Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τη Δευτέρα έρχεται η Τρόικα για να λάβει δεσμεύσεις από Σαμαρά και Στουρνάρα

Αναρτήθηκε από  .....  energoipoliteskv.blogspot.com


Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα... Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον μέλλοντα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Σταουρνάρα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές οι συνεννοήσεις που έχουν γίνει, το πιθανότερο σενάριο είναι η συνάντηση των κυρίων Πολ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ με τον κ. Σαμαρά να γίνει στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά.

Οπως έγινε γνωστό σε αυτή τη φάση η Τρόικα ενδιαφέρεται να λάβει δια ζώσης τη διαβεβαίωση από τους πλέον αρμόδιους ότι η συνεργασία συνεχίζεται και ότι ανεξαρτήτως συζητήσεων για χαλάρωση των μέτρων η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Όταν ρωτήθηκε για το χρόνο παραμονής της στην Αθήνα, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου Όλι Ρεν, απάντησε με τρόπο που εμπεριείχε σαφή... μομφή: «Όταν πρόκειται για την Ελλάδα, είναι πάντα δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικό στέλεχος στη Γερμανία, η έκθεση της Τρόικα για την ελληνική οικονομία ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε εβδομάδες κι όχι σε λίγες ημέρες.

Κάνοντας την αναγκαία προεργασία εν όψει των συνομιλιών με την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, καθώς και με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις σε δύο νευραλγικά «σκέλη» της οικονομικής διαχείρισης: Τα έσοδα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω διασταυρώσεων στοιχείων των φορολογουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο Μνημόνιο, για το οποίο θα γίνουν διαπραγματεύσεις, προβλέπει περικοπές ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2013 και το 2014. Προβλέπει επίσης, αποκρατικοποιήσεις (άμεσα, έξι οργανισμών), νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, μείωση 12% στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα, περικοπές φοροαπαλλαγών, αύξηση αντικειμενικών αξιών.

Από .....  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: