Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Διαφθορά και φοροδιαφυγή: Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Μόνο στα λόγια η κυβέρνηση και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κάνουν λόγο για πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Στην πραγματικότητα καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναλάβει η τρικομματική κυβέρνηση για τα φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν την ελληνική διοίκηση ενώ η φοροδιαφυγή παραμένει εθνικό σπορ χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αυτή θα παταχθεί.

Τρίζουν τα δόντια
Οπως έχει γράψει επανειλλημμένως το iefimerida.gr οι δανειστές έχουν τρίξει τα δόντια στην κυβέρνηση και επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Η Ανγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πιέρ Μοσκοβισί και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει επιτακτικά το ζήτημα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής στις επαφές τους με την ελληνική ηγεσία, χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Στο τελευταίο Eurogroup έγιναν αυστηρές συστάσεις στον Γιάννη Στουρνάρα αλλά οι προσπάθειες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Εκθεση ΔΝΤ με αυστηρές συστάσεις
Τα Νέα αποκαλύπτουν σήμερα έκθεση του ΔΝΤ στην οποία γίνεται σειρά συστάσεων προς την Ελλάδα για τη φορολογική μεταρρύμιση και τη διαφθορά. Η Τρόικα δεν μασάει τα λόγια της.
«Η διαφθορά εξακολουθεί να διαπερνά τον διοικητικό μηχανισμό» αναφέρει η Εκθεση η οποία ρίχνει ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπήρξε «περιορισμένη πολιτική υποστήριξη».
Το ΔΝΤ επικαλείται τη Γεωργία και την Βουλγαρία οι οποίες θεωρούνται επιτυχημένα παραδείγματα καταπολέμησης της διαφθοράς και τονίζεται ότι η Βουλγαρία με την πάταξη της φοροδιαφυγής κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδά της κατά 4%.
Διαφθορά και εφοριακοί
Εμφαση δίνεται στην Εκθεση του ΔΝΤ και στην διαφθορά των ΔΟΥ και των στελεχών που την απαρτίζουν. Η Τρόικα κάνει αυστηρές συστάσεις και ζητά από την κυβέρνηση να ελέγχει συστηματικά τα περιουσιακά στοιχεία των εφοριακών, να τους μετακινεί συνέχεια για να μην αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις, να συστήσει μια Ομάδα Δράσης για τη διαφθορά, να απλοποιήσει τη νομοθεσία και να προστατεύσει τους πολίτες που καταγγέλουν φαινόμενα διαφθοράς.
Ωστόσο το προχθεσινό παράδειγμα του «ξηλώματος» των 165 εφοριακών, το οποίο αποφάσισε αιφνιδιαστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και το οποίο κατέληξε σε απόλυτη ήττα της κυβέρνησης και αναδίπλωση αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση για πάταξη της διαφθοράς.
Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε εναντίον της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών θέλοντας να διατηρήσει τα προνόμια των εφοριακών που το ίδιο είχε προάγει στις εν λόγω θέσεις αδιαφορώντας για το μήνυμα που εκπέμπει στους πολίτες αλλά και στους εταίρους δανειστές. Με το δήθεν επιχείρημα της αξιολόγησης των προϊσταμένων των ΔΟΥ το ΠΑΣΟΚ επέμεινε να διατηρήσει τους κομματικούς εκλεκτούς στη θέση τους και απείλησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λέγοντας «αυτό δεν θα περάσει έτσι»!

Φορολογικά δικαστήρια και ...ναυάγιο
Αλλά και η ιδέα την οποία αποκάλυψε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι θα ιδρυθούν φορολογικά δικαστήρια για να αντιμετωπίσει το βουνό των 170.000 εκκρεμών υποθέσεων φορολογικού ενδιαφέροντος που εκκρεμούν δείχνει να μη βρίσκει ανταπόκριση στην Ενωση Δικαστών.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έσπευσε χθες να εκφράσει τη «μεγάλη έκπληξή της» για «τα σχέδια» του υπουργού Οικονομικών να ιδρύσει φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια εξέλιξη των παλαιών Φορολογικών Δικαστηρίων και επισημαίνεται: «Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε».
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι έχουν αναπτυχθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια τη δεκαετία 2000- 2010. Και προσθέτει, ότι τη δεκαετία αυτή «χτίστηκε» το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. υπουργός».
Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, «μεταξύ των πολλών γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου αυτού (σ.σ.: της καθυστέρησης) περιλαμβάνονται, η, με γεωμετρική πρόοδο, αυξανόμενη και σχεδόν πάντα αποσπασματική φορολογική νομοθεσία, καθώς και η απροθυμία της φορολογικής διοίκησης, ως προς την αποτροπή της δημιουργίας φορολογικών διαφορών, ακόμα και για μικρού αντικειμένου υποθέσεις, οι οποίες σωρεύονται ανενδοίαστα στον υφιστάμενο φόρτο των δικαστηρίων και για τις οποίες εξαντλούνται -άσκοπα- από πλευράς διοίκησης όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχει για τα σχετικά θέματα παγιωμένη νομολογία».

Εφορίες και διαφθορά
Η Εκθεση του ΔΝΤ δίνει μεγάλη έμφαση και στη διαφθορά που εμφανίζεται στις εφορίες. Επισημαίνει ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία είχε δημιουργηθεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς και έχει συσταθεί από το 2011 για να διερευνά τους διεφθαρμένους εφοριακούς δεν απέδωσε αποτελέσματα. Αντί των 200 εφοριακών που έπρεπε να ελεγχθούν για ύποπτα περιουσιακά στοιχεία θα φτάσει φέτος μόνο τους 50.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι και η υπηρεσία Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου που συστάθηκε πρόσφατα δεν έχει ακόμη στελεχωθεί. Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Μεταρρυθμίσεων Κατά της Διαφθοράς υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και μια Ομάδα Δράσης κατά της Διαφθοράς που προς το παρόν μένουν στα χαρτιά.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επισημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η επαφή των εφόρων με τους πολίτες ενώ τονίζει ότι ο αριθμός των ΔΟΥ θα έπρεπε να είχε μειωθεί από 331 σε 80 ως το τέλος του 2012 αλλά στην πραγματικότητα έκλεισαν μόνο 50 εφορίες.

Από ........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: