Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ποια προαπαιτούμενα μέτρα δεν θέλουν να... ζυμώσουν

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Της Δήμητρας Καδδά

Ο νόμος κατά της φοροδιαφυγής μεταφέρθηκε –ξανά– για το 2013, τα κλειστά επαγγέλματα δεν ανοίγουν και τα τέλη υπέρ τρίτων θα καταργηθούν έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2013. Είναι τρία από τα δεκάδες παραδείγματα «μεταρρυθμίσεων» που καθυστερούν να έρθουν, υποκαθιστούμενες από νέα εισπρακτικά μέτρα σε κάθε αναθεώρηση του μνημονίου.

Κι ενώ οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν τα μέτρα «αυγατίζουν». Στο τελικό κείμενο των νέων μέτρων που ενέκριναν οι υπουργοί οικονομικών, και πάλι τα ποσά άλλαξαν: οριακά μεν αλλά ενδεικτικά του πως σε λίγες ημέρες η «ζημιά» γίνεται.

Σύμφωνα με το τελικό έγγραφο, καθώς το φορολογικό πακέτο άλλαξε δομή, μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου τα προσδοκώμενα έσοδα το 2013 - 2015 και αυξήθηκε ισόποσα το κονδύλιο περικοπών μισθών, άγνωστο (ακόμη) από πού (Δείτε τα μέτρα που αποφάσισε το Ecofin για την Ελλάδα στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία").

Πολλά από τα μέτρα που «μερικά» μόνο υλοποιήθηκαν έγιναν «συνεχή», δηλαδή πλέον δεν θα τσεκαριστεί η κυβέρνηση από την τρόικα μόνο στο τέλος ενός συγκεκριμένου τριμήνου, αλλά θα ελέγχεται διαρκώς για τις επιδόσεις της...

«Το ζήτημα είναι ότι αναβάλλονται και πάλι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει για να τονώσουν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος. Μεταξύ αυτών που προέβλεπε για το 2012 το μνημόνιο του Μαρτίου και πλέον στο αναθεωρημένο μνημόνιο… αναβάλλονται σύμφωνα με τον αναλυτικό απολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνονται και οι εξής:

* Ιδιωτικοποιήσεις με έσοδα 5.200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012.

* Κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων. ΟΙ παρεμβάσεις μεταφέρθηκαν 6 μήνες για τον Ιούνιο του 2013.

* Η Κυβέρνηση ορίζει υπεύθυνο εκκαθάρισης κρατικών ενισχύσεων (ήταν για τον Μάρτιο του 2012 και μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο του 2013).

* Φορολογική μεταρρύθμιση. Είχε ορισθεί για τον Ιούνιο του 2012…

* Στόχοι ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής. Από τους 10 δείκτες, πέντε υστερούν σοβαρά τους ετήσιους στόχους τους και μόνο το 25% επιτυγχάνεται… Παράταση για τον Ιούνιο του 2013 μαζί με τα έσοδα από την φοροδιαφυγή...

* Συγχωνεύσεις σε εφορίες. Από το τέλος Δεκεμβρίου ο στόχος μεταφέρεται για τέλος Ιουνίου του 2013.

* Διαδικασία αναθεώρησης παραγραφής οφειλών. Από τέλος 2012 σε Φεβρουάριο του 2013.

* Όχι πια πληρωμές με μετρητά και επιταγές σε εφορίες. Δεν τηρείται, νέα προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους.

* Βελτίωση του συστήματος για την προστασία των πληροφοριοδοτών περί διαφθοράς. Έπρεπε να γίνει τον Ιούνιο, αλλά… δεν έγινε.

* Οδικός χάρτης για τον εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα. Παρατείνεται για τον Δεκέμβριο του 2013.

* Κεντρική αρχή δημοσίων συμβάσεων σε κάθε υπουργείο - φορέα. Δεν τηρείται και μεταφέρεται για τον Απρίλιο του 2013.

* Απελευθέρωση επαγγέλματος διαμεσολαβητή ( μεταφέρεται για Δεκέμβριο του 2013).

* Σχέδιο δράσης για επιτάχυνση δικών. Έπρεπε να σταλεί στην ΕΕ τον Ιούνιο, δεν έχει «αποσταλεί στις υπηρεσίες της Επιτροπής μέχρι σήμερα» και νέο ορόσημο πλέον είναι ο Ιανουάριος του 2013).

* Προπληρωμένα ποσά για κάθε δικαστική πράξη ή εμφανίσεις δικηγόρου σε δικαστήριο, αποσύνδεση εισφορών με αμοιβές σε δικηγόρους και μηχανικούς και άλλες παρεμβάσεις στα επαγγέλματα που δεν έχουν γίνει.

* Τροποποίηση σε αδικαιολόγητες ή δυσανάλογες απαιτήσεις επαγγελματικών προσόντων στα βασικά νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα. Έπρεπε να γίνει έως τον Οκτώβριο, μεταφέρθηκε για Μάρτιο του 2013.

* Μεταρρύθμιση του Κώδικα Δικηγόρων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012. Δεν έγινε. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στην ΕΕ.

* Υποβολή των τιμοκαταλόγων χονδρικής με στοιχεία για το κόστος και τις συμβάσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Επρεπε να ισχύει από τον προηγούμενο Μάρτιο, μεταφέρθηκε για τον Φεβρουάριο του 20134 και μερικά μόνο τηρείται.

* Προεδρικά Διατάγματα για προϋποθέσεις απόκτησης άδειας για ηλεκτρολόγους. Δεν τηρούνται. Νέα προθεσμία μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2013.

* Ερευνα ΟΟΣΑ για τις συνθήκες ανταγωνισμού σε κλάδους που επηρεάζουν τις τιμές (πχ τροφίμων, λιανικό εμπόριο κλπ). Καθυστέρησε και νέο ορόσημο είναι ο Σεπτέμβριος του 2013...

* Ηλεκτρονικό τελωνείο. Μεταφέρεται για Σεπτέμβριο του 2013.

Από .......  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: