Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Μνημόνιο για πολεμικά αεροσκάφη του Αθνάρ στο Σημίτη

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Τον Νοέμβριο του 1998, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης "παζαρεύει" με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ την αγορά 15+5 πολεμικά αεροσκάφη.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, στέλνει στον κ. Σημίτη την προσφορά της πολεμικής βιομηχανίας της Ισπανίας Κάζα, δίκην μνημονίου στην οποία αναφέρονται τιμές, εκπτώσεις, αντισταθμιστικά.

Διαβάστε το χειρόγραφο σημείωμα του Κώστα Σημίτη στον Άκη Τσοχατζόπουλο!

 
Δείτε αναλυτικά την προσφορά- μνημόνιο στα αγγλικά και την αντίστοιχη μετάφρασή της στα ελληνικά:
 img042
img044


Διαβάστε και τη σχετική μετάφραση:

Τον Οκτώβριο του 1990, η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα την απόκτηση 15 στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών. H CASA, η LOKCHEED-MARTIN/ ALENIA (LMATTS) και η ANTΟNOV απάντησαν (με προσφορά) τον Νοέμβριο του 1998. Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.
Εν τω μεταξύ, σε τρεις περιπτώσεις (Νοέμβριος 1999,Ιανουάριος 2000 και Φεβρουάριος 2000), η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως βελτίωση αυτών των προσφορών. Τον Φεβρουάριο του 2000 η προσφορά της ANTONOV αποσύρθηκε.
Η προσφορά της CASA περιλαμβάνει 15 +5 αεροσκάφη, είτε C-295 είτε CN-235 και ένα σετ πρόσθετου εξοπλισμού, πρόσθετα ανταλλακτικά κλπ. Η αρχική προσφορά έφτανε τα 291 εκατομμύρια δολάρια για τα CN-235 ΚΑΙ 377 εκατομμύρια δολάρια για τα C-295s.
Κατά τη διάρκεια των αναθεωρήσεων των προσφορών, η προσφορά της CASA τροποποιήθηκε ώστε να συμπεριλάβει τις παρακάτω μειώσεις τιμών και παραχωρήσεις:
-Μείωση της τελικής τιμής (278 ή 352 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τον τύπο αεροσκάφους)
-Δωρεάν υποστήριξη logistics που φτάνει τα 8-15 εκατομμύρια δολάρια
-Δωρεάν ενοικίαση ενός αεροσκάφους μέχρι να παραδοθεί το πρώτο.
-Βελτιωμένα αντισταθμιστικά ωφελήματα ύψους 180% της αρχικής προσφοράς
- Σημαντικά καλύτερες ημερομηνίες παράδοσης (οκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους)
Κατά συνέπεια, η προσφορά της CASA είναι άκρως ανταγωνιστική.
H CASA έχει υπόψη της το ποσό σημαντικός στρατηγικά είναι ο πελάτης και έχει προσφέρει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Επιπλέον τα περιθώρια κέρδους της CASA θα είναι πολύ χαμηλά.
Η καθυστέρηση λήψης της τελικής απόφασης είναι επιβλαβής για την υλοποίηση της
σύμβασης, αφού οι τιμές και οι όροι έχουν καθοριστεί και η κατασκευαστική δυνατότητα της CASA πρέπει να προσαρμοστεί και με άλλες παραγγελίες πελατών.
Ο κύριος στόχος της CASA να ξεκινήσει η διαδικασία το δυνατόν συντομότερα. Έχοντας υπόψη μας ακριβώς αυτό, η CASA προτίθεται να κάνει μια τελική βελτίωση των όρων της προσφοράς, με την προϋπόθεση ότι η επιλογή της CASA θα ανακοινωθεί επισήμως και θα δημοσιοποιηθεί πριν τον Αύγουστο, και η σύμβαση θα υπογράφει εντός του 2000.
Η μείωση της τιμής θα περιλαμβάνει μείωση της τιμής του αεροσκάφους κατά 3%. Αυτό σημαίνει 7 έως 10 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα, ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους που θα επιλεγεί.

Από ........  Spirospero

Δεν υπάρχουν σχόλια: