Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ενδοκυβερνητική «φαγούρα» και γκρίνιες για τα σκληρά μέτρα Πηγή: Ενδοκυβερνητική «φαγούρα» και γκρίνιες για τα σκληρά μέτρα

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



Αναταραχή προκαλούν τα επώδυνα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ που θα παρουσιαστούν την Κυριακή στην Τρόικα και θα ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου. Οι κινητοποιήσεις μεγάλων κοινωνικών ομάδων που ετοιμάζονται φέρνουν πονοκέφαλο στους κυβερνητικούς εταίρους που αναζητούν αντιπροτάσεις και εναλλακτικές λύσεις για να απαλύνουν τις εντυπώσεις.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατάρτιση και ψήφιση του πακέτου μέτρων χωρίς παλινωδίες. Η απόφασή του να μη συγκληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα δημιουργούσε νέες τριβές και θα άνοιγε μέτωπο πολυφωνίας προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των κυρίων Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη.
Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε χθες την ενόχλησή του από την απόφαση του πρωθυπουργού να μη συναποφασίσει μαζί του τα νέα μέτρα και διεμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επιθυμεί συνάντηση πριν από την έλευση της Τρόικα στην Αθήνα. Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς δείχνει απρόθυμος να συγκαλέσει τη σύσκεψη ώστε να διαμορφωθεί η εικόνα ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν συνδιαμορφώνουν αλλά ακολουθούν τις εξελίξεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενοχλήθηκε και από την απροθυμία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ενημερώσει τους αρχηγούς μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Αναγκάστηκε μάλιστα να κάνει τηλεφωνική παρέμβαση στον πρωθυπουργό και μόνον τότε ο κ. Στουρνάρας τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς για τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνάντησης με τον κ. Σόιμπλε και του είπε ότι το κλίμα στις επαφές του ήταν καλό.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε την απόφασή του να να μη συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και διεμήνυσε ότι «δεν μπορεί να συγκαλεί συσκέψεις συνεχώς για θέματα καθημερινότητας αλλά για μόνο για θέματα στρατηγικής».
Πακέτο μέτρων από τη ΔΗΜΑΡ
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ετοιμάσει δική της φόρμουλα για το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων. Η πρόταση Κουβέλη που θα παρουσιαστεί στην Τρόικα είναι:
  • Να ψηφιστεί στο σύνολό του το πακέτο μέτρων των 11,88 δισ. ευρώ αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του (που θα περιέχει περικοπές).
  • Να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να καταργεί κάποια μέτρα όταν βρίσκει άλλα ισοδύναμα.
  • Προτεραιότητα να δοθεί στα κοινωνικά επιδόματα και στα δώρα των συνταξιούχων ώστε να αφαιρεθούν αν ευρεθούν ισοδύναμα.
  • Να υπάρξει ρήτρα ισοδύναμων από τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη σπατάλη.
Η ΔΗΜΑΡ έχει συστήσει ομάδα οικονομολόγων που εργάζεται για να βρει τα ισοδύναμα μέτρα. Η ομάδα αυτή έχει διαπιστώσει ότι στο κομμάτι της Υγείας μπορεί να περικοπεί κονδύλι πάνω από 900 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει ακόμη «λίπος» για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στους εξοπλισμούς.
Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει το δικό του πακέτο
Στην Ιπποκράτους επεξεργάζονται επίσης σενάρια με αντιπροτάσεις για τα μέτρα με στόχο να μη θιγούν χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά δήλωσε χθες ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να μην οδηγούν τα μέτρα σε οριζόντιες περικοπές και ότι το κριτήριο θα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.
«Αυτά που γνωρίζω είναι ότι ήδη έχουν τεθεί έντονα στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο ζητήματα που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις, τα δώρα, την προστασία των ατόμων με αναπηρία που εξαιρέθηκαν στην προηγούμενη φάση και πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται» είπε η κυρία Γεννηματά και αποκάλυψε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αναθέσει σε στελέχη την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων.
Φοβίζουν οι κινητοποιήσεις
Μέτωπο κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων ετοιμάζουν κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ. Οι φαρμακοποιοί, οι αστυνομικοί, οι εφοριακοί, οι καθηγητές, οι συνταξιούχοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου και αναμένεται να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Από .......  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: