Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Καυτό διήμερο τρόικας - κυβέρνησης για τα εργασιακά

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Οι απολύσεις στο Δημόσιο, ο κατώτατος μισθός, ο συντελεστής του ΦΠΑ στα είδη εστίασης και η πορεία του προϋπολογισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών

Οι απολύσεις στο Δημόσιο, ο κατώτατος μισθός, ο συντελεστής του ΦΠΑ στα είδη εστίασης και η πορεία του προϋπολογισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Αύριο οι ελεγκτές της τρόικας βλέπουν τον πρωθυπουργό.
Στις 10.00 το πρωί ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα δεχθεί στο γραφείο του τους κ.κ. Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν, ενώ για τις 14.00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον κ. Γιάννη Βρούτση.

Αισιοδοξία για την πορεία των ελέγχων από την τρόικα επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τη δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ), αφού τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί.
Από την πλευρά τους πάντως οι ελεγκτές αναμένεται να επαναφέρουν το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, δέσμευση που έχει αναληφθεί στο Μνημόνιο ΙΙΙ. Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να φέρει το επιχείρημα ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αποχωρήσει 75.000 υπάλληλοι. Θα επιμείνει μάλιστα στις θέσεις και στο σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για κάλυψη του στόχου των απολύσεων μέσω των συνταξιοδοτήσεων.

Η κυβέρνηση θα θέσει παράλληλα στην τρόικα και δύο ζητήματα που αφορούν στη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ΦΠΑ στην εστίαση.
Πρόκειται για δύο φορολογικές παρεμβάσεις οι οποίες είχαν αρνητική επίδραση στα έσοδα -αντί να τα αυξήσουν- και με μια συγκροτημένη επιχειρηματολογία, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της τρόικας, για τη διόρθωση των λαθών. Αν από τα στοιχεία που προσκομιστούν αποδειχτεί το αρνητικό δημοσιονομικό όφελος, η τρόικα δεν έχει κανένα λόγο να επιμείνει.
Με τον υπουργό Εργασίας οι ελεγκτές της τρόικας θα συζητήσεις τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές, προσαρμογές στον τρόπο ρύθμισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου ημερομισθίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα που θα δείξει στην είσπραξη φόρων για να αυξήσει τα έσοδα, ώστε να μην αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα, αλλά και να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από ...... parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: