Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ελλάδα-Κατάρ, πράξη 3η: Ενίσχυση των μικρομεσαίων - και βλέπουμε

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Της Μαρίνας Μάνη 

«Το κοντέρ στις πολυετείς, πλην άκαρπες, επενδυτικές συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Κατάρ μηδενίσθηκε. Ξεκινάμε από την αρχή σε καλύτερο κλίμα και με προσεκτικές κινήσεις».

Αυτό το μήνυμα επιχείρησε να στείλει από τη Ντόχα ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, σεΐχη, Αλ Θάνι χθες, πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στο εμιράτο.

Γνωρίζοντας ότι η Αθήνα περιμένει απτά αποτελέσματα και συγκεκριμένες συμφωνίες, μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έγιναν επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς δήλωσε, μετά την συνάντηση με τον Αλ Θάνι, πως «δεν έχουμε ανάγκη από πυροτεχνήματα». Αντιθέτως, πρόσθεσε, «το κλειδί είναι να γίνεται ένα βήμα κάθε φορά για να υπάρξει σταθερή πρόοδος».

Τα μνημόνια συνεργασίας, ωστόσο, που υπεγράφησαν ανάμεσα στις δύο χώρες (για θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, ανάπτυξης) και η ανακοίνωση των δύο πρωθυπουργών πως θα δημιουργηθεί κοινό fund για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δείχνει πως το Μαξίμου είχε εργασθεί ώστε να μην περιορισθεί το πρωθυπουργικό ταξίδι σε «καλά λόγια».

Το «μυστικό» ταξίδι του Μηταράκη
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι την προηγούμενη Κυριακή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης «πέταξε» για Κατάρ με εντολή Σαμαρά και... υπό άκρα μυστικότητα, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και να ξεπερασθεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια: Η επιμονή της Ντόχα να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες (έναντι των «πολύπλοκων και χρονοβόρων» διαγωνισμών) κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων -επιμονή που, μεταξύ άλλων, οδήγησε το Κατάρ στην «έξοδο» από την επένδυση στο Ελληνικό.

Οπως φάνηκε χθες, αυτό το εμπόδιο ξεπεράσθηκε καθώς η καταριανή πλευρά «κατανόησε» την απαγόρευση και στράφηκε στην λύση του κοινού fund. Ανάλογη λύση άλλωστε είχε βρεθεί τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα στο Κατάρ και στην Ιταλία με τις δύο χώρες να επενδύουν 2 δισ. ευρώ για τετραετή ενίσχυση ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κατά το Reuters στο ελληνο-καταριανό fund συμφωνήθηκε να “μπουν” επίσης 2 δισ. ευρώ (από ένα η κάθε πλευρά), ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ύψος του ποσού δεν έχει καθορισθεί.

“Βγαίνουμε από την κρίση”
Ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, θέλησε να περάσει και το μήνυμα της σταδιακής εξόδου της χώρας από την κρίση: “Η Ελλάδα αναδύεται από μία δραματική κρίση – βγαίνουμε πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, πιο εξωστρεφείς και πιο αξιόπιστοι”, είπε.

Εμφάνισε, μάλιστα, τη χώρα έτοιμη να γίνει “μία στέρεη γέφυρα μεταξύ των γειτόνων μας στη Μέση Ανατολή και των Ευρωπαίων εταίρων μας”.

Επενδυτικές συζητήσεις, στους δικούς τους τομείς, διεξάγουν οι περίπου σαράντα Ελληνες επιχειρηματίες που επισκέπτονται από το χθες τη Ντόχα με αφορμή το πρωθυπουργικό ταξίδι.

“Τυχαία” συνάντηση με Ερντογάν
Η είδηση πάντως της χθεσινής ημέρας βγήκε από την άτυπη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι δύο αποστολές βρέθηκαν ταυτόχρονα στην ίδια πόλη και... στο ίδιο ξενοδοχείο.

Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν ήταν ολιγόλεπτη, όπως ειπώθηκε αρχικά, καθώς διήρκεσε 45 λεπτά. Κι όπως φάνηκε από τις “διαρροές” δεν ήταν ούτε αιφνίδια.

Κι αυτό διότι οι δύο πρωθυπουργοί φέρεται να συζήτησαν “για ζητήματα θαλάσσης” (σ.σ. δηλαδή και για την ΑΟΖ, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως), με τον κ. Ερντογάν να προτείνει λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους ιμάμηδες στη Θράκη: Κατά τις πληροφορίες, ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να μην ισχύσει η διάταξη που ψηφίσθηκε προ ημερών στη Βουλή με πρωτοβουλία και επιμονή της ΝΔ (σ.σ. να αμείβονται οι ιεροδιδάσκαλοι από το ελληνικό κράτος) αλλά από την Αγκυρα, επικαλούμενος την ελληνική οικονομική κρίση.

Επ΄ ευκαιρία δε, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του ξεπέρασε την δική της κρίση “με αποκρατικοποιήσεις”.

Κάπως έτσι, προετοιμάσθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στις 4-5 Μαρτίου στην Αγκυρα, στην οποία θα μετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί. (σ.σ. Πρόκειται για την δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου καθώς η πρώτη είχε γίνει επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου).

Από ......  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: