Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Εκλογές στην Ισλανδία: Ψηφίζουν «όχι» στην ΕΕ

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Στις κάλπες προσέρχονται το Σάββατο οι Ισλανδοί για να εκλέξουν τον νέο πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Κεντροαριστερός συνασπισμός θα υποστεί ήττα πληρώνοντας το πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε με στόχο την καλυτέρευση των δημοσιονομικών μεγεθών. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 22.00 τοπική ώρα.

Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα φαίνεται πως θα επιστρέψει στην εξουσία μετά από τέσσερα χρόνια, όταν και αποχώρησε στη σκιά της οικονομικής κρίσης και της φούσκας του χρηματοπιστωτικού τομέα που έσκασε και έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Τότε η κεντροδεξιά είχε κατηγορηθεί για την οικονομική κατάρρευση.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας δείχνει ως επικρατέστερο τον συντηρητικό Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον, έναντι του κεντρώου Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον.

Οι απόψεις των δύο υποψηφίων ταυτίζονται σχετικά με τη μη ένταξη της χώρας στην ΕΕ σε αντίθεση με την απερχόμενη κυβέρνηση που είχε αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2009. Τα δύο ευρωσκεπιτικιστικά κόμματα τονίζουν πως η Ισλανδία απολαμβάνει μέσω των συμφωνιών για ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ και τη συνθήκη Σένγκεν όλα τα πλειονεκτήματα και δεν χρειάζεται  η πλήρης ένταξη.

Το δεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας συγκεντρώνει 27,9%, έναντι του κεντρώου Προοδευτικού Κόμματος με 24,7%. Όπως αναφέρεται στα διεθνή μέσα τα δύο κόμματα αναμένεται να σχηματίσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε είναι πολύ πιθανό να δοθεί τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχε ξεκινήσει ο κεντροαριστερός συνασπισμός που συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά στις προηγούμενες εκλογές.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ, που ανακοίνωσε την Παρασκευή την αποχώρησή της από την πολιτική σε ηλικία 70 ετών, εφάρμοσε πολιτική λιτότητας στο πλαίσιο των συνταγών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δάνεισε την Ισλανδία 1,6 δις ευρώ την περίοδο 2008-2011.

Ο Κεντροαριστερός συνασπισμός φαίνεται πως θα συγκεντρώσει πολύ χαμηλά ποσοστά. Ειδικότερα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να λάβουν περίπου 14% ενώ το Κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων 10%. 

Σημειώνεται πως σε αυτές τις εκλογές συμμετέχει μεγάλος αριθμός κομμάτων μεταξύ αυτών και κάποια που προωθούν την άμεση ηλεκτρονική δημοκρατία. Μάλιστα ένα από αυτά το «Λαμπρό Μέλλον» φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετά υψηλά ποσοστά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Από .....  tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: