Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

"Έχουμε μερικές ώρες για να σώσουμε τον τόπο"

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Όλα για όλα τα παίζει η Κύπρος, βάζοντας στο τραπέζι νέες προτάσεις, ώστε να αποσπάσει τη συμφωνία των δανειστών...   

Το μέλλον της Κύπρου έχει τεθεί επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκωσία, με σκοπό να δοθεί μία τελική λύση στον εφιάλτη που ζει από το Σάββατο ο λαός της Μεγαλονήσου.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου, πως «έχουμε μερικές ώρες για να σώσουμε τον τόπο».

«Το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου ο χρόνος έχει εξαντληθεί. «Δεν έχουμε ούτε εβδομάδες, ούτε μέρες, αλλά μερικές ώρες» τόνισε και πρόσθεσε «θα εργαστούμε μέχρι το πρωί να βρούμε τις λύσεις».

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα χαραμίσει την επόμενη γενιά.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι ο Κύπριος πολίτης νοιάζεται για το μέλλον αυτού του τόπου και απαιτεί από τους πολιτικούς να βρουν λύση για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα, απάντησε αρνητικά.

«Η ουσία είναι κατά πόσο θα αφήσουμε τη χώρα μας να χρεοκοπήσει. Και πιστεύω στον πατριωτισμό και της ηγεσίας και των πολιτών», κατέληξε.

Ποια σχέδια επεξεργάζονται
Η αρχική συμφωνία- κόλαφος του Eurogroup της 16ης Μαρτίου -σε συνδυασμό με την σχετική ευελιξία που δόθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας- για τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της κυπριακής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με ενημέρωση από τις Βρυξέλλες και όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, η αρχική συμφωνία αποτελεί τη βάση της συζήτησης και αφήνεται στην κυπριακή πλευρά να επιλέξει το μείγμα της πολιτικής, αρκεί να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ χωρίς να αυξάνεται το δημόσιο χρέος.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση το «κούρεμα» προτείνεται να είναι: 3% από 1 ευρω ως 100.000, 7% από 100.001 ως 500.000 και 9% από 500.001 και άνω.
Πρακτικά η κατάσταση έχει επανέλθει στο σημείο που βρίσκονταν πριν από την καταψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την επιβολή εισφοράς σταθερότητας στις καταθέσεις.
Στο Προεδρικό Μέγαρο συζητείται η εναλλακτική πρόταση της Κύπρου, η οποία θα περιλαμβάνει κούρεμα, αν και σε μικρότερο ποσοστό, πέριξ του 4% και τη σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας, στο οποίο θα συγκεντρωθούν η περιουσία του Δημοσίου, τα ταμεία πρόνοιας, η εκκλησιαστική περιουσία και εισφορές των πολιτών.
Σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί το ποσό που θα υπολείπεται από το χαμήλωμα της ειδικής εισφοράς στις καταθέσεις.

Επαφές με την τρόικα
Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας η κυπριακή ηγεσία, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα είχαν επαφές με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.
Με δεδομένο ότι οι προσδοκίες για το μέγεθος της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσία έχουν χαμηλώσει, η κυβέρνηση αναζητεί εκ νέου λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας της μέσω της Τρόικα.

Παρά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιβολή «εισφοράς σταθερότητας», η δίοδος επικοινωνίας με ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ δεν έκλεισε, ενώ και η γερμανική πλευρά δεν αρνείται το διάλογο για την εξεύρεση λύσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες είναι ανοικτές σε εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 5.8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κυπριακό Μνημόνιο.

«Οι κυπριακές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο θα σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους και τις συναφείς χρηματοδοτικές παραμέτρους», τόνισε. Όπως πληροφορείται η «Κ» από αξιόπιστες πηγές, οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στη Μόσχα γίνονται σε συνεννόηση και εις γνώση της Ευρωζώνης.

Από ......  epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: