Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Σάλος στη βουλή για τη συνταγματικότητα των μέτρων- VIDEO

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Σκηνές απείρου κοινοβουλευτικού κάλλους εκτυλίχθησαν το πρωί στη Βουλή..
Συνταγματική εμπλοκή σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο, το οποίο εισήχθη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης διέκοψε τη συζήτηση προκειμένου να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Προηγήθηκε η δι' εγέρσεως ψηφοφορία, όπου φάνηκε ότι υπερψηφίζεται επι των παρόντων η ένσταση συνταγματικότητας, καθώς στη Βουλή εκείνη την ώρα βρίσκονταν κυρίως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η ένσταση απορρίφθηκε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων.

Δείτε το σχετικό video από τη Βουλή



Τελικά ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Η διακοπή της συνεδρίασης διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, γεγονός που προκάλεσε επίσης τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, καθώς είχε αρχικά ορισθεί διακοπή μισής ώρας.

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταρρέει» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσοι εγέρθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου».

Σημειώνεται πως η ονομαστική ψηφοφορία, που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας επί του πολυνομοσχεδίου, έγινε χωρίς την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, αλλά και ότι δεν σέβονται την αρχή της δεδηλωμένης.

«Θα μας κρίνει η ιστορία, θα μας κρίνουν οι πολίτες, όλοι όσοι παρακολουθούν με αγωνία» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

«Μέσα σε λίγες ημέρες για δεύτερη φορά το προεδρείο παραβιάζει τον κανονισμό» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και απευθυνόμενος προς τον Ευ.Μεϊμαράκη τον κάλεσε να προστατεύσει το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.

«Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας όποιος επιθυμεί να τα θέσει στα δικαστήρια» είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Θάνος Παφίλης τόνισε ότι θα καταργήσει ο λαός στην πράξη τα μνημόνια και χαρακτήρισε καταδικαστέα την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Κατά τη συζήτηση επί των ενστάσεων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι παραβιάζεται ευθέως το άρθρο του Συντάγματος «που ορίζει να προστατεύουμε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι «δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο κ. Μανιτάκης θα υπέγραφε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο».

Τελικά με ψήφους 170 κατά και 44 υπέρ, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επί του πολυνομοσχεδίου.

«Όχι» στην αντισυνταγματικότητα είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και «ναι» ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Παραβίαση Κανονισμών της Βουλής

Ο πρόεδρος του Σώματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρά την ρητή διάταξη του άρθρου 100 του κανονισμού της Βουλής που αναφέρει ότι η απόφαση για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου λαμβάνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση, δέχθηκε το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Πιθανώς γιατί είδε ότι αν επαναλάμβανε την καταμέτρηση των παρόντων η ψηφοφορία θα χανόταν.

Ο κανονισμός όμως παραβιάστηκε και ως προς το χρόνο συζήτησης του νομοσχεδίου καθώς ενώ η σχετική διάταξη προβλέπει η συζήτηση σε νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να μην ξεπερνά τις 10 ώρες και στην προκειμένη περίπτωση το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ ο κ. Μεϊμαράκης είπε στους βουλευτές μετά την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης «εγγραφείτε για να μιλήσετε και όσο πάμε 12 - 1 τη νύχτα».

Η τρίτη παραβίαση αφορά στο χρόνο διακοπής της συνεδρίασης προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία . Ενώ ο κανονισμός προβλέπει διακοπή 10 λεπτών για ονομαστική είχε περάσει ήδη μια ώρα και η συνεδρίαση δεν είχε ξεκινήσει.

Νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ελαστική εφαρμογή των προβλεπομένων ως προς το χρόνο λήξης της συζήτησης (σ.σ. προβλέπεται δεκάωρη συζήτηση στη διαδικασία του κατεπείγοντος).

Είπε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι μια διαδικασία που δεν ευχαριστεί τη Βουλή, ούτε και την κυβέρνηση, και που δεν τιμά εκείνους που κάνουν κατάχρησή της. Επικαλέστηκε, όμως, την αιτιολογία της κυβέρνησης ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, το πολυνομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα και την ιδιοκτησία και αυτό καταγράφεται και στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για νέα επέλαση στους πιο αδύναμους, στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς, ενώ «καμία ενέργεια δεν έγινε για τη λίστα Λαγκάρντ και για τη φορολόγηση μεγάλων καταθέσεων».

«Ο καθένας μας αναμετριέται με τη συνείδησή του και την ιστορία» πρόσθεσε.

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα υποστήριξε το πολυνομοσχέδιο παραβιάζει όλες τις διατάξεις του Συντάγματος.

«Το κράτος καταχρηστικά ασκεί το δικαίωμά του να μειώσει τις συντάξεις. Τις έχει μειώσει ήδη επτά φορές. Οι συνταξιούχοι οδηγούνται σε εξαθλίωση» είπε η κ. Γιαταγάνη.

«Αυτός ο νόμος βάζει ταφόπλακα στο Κοινοβούλιο» τόνισε η ίδια, αντιδρώντας στην απόφαση να συζητηθεί το νέο Μνημόνιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Έχουμε μία γερμανοκρατούμενη κυβέρνηση» υποστήριξε.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε ότι «αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή».

«Η δοκιμασία την οποία βιώνει ο λαός θα λάβει τέλος εφόσον παραμείνουμε στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τασούλας.

Από .......  epikaira
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: