Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα η μάχη για μισθούς, επικουρικές και περικοπές δαπανών 3,3 δισ. ευρώ

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Της Δήμητρας Καδδά
Περιορισμός των μειώσεων μισθών κατά 20% μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους, μικρότερη μείωση, κατά 10%, στους νέους και στήριξη των επικουρικών συντάξεων, τίθενται σήμερα επί τάπητος στην διαπραγμάτευση των πολιτικών αρχηγών με ζητούμενο να κλειδώσουν τα μέτρα του 2012. Χθες συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν η διατήρηση 13ου και 14ου μισθού με αντάλλαγμα 20% μείωση στον βασικό μισθό, αλλά με άρση της εξάμηνης παράτασης της σύμβασης, η αποφυγή -προς το παρόν- μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, η παράταση για τις αποφάσεις στο εφάπαξ και κατώτερο πλαφόν στα 300 ευρώ για την περικοπή επικουρικών.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο επιπλέον μέτρων αξίας 3,3 δισ. ευρώ (1,5%) του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε να ληφθούν φέτος και καταγράφονται στο 15σέλιδο του προμνημονίου που πρέπει να οριστικοποιηθεί για να προχωρήσει το PSI.
Μετά ξεκινά νέος… γύρος διαπραγματεύσεων:   πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει γίνει κουβέντα για τα έτη 2013- 2014 για τα οποία η τρόικα ζητά μέτρα 7,6 δισ. ευρώ και θα πρέπει να περιληφθούν στο νέο μνημόνιο.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται:
• Ασφαλιστικό. Μείωση επικουρικών σε ποσοστό περίπου 20% -25%, του εφάπαξ κατά 30%για το οποίο προτείνεται αναβολή προκειμένου να γίνουν αναλογιστικές μελέτες. Οι ίδιες μελέτες μπορεί να ανοίξουν όμως το παράθυρο και για νέες παραμετρικές αλλαγές και στις βασικές συντάξεις.
• Δημόσιο. Προωθείται άμεσα η απόλυση τουλάχιστο 15.000 υπαλλήλων (30.000 ζητά η τρόικα) και συνολικά η μείωση τουλάχιστο 150.000 υπαλλήλων. Η μείωση θα προέλθει από τις θέσεις που θα καταργηθούν. Προωθείται ακόμη και μείωση των ωρομισθίων στην εκπαίδευση και του αριθμού εισακτέων στις σχολές αστυνομίας και στρατού ακόμη και κατά 70%. Παρεμβάσεις ζητούνται και για τα ειδικά μισθολόγια, ακόμη και των δικαστικών των ακαδημαϊκών και της εκκλησίας.
• ΔΕΚΟ. «Λουκέτο» σε επιπλέον 43 μεγάλες εταιρείες που τελούν υπό τον έλεγχο του δημοσίου και απολύσεις των υπαλλήλων τους. Συνολική παρέμβαση στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, ακόμη και των εισηγμένων ή των τραπεζών, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα.
• Περικοπή αμυντικών δαπανών. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν θα πληγούν τα μισθολόγια των στρατιωτικών, αλλά η τρόικα επιμένει με κόκκινη γραμμή το αξιόμαχο της χώρας.
• Κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Προωθείται ολική αναδιάρθρωσή τους μέχρι το τέλος Μαρτίου.
• Περίθαλψη και φαρμακευτική δαπάνη. Αν δεν πετύχει στην πράξη το πλαφόν στα 2,8 δισ. ευρώ για δαπάνες φαρμάκων, θα επανέλθει, στις αξιολογήσεις της τρόϊκας η απαίτηση για μείωση του προσωπικού και των παροχών υγείας με πιθανή την αύξηση συμμετοχής του ασφαλισμένου.
• Φόροι. Αναβάλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά στο τραπέζι παραμένει η άρση όλων των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων αλλά και η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.
• Τιμολόγια. Αυξήσεις αναμένονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ με τους πολιτικούς αρχηγούς να ζητούν περιορισμό τους στο 11,5%. Έχουν επίσης αποφασιστεί 25% αυξήσεις στα τιμολόγια άλλων ΔΕΚΟ αλλά και σε τέλη.
 Από .......  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: