Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Τελείωσαν οι εργασίες του 1 Συνεδρίου για το Θερμαλισμό στα Καμένα Βούρλα, με ευθείες βολές του προέδρου των Ενεργών Δημοτών Καμένων Βούρλων κ. Μακρυνίτσα εναντίον του Δημάρχου κ. Τετριμίδα , για την αλλοπρόσαλλη μικροπολιτική που ακολουθεί, προσπαθώντας να στήσει Νέο ΒΙΟΚΑ δίπλα στις Ιαματικές Πηγές των Καμένων Βούρλων.

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Πρώτο συνέδριο για τον θερμαλισμό by LAMIASTARGR





24 και 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στα Καμενα Βούρλα το 1ο Συνέδριο Θερμαλισμού και Τουρισμού υγείας.
Ως θεματολογία ασφαλώς προκαλεί ενδιαφέρον και διανοίγει ορίζοντες σοβαρών προοπτικών για την ελληνική Οικονομία, μέσω της ανάπτυξης των… απειράριθμων ιαματικών πηγών που διαθέτει η χώρα μας.
Όμως  μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεπεράσει αγκυλώσεις κρατικίστικης νοοτροπίας και δημοσιοϋπαλληλικής δυστοκίας, ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένο, γιατί ακλούθησε την πεπατημένη της επανάληψη πάμπολλων παρόμοιων διαδικασιών με ατελέσφορο αποτέλεσμα.
Όταν  ένα συνέδριο  με τέτοιο  βαρύγδουπο τίτλο, σε μια βεβαρυμμένη  από την οικονομική συγκυρία χρονική στιγμή,  διοργανώνεται  με τεχνική προχειρότητα και σημαντικές απουσίες απο το χώρο της δρώσας επιχειρηματικότητας του τουρισμού, είναι δυστυχώς προδιαγεγραμμένης αποτυχίας.
Το να επαναλαμβάνεις  τετριμμένες και χιλιοειπωμένες διαπιστωτικές απόψεις,  δεν  προσφέρεις  απολύτως τίποτα εάν δεν επιδιώκεις την  αλλαγή μιας συγκριμένης και αποτυχημένης πολιτικής στον τομέα του Θερμαλισμού και του  ιαματικού τουρισμού.
Πέρα από τις  επισημάνσεις και τις διαπιστώσεις που διατυπώθηκαν από  Αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς  παραγοντες, στο ίδιο κλίμα  κινήθηκαν  και οι παρευρεθέντες, όσοι τέλος πάντων είχαν την διάθεση να παραστούν και να τιμήσουν μια τέτοια  εκδήλωση, πολιτικοί.
Στο ίδιο συνέδριο παραβρέθηκαν  και λίγοι  ξένοι ειδικοί  η αυτοδιοικητικοί που  μπορεί να είχαν πολλά να μας πουν ή πολλά να τους ρωτήσουμε, αλλά κανείς δεν  προνόησε για παράδειγμα να κληθούν δυο –τρεις επαγγελματίες μεταφραστές-διερμηνείς ενώ ο χώρος που φιλοξενούσε το όφειλε να διαθέτει μια στοιχειώδη έστω υποδομή ταυτόχρονης μετάφρασης και χρήσης συστήματος ενδοεπικοινωνίας μεταξύ ετερόγλωσσων ομιλητών και ακροατών.
Δυστυχώς τίποτα από  όλα αυτά δεν υπήρχαν ή δεν φρόντισαν  οι οργανωτές να υπάρχουν.
Μια υποτυπώδης μεταφραστική πρωτοβουλία ορισμένων ντόπιων εθελοντών που γνώριζαν απλά ιταλικά ,αγγλικά ή γερμανικά χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση στην επιστημονική διερμηνεία, κατέδειξε ακριβώς αυτή την προχειρότητα και ανευθυνότητα προκαλώντας δίκαια απορίες και μη κολακευτικά σχόλια από τους ξένους.
Από την άλλη οι διαπιστωτικές τοποθετήσεις όσων μετείχαν δεν πρόσθεσαν απολύτως τίποτα στον επιδιωκόμενο  στόχο, ακούστηκε για πολλοστή φορά ένας κοινότυπος  πολιτικός και  τεχνοκρατικός  λόγος, μάλλον για επικοινωνιακή  κατανάλωση και πρόσκαιρη  τηλεοπτική αξιοποίηση.
Μετά από  αυτές τις διαπιστώσεις και έχοντας παρακολουθήσει εδώ και 30 χρόνια δεκάδες  ή και εκατοντάδες συνέδρια με το ίδιο  η  παρεμφερές αντικείμενο,  η δημοσιογραφική κρίση  εκτιμά ότι  η παράθεση έστω και αποσπασμάτων τοποθετήσεων δεν  θα έχει  καμιά αξία.
Ιστορικά, στον ίδιο χώρο το 1983 με τη συμμέτοχη του τότε Γενικού γραμματέα Τουρισμού Νικολάου Σκουλά,  με διαφορετικό βέβαια σκηνικό  και  ακροατήριο, είχαν  διατυπωθεί σχεδόν τα ίδια και έκτοτε , μετά από 30 ολόκληρα χρόνια δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.
Έτσι οι ομιλητές θα αναμασούν τις ίδιες διαπιστώσεις, θα καταθέτουν τα πρέπει και τα μη,  αλλά επί της  ουσίας δεν  θα αλλάξει  τίποτα.
Δυστυχώς και μετά από 20 χρόνια να παρακολουθήσει  κάποιος παρόμοιο συνέδριο σε τούτη τη χώρα, τα ίδια θα ξανακούσει.
Εν κατακλείδι το ζητούμενο ήταν , είναι και θα είναι  το επιγενόμενο.
Το δέον γενέσθαι ως μόνιμη επωδός χωρίς τις ανάλογες άμεσες δράσεις ή και ανατροπές έχει κουράσει και έχει απογοητεύσει.
Είμαστε αποφασισμένοι να  αλλάξουμε νοοτροπία, ρόλους και  πρακτικές και κυρίως να πάρουμε  γενναίες αποφάσεις;
Μπουχτίσαμε από διαπιστώσεις…
ΥΓ
Στο Συνέδριο  μετείχε και αντιπροσωπεία του ιταλικού Δήμου AbanoTerme που έχει αδελφοποιηθεί με τον πρώην Δήμο Καμένων Βούρλων.
Μια από τις σημαντικότερες λουτροπόλεις της Ευρώπης , μιας πόλης περίπου 20.000 κατοίκων με 120 ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν σχεδόν 8-10 μήνες το χρόνο, με πληρότητα τους περισσότερους μήνες 90-100% και δεν διαθέτει θάλασσα , η πλησιέστερη παραλία απέχει  40 χιλιόμετρα από το Abano 
 Terme.
 
Της αντιπροσωπείας επικεφαλής ήταν ο νεαρός  δήμαρχος της πόλης Claudio Luca, αμφιλεγόμενος πολιτικά, καθότι ανήκει στην ιταλική  ακροδεξιά με παρόμοιες αντιλήψεις της  ημέτερης Χρυσής Αυγής ειδικά ως προς  την παρουσία μεταναστών στην περιοχή του.
Εκεί όμως η Αυτοδιοίκηση έχει λόγο και… εξουσία στην διαχείριση του ιαματικού νερού.
Σε κάθε  ξενοδοχειακή μονάδα που έχει την ανάλογη υποδομή πχ Spa, ο Δήμος παραχωρεί ιαματικό  νερό τοποθετώντας υδρόμετρο καταμέτρησης της καταναλισκόμενης ποσότητας με την καταβολή στον  Δήμο του ανάλογου τέλους.
Αυτά στην Ιταλία…
Από ........  lamiafm1

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΠΩΩΩΩΩ,ΤΙ ΛΕΤΕ?
ΕΥΘΕΙΕς ΒΟΛΕς ΤΟΥ ΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ?ΠΩ ΡΕ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ..

Ανώνυμος είπε...

Πάντως οι εύστοχες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις του προέδρου των Ενεργών Δημοτών των Καμένων Βούρλων κ. Μακρυνίτσα σε σοβαρά θέματα της Λουτροπόλεως

όπως π.χ Όνομα , Λύματα, τέλη ύδρευσης, προσφυγή στην περιφέρεια για παράνομες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου,

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη και στο Συνήγορο του Πολίτη ,

κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη απόφαση που πήρε ο Δήμαρχος κ. Τετριμίδας στο θέμα των λυμάτων κ.α

τον καθιστούν πιθανό και εν δυνάμει αντίπαλο του κ. Τετριμίδα στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές !!!!!!