προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους...

Μετά το σοκ, αλλά και τις εντονότατες αντιδράσεις, από το απότομο κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να περάσει το νομοσχέδιο για το νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το οποίο δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα για διαβούλευση, χωρίς οργανόγραμμα.


Η νέα ΕΡΤ θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ Α. Ε. (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «η ΝΕΡΙΤ Α.Ε είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.»

«Η ΝΕΡΙΤ Α.Ε αποτελεί τον ενιαίο φορέα, στον οποίο μπορεί να ενταχθούν μετά από απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, διαδικτυακοί ιστότοποι και άλλες σχετικές με το σκοπό της εταιρείας δραστηριότητες, ιδίως πολιτιστικές».


Σύμφωνα με δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου στο ΒΗΜΑ FM, που "έσπασε" την απεργία της ΕΣΗΕΑ μόνο για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, «μέχρι τις 29 Αυγούστου θα έχει λειτουργήσει ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός με προσωπικό 1000 με 1200 άτομα».



Είπε δε ότι ήδη έχει γίνει «η επιλογή ατόμων εγνωσμένου κύρους για τη στελέχωσή του». Όσον αφορά στο υπάρχον προσωπικό, ο Σίμος Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι «θα απολυθεί όλο, αλλά θα έχουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις όσοι πραγματικά έχουν αποδώσει έργο στην ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια» .


Τα έσοδα της ΝΕΡΙΤ εκτός από διαφημίσεις θα προέρχονται και από το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο θα αποφασιστεί με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού για θέματα Τύπου και ΜΜΕ «ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και αφού ληφθεί υπόψη η κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. απαρτίζεται από τους Υπουργούς α) Οικονομικών, β) Πολιτισμού & Τουρισμού και γ) τον Υπουργό που είναι εκάστοτε αρμόδιος για θέματα Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ-Α.Ε. είναι επταμελές και η θητεία των μελών του εννεαετής.


Το νομοσχέδιο βασίζεται σε παλαιότερη πρόταση που είχε συντάξει η επιτροπή υπό το Νίκο Αλιβιζάτο και είχε υποβληθεί στον τότε υπουργό Ηλία Μόσιαλο.



Τόσο προς τα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης, όσο και ως προς το εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ το Μαξίμου έχει ένα σαφές μήνυμα να περάσει: Εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο τότε η χώρα πάει σε εκλογές.






Όλα για όλα τα παίζει ο Σαμαράς

Σε μία στιγμή που παραμένει αμφίβολο αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν και αυτοί το σχοινί ή να συμβιβαστούν, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει αφενός να προκαταλάβει τις εξελίξεις, αφετέρου να δείξει ότι έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το σχέδιο νόμου κάνει λόγο για δημόσια και όχι κρατική ραδιοτηλεόραση με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση.

Με την κίνηση της ταχείας κατάθεσης του νομοσχεδίου, ωστόσο, το Μαξίμου δεν επιδιώκει μόνον να καλύψει το κενό που άφησε το χθεσινό λουκέτο στην ΕΡΤ και να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των πολιτικών κομμάτων.

Επιδιώκει να υπερβεί και το δεδομένο αδιέξοδο με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που κατατέθηκε ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, η Πράξη πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή και είναι σαφές ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν περνάει! Ωστόσο, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν χρόνο προκειμένου να καταστήσουν τη διαδικασία τυπική.

Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να γίνει εντός 40 ημερών από τη, χθεσινή, έκδοσή της και να εγκριθεί από τη Βουλή εντός τριμήνου, στο Μαξίμου σχεδιάζουν – στο χρόνο που μεσολαβεί – όχι μόνον να έχει ψηφισθεί ο νέος νόμος για τη ΕΡΤ αλλά να έχει αρχίσει ήδη και η συγκρότηση της νέας ραδιοτηλεόρασης, καθιστώντας έτσι την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τυπική διαδικασία.

Από .........  epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: