Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Νέα επέμβαση από την ΕΚΤ μετά το “ΟΚ” σήμερα για το νέο Σύμφωνο

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Γιάννη Αγγέλη

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Φρανκφούρτης περιμένουν την σημερινή απόφαση στις Βρυξέλλες για την εισαγωγή του “νέου συμφώνου” δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να κινηθούν για νέα παρέμβαση στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η “συμβολική” βοήθεια με την παράλληλη και τυπικά ανεξάρτητη από το PSI συμμετοχή στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Το κύριο όμως μέλημα της ΕΚΤ αλλά και του Βερολίνου, παραμένει το πως οι τεράστιοι όγκοι κεφαλαίων που έχει -από τα τέλη του Δεκεμβρίου- αρχίσει να διοχετεύει στο τραπεζικό σύστημα με τις δημοπρασίες παροχής ρευστότητας τριετούς διάρκειας θα αρχίσουν κλείνουν τις “μαύρες τρύπες” στις τράπεζες και στις οικονομίες.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών στο Βερολίνο και στο Παρίσι είναι οτι μετά τα 485 δισ. ευρω της δημοπρασίας του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ικανοποιήσει “απαιτήσεις” της τάξης των 600 τουλάχιστον δισ. ευρω με την επόμενη δημοπρασία που πρόκειται να γίνει σε λίγες ημέρες στην Φρανκφούρτη.

Πηγές προσκείμενες στην διοίκηση της ΕΚΤ υποστηρίζουν οτι ακόμα και 800 δισ. ευρώ (!) να ζητήσουν οι τράπεζες η ΕΚΤ θα τα δώσει...

Αυτό σημαίνει οτι η ΕΚΤ μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες μπορεί να έχει βρεθεί να “βρέχει” κεφάλαια πάνω από ένα τρισ. ευρω.

Μια τέτοια κίνηση ούτε η FED δεν την έχει αποτολμήσει μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Και να σκεφθεί κανείς οτι η ΕΚΤ έχει ήδη εξασφαλίσει άλλα 600 δισ. δολ. από την FED προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια μιας και οι αμερικάνικες τράπεζες έχουν πάψει να τις δανείζουν εδώ και μήνες...

Ο κ. Ντράγκι όμως στο Νταβός έσπευσε να δηλώσει οτι παρά τους τεράστιους όγκους κεφαλαίων που έχει διοχετεύσει στις αγορές, αυτά τα κεφάλαια δεν φτάνουν στην οικονομία.

“Σταματάνε” στο τραπεζικό σύστημα και στην καλύτερη περίπτωση εξυπηρετούν την διαδικασία απομόχλευσης των τραπεζών σε συνθήκες μείωσης των καταθέσεων τουλάχιστον στις προβληματικές οικονομίες.

Η ΕΚΤ επι προεδρίας Τρισέ είχε ζητήσει την ταχεία δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης και ενιαία δημοσιονομική διακυβέρνηση (κοινοτικός “υπουργός οικονομικών”) πριν η ΕΚΤ αναλάβει ευρύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σήμερα το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής επιχειρεί με την διακυβερνητική συμφωνία των 26 (μένει εκτός η Μ. Βρετανία) να νομιμοποιήσει σε επίπεδο Ε.Ε. ενα τέτοιο καθεστώς και να θέσει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες όπως είχε ζητήσει η ΕΚΤ.

Η απόφαση αναμένεται να εγκριθεί αν και πολλοί υποστηρίζουν οτι σε μεγάλο βαθμό το αρχικό σχέδιο έχει “στρογγυλοποιηθεί” αφού ο μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων για τους παραβάτες τίθεται πλέον υπό την δυνατότητα αναίρεσης από μια πλειοψηφία χωρών που θα μπορούσαν να τον αναστείλουν κατα περίπτωση...

Παρ΄ όλα αυτά για την ΕΚΤ το “πρόσχημα” μετά από σήμερα θα υπάρχει και η συμφωνία θα τεθεί επισήμως σε ισχύ από την τακτική Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο που η ΕΚΤ θα έχει “λυμένα”, τρόπος του λέγειν, τα χέρια της, η δυνατότητα παρέμβασης μπαίνει σε νέα, πολύ μεγαλύτερη, κλίμακα.

Και αυτό περιλαμβάνει και τον τρόπο συμμετοχής της στο ελληνικό PSI.

Το μεγάλο ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι το πως είναι δυνατό η ΕΚΤ να τα καταφέρει εκεί όπως όλα δείχνουν οτι έχει αποτύχει και μάλιστα με δύο προγράμματα “ποσοτικής χαλάρωσης” η FED.

Η ΕΚΤ θα ρίξει πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ εκ νέου σε λίγες ημέρες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Πώς θα καταφέρει όμως αυτά να φτάσουν στην οικονομία;

Ο κ. Ντράγκι στο Νταβός είπε πως μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει. Τώρα τι θα αλλάξει;

Το σημαντικό εδώ επίσης είναι ότι από αυτές τις κινήσεις θα εξαρτηθεί και η τροπή που θα πάρει η τύχη και του ελληνικού προγράμματος...    


Από ......  Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: