Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης συνδικαλιστών για το Μετρό – Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σε λίγες ώρες, το μεσημέρι της Πέμπτης, λήγει το τελεσίγραφο το οποίο έχει θέσει η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου στους εργαζόμενους στο Μετρό προκειμένου να σταματήσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Το δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι προκήρυξαν νέα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη έκρινε παράνομη και καταχρηστική για τρίτη συνεχή ημέρα τις κινητοποιήσεις τους, δημιουργεί έναν τεράστιο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο καλείται να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών λύσεων:
  • Να συλλάβει συνδικαλιστές με τη διαδικασία του αυτοφώρου για μη σεβασμό δικαστικών αποφάσεων
  • Να προχωρήσει σε επίταξη
  • Να ξεκινήσει τη διαδικασία απολύσεων
Στην κυβέρνηση επικρατεί η λογική μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα καθώς από τη μια πλευρά γνωρίζουν πως αν δεν κάνουν τίποτε από αυτά, τότε το παιχνίδι χάνεται τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διαρρέονταν χθες από το αρμόδιο υπουργείο, ότι δηλαδή «δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόσει το νόμο.»
Από την άλλη πλευρά όμως γνωρίζουν επίσης ότι κάθε μία από τις ενδεχόμενες λύσεις μπορεί να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και να οξύνει τα πνεύματα στο κοινωνικό πεδίο με τη δημιουργία μετώπου και άλλων ομάδων εργαζομένων μαζί με τους εργαζόμενους στις σταθερές συγκοινωνίες (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός). Γνωρίζουν επίσης ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αντιδράσουν σθεναρά και δεν κάνουν πίσω δεν υπάρχει τρόπος να τους απολύσει όλους ή να τους συλλάβει όλους για απείθεια.
Με δεδομένο μάλιστα ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση και δεν στηρίζουν αναφανδόν τους κυβερνητικούς χειρισμούς, η κυβέρνηση φοβάται ότι ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση θα δημιουργήσει και ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.
Στο ΠΑΣΟΚ το οποίο προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις εκτιμούν ότι οι εργαζόμενοι θα σκληρύνουν τη στάση τους καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πάρει το πάνω χέρι και αυτό δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια συμβιβαστικής λύσης.
Η κατάσταση συζητηθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Κατά τη διάρκειά της, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Βενιζέλος συμφώνησε με την ανάγκη να σταματήσει η απεργία αλλά διαφωνησε με το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις, επισημαίνοντας ότι είναι προτιμότερη η λύση της επίταξης.
Μια τέταρτη λύση θα ήταν να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να «βγάλει το φίδι από την τρύπα» μέσω της προκαταρκτικής έρευνας που έχει παραγγελθεί στην Ασφάλεια και βρίσκεται σε εξέλιξη με εντολή να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.
Αν δηλαδή αποδειχθούν αληθείς οι καταγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη που είπε ότι οι εργαζόμενοι απεργούν μεν αλλά πληρώνονται καθώς δηλώνουν άρρωστοι ή παίρνουν ρεπό, τότε η Εισαγγελία θα παρέμβει αυτεπάγγελτα αλλά θα έχουν χαθεί ακόμη δύο ημέρες με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σε κάθε περίπτωση το μπρα ντε φερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και παίζεται με σκληρούς όρους. Αν η κυβέρνηση δώσει στους εργαζόμενους αυτό που ζητούν, τότε θα έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου...

Πηγή: Eurokinissi

Από ....  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: