Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

"Mea Culpa" από Ντάισελμπλουμ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Δύο μήνες μόλις βρίσκεται στο τιμόνι του Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ και απέδειξε πως ακολουθεί πιστά τις επιταγές του Βερολίνου. Φυσικά, αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η απειρία του αλλά και η καταγωγή του (Ολλανδία) προϊώνιζαν την εξάρτησή του από της αποφάσεις της Γερμανίας. Αυτό ακριβώς έπραξε με την κυπριακή κρίση, συντάχθηκε απόλυτα με τις γερμανικές απαιτήσεις και έδωσε το πράσινο φως για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις, μία απόφαση πρωτόγνωρη στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Όμως ο ολλανδός έστειλε νέο μήνυμα προς τις χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων και πιθανότατα θα χρειαστεί κι άλλες χώρες να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.

“Αυτό που κάναμε την Κυριακή είναι αυτό που εγώ ονομάζω μείωση ρίσκου”, δηλώνει ο επικεφαλής του eurogroup. «Αν υπάρχει ρίσκο για μια τράπεζα η πρώτη ερώτηση πρέπει να είναι τι θα κάνετε εσείς της τράπεζας γι’ αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να την ανακεφαλαιοποιήσετε μόνοι σας; Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε με τους μετόχους και τους ομολογιούχους και θα τους ζητήσουμε να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Αν είναι αναγκαίο και στους μη ασφαλισμένους καταθέτες», δηλώνει.

Αυτή η διαδικασία, οι κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν το κόστος και να λειτουργούν ως τελευταίο καταφύγιο πρέπει να σταματήσει λέει ο Ολλανδός. Η πρόσφατη ηρεμία στις αγορές σημαίνει ότι τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε την αλλαγή, υποστηρίζει παρότι παραδέχεται ότι υπάρχει ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα αναστάτωση στις αγορές. «Αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιή, ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε: Κοίτα πήρες τα ρίσκα, πρέπει να τα αντιμετωπίσεις. Αν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, τότε δεν έπρεπε να τα πάρεις».

Αμαλία Κάτζου

Από ........  moneypro

Δεν υπάρχουν σχόλια: