Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Αντ. Φώσκολος: 320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας από τους υδρογονάνθρακες

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Στα τέλη του 2014 αναμένεται να αρχίσουν οι γεωτρήσεις για τη εξόρυξη των υδρογονανθράκων...
που σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμο ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας της καναδικής κυβέρνησης, Αντώνη Φώσκολο, μπορεί να δώσουν λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και το δημοσιογράφο Γιάννη Λυβιάκη, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους NordicExplorerστο λιμάνι της Πάτρας, ο κ. Φώσκολος εμφανίζεται βέβαιος ότι «με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και της γεωργίας, δηλαδή με την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο οι κυβερνήσεις έθαψαν τα τελευταία 30 χρόνια, όλα τα προβλήματά μας θα λυθούν».

Με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις έρευνες ο κ. Φώσκολος εκτιμά ότι τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη μόνο από την περιοχή που δόθηκε προς έρευνα, δηλαδή τα 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κυμαίνονται σε 320 δις. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας!

Όσον αφορά την ΑΟΖ ο καθηγητής Φώσκολος αναφέρει ότι «με το θέμα της ΑΟΖ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πρώτα την ανακηρύσσουμε την ΑΟΖ, και αυτό είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και μετά την οριοθετούμε σταδιακά, με κάθε κράτος χωριστά». Και συνέχισε λέγοντας ότι «αν τα όμορα κράτη δεν θέλουν να κάνουν οριοθέτηση, μπορούμε, όπως ακριβώς έκανε ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης μέσω της τροπολογίας του Ν. 4001/2011, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και έγινε δεκτή από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με βάση τη μέση γραμμή των αποστάσεων μεταξύ των όμορων χωρών».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: