Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ωρα κρίσης για 180.000 εκπαιδευτικούς - Ποιά είναι τα κριτήρια αξιολόγησης

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Παιδείας θα μπουν 180.000 εκπαιδευτικοί, αφού η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα δώσει μέσα στις επόμενες μέρες το τελικό σχέδιο για διαβούλευση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης δασκάλων και εκπαιδευτικών.
Όπως αναφέρει το ένθετο Παιδεία της εφημερίδας Έθνος, το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, δομών εκπαίδευσης, βιβλίων και εκπαιδευτικών πρακτικών, ενώ ανάλογα με την «βαθμολογία» που θα λαμβάνει ο κάθε εκπαιδευτικός, θα προάγεται ή θα υποχρεώνεται να παρακολουθήσει σχετικά επιμορφωτικά προγράμματα.
Ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επισήμανε ότι η αξιολόγηση αυτή έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα και στοχεύει στη βελτίωση τυχόν ελλείψεων ορισμένων εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση.
Όσον αφορά την διαδικασία αξιολόγησης, κάθε εκπαιδευτικός θα έχει τον δικό του ατομικό φάκελο (portofolio) με τις δραστηριότητές του, ενώ η έκθεση αυτοαξιολόγησης και ο φάκελος του θα αποτελούν τα βασικά τεκμήρια που θα λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού από τον διευθυντή του σχολείου.
Οι «εξετάσεις» των εκπαιδευτικών θα αφορούν πέντε πεδία: το εκπαιδευτικό περιβάλλον, τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και προετοιμασία της διδασκαλίας, τη διεξαγωγή της διδασκαλία, την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια, τα τυπικά προσόντα και τη επαγγελματική του ανάπτυξη. Οι επιδόσεις τους θα παρουσιάζονται από μία περιγραφική κλίμακα (ελλιπώς, επαρκώς, πολύ καλά, εξαιρετικά), ωστόσο μόνο όσοι επιτύχουν το «πολύ καλά» ή το «εξαιρετικά» ως βαθμολογία θα προαχθούν.
Όσο για τους «μετεξεταστέους», θα πρέπει να παρακολουθήσουν ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα, ανάλογα των ελλείψεών τους. Η αρχική πρόταση αναφέρει τρεις τομείς: Τομέας Διαπροσωπικών Σχέσεων και Προσδοκιών όταν υπάρχει απουσία σχέσεων μεταξύ καθηγητή και μαθητών, τομέας παιδαγωγικού κλίματος σχολικής τάξης όταν το κλίμα μεταξύ καθηγητή και μαθητών είναι ουδέτερο εώς και ψυχρό ή τεταμένο και Τομέας οργάνωσης σχολικής τάξης όταν παρατηρείται παραμέληση της σχολικής τάξης και ελλιπής παιδαγωγική λειτουργικότητα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται κάθε ένα με δύο χρόνια από τον διευθυντή του σχολείου. Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η αξιολόγηση αυτή δεν θα έχει σε καμία περίπτωση χαρακτήρα τιμωρίας, ωστόσο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έμμεση χειραγώγηση τους και θα αποτελέσει το μέσο για την έξοδό τους από τις αίθουσες.

Από ..... iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: