Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Επίθεση κατά Α.Σαμαρά από την Ν.Μπακογιάννη για τις επιδοτήσεις της Πολιτικής Άνοιξης

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Eπίθεση κατά του  Αντ. Σαμαρά σχετικά με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που έλαβε η άλλοτε Πολιτική Άνοιξη, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή με την ευκαιρία της επερώτησης για την κρατική οικονομική στήριξη που απολαμβάνουν τα κόμματα.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας διερωτήθηκε «τι γίνεται με τα δάνεια που έλαβαν παλαιότερα κόμματα που σήμερα δεν υφίστανται», ενώ ο βουλευτής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει ενταχθεί στο κόμμα της, εξειδικεύοντας τις έμμεσες αιχμές της, αναφέρθηκε στο πρώην κόμμα του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, την Πολιτική Άνοιξη, λέγοντας ότι χρηματοδοτήθηκε με δισ. δραχμές, αλλά από την στιγμή που ανέστειλε την δραστηριότητά του δεν γνωρίζουμε πως αποπληρώθηκαν αυτά τα χρήματα.
Μάλιστα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε για την Ελλάδα, ότι έχει την τέταρτη υψηλότερη δαπάνη χρηματοδότησης κομμάτων στην Ε.Ε. ενώ την ίδια στιγμή τα εδώ κόμματα επί σειρά ετών αντλούν έσοδα μέσω τραπεζικού δανεισμού με εκχώρηση, ως εγγύηση, τις μελλοντικές τους ετήσιες κρατικές χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα, το ύψος αυτών των δανείων ανέρχεται σε 244,2 εκατ. ευρώ, ενώ ΠαΣοΚ και ΝΔ από κοινού χρωστούν τα 235 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας η ΝΔ έλαβε συνολικά δάνεια 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 105 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα και τα 15 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ΠαΣοΚ έλαβε 114 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 97εκατ. προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα, 10 εκατ. ευρώ από την Marfin και 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν λάβει 3 επιπλέον εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτσης εμφανίστηκε από την πλευρά του ανοιχτός στην αναθεώρηση του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων, καλώντας τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επισήμανε δε ότι τα κόμματα ξεκίνησαν από την κρατική χρηματοδότηση αλλά ακολούθησε και η τραπεζική με αποτέλεσμα να εξελιχθούν κατ’ αναλογία όπως το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφάνισε την περίοδο 2000-2011 τα κόμματα έλαβαν 41-85 εκατ. ευρώ το χρόνο, ανάλογα και με τις εκλογικές αναμετρήσεις, ή 655 εκατ. ευρώ αθροιστικά.

Αναφορικά με τα δάνεια που έλαβαν τα κόμματα, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι αυτά ανέρχονται σε 245 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως υπογράμμισε, δεν μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό σε εκκρεμότητα, διευκρινίζοντας ότι ναι μεν το κράτος μπορεί να βοηθήσει, όχι όμως και να αναλάβει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: