Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Συμβιβασμός, κάλπες ή... διερευνητικές εντολές

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Της Μαρίνας Μάνη

Η παρτίδα σκληρού πόκερ που παίζουν εδώ και 24 ώρες οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Αργά τη νύχτα, παράγοντες του Μαξίμου άφησαν να εννοηθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να κάνει μία «μικρή υποχώρηση» στο θέμα της λειτουργίας της ΕΡΤ προκειμένου να εξευμενίσει τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη –κυρίως τον δεύτερον, ο οποίος εμμένει στο βέτο: καμία συζήτηση για την αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το «μαύρο» στις οθόνες.

Κατά τις πληροφορίες, αναζητείται μία λύση που να... βγάλει αυτό το «μαύρο» χωρίς ωστόσο να οδηγήσει στην επαναλειτουργία της «παλιάς ΕΡΤ» με το πλήρες πρόγραμμα που διατηρούσε μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Μία πρώτη «κίνηση καλής θέλησης» του  πρωθυπουργού εκδηλώθηκε αργά το βράδυ χθες, όταν συνεργάτες του διέρρευσαν την απόφασή του να επικοινωνήσει σήμερα με τους κυρίους Βενιζέλο-Κουβέλη προκειμένου να ορίσουν νέα σύσκεψη κορυφής.

Κι αυτό, παρότι δύο ώρες νωρίτερα, οι ίδιοι συνεργάτες είχαν «περίπου απορρίψει» το σχετικό αίτημά τους, με το σχόλιο «ζητούν συνάντηση λες και δεν συναντήθηκαν την Κυριακή»...

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλο η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στις 18.00. Η αρχική σκέψη ήταν να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, αλλά ο Ευ. Βενιζέλος θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος.

«Κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό χωρίς κάλπες»...

Των συνεχών ανατροπών προηγήθηκε η σκλήρυνση της στάσης τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο (και κυρίως) της ΔΗΜΑΡ, στελέχη των οποίων:

* Διεμήνυσαν... αρμοδίως πως εάν πάμε σε πρόωρες εκλογές «αυτό θα συμβεί με ευθύνη του πρωθυπουργού και όχι δική μας», παραπέμποντας στην άρνηση του κ. Σαμαρά να υπαναχωρήσει στο θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ.

* Δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει εκλογές... για ευνόητους λόγους (σ.σ. δεν τις επιθυμούν ούτε οι δανειστές μας, άλλωστε) «έδειξαν»... τρίτο δρόμο για άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου: την αναζήτηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να αποκλείσουν την «υποταγή» στον κ. Σαμαρά και τις πρόωρες κάλπες.

Κατά τις διαρροές στελεχών της ΔΗΜΑΡ τη λύση αυτή τη δίνει το ίδιο το Σύνταγμα, καθώς στην περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης ο πρωθυπουργός καταθέτει την «εντολή» στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανοίγει τον γνωστό κύκλο των διερευνητικών εντολών.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός, πρότεινε επισήμως μια "τέτοια λύση" σε συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου του κόμματός του, ζητώντας ευθέως να παραμείνει η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας αλλά με άλλον πρωθυπουργό.

Τι θα κάνουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές;

* Οι ίδιοι (όπως και στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) παρέπεμπαν στο φθινόπωρο του 2011 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε την πρωθυπουργία και οδηγηθήκαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου χωρίς να στηθούν κάλπες.

Ως κρίσιμη προϋπόθεση για επαναφορά μίας τέτοιας λύσης, εμφάνισαν τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. «Εάν η πλειοψηφία των ‘γαλάζιων’ βουλευτών την αποδεχθούν, η χώρα θα αποκτήσει νέα κυβέρνηση χωρίς εκλογές, εάν αρνηθούν να ‘ρίξουν’ τον κ. Σαμαρά, οι κάλπες θα είναι μονόδρομος», έλεγαν – ποντάροντας... στην πρώτη εκδοχή.

Μητσοτάκης-Λοβέρδος

Υπενθύμιζαν μάλιστα την προ μηνών δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι «αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει κι άλλες κυβερνήσεις» - εάν χρειασθεί.

Αργά χθες το βράδυ, σχετική δήλωση έκανε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, εμφανίζοντας ως λύση είτε την υποχώρηση της ΝΔ είτε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Από .......  capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: