Με τη θεσμοθέτηση ενός πιο ευέλικτου πλαισίου που επιτρέπει τη λειτουργία του τομέα της Καθαριότητας των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια απαντά η κυβέρνηση στην πρόσφατη απεργία διαρκείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έφτασε στα όρια της ασφυξίας* την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου), με το οποίο επέρχονται διορθώσεις στον «Καλλικράτη» περιέχονται δύο ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:
1. Οι δήμοι θα προχωρούν σε επιχειρησιακές συμβάσεις με τους εργαζόμενους στους τομείς καθαριότητας καθώς πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία που πληρώνουν οι ίδιοι οι δημότες μέσα από τα δημοτικά τέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε δήμος θα διαπραγματεύεται με το οικείο Σωματείο των εργαζομένων στην καθαριότητα και θα καταλήγουν σε συγκεκριμένη σύμβαση με την οποία θα καθορίζονται οι μισθοί των εργαζομένων. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών αφενός αφήνει εκτός του δευτεροβάθμιο Σωματείο, εν προκειμένω την ΠΟΕ-ΟΤΑ και αφετέρου αναγκάζει τους δήμους να αναδιαρθρώσουν και να εξορθολογίσουν τις υπηρεσίες τους, προσαρμόζοντας το κόστος της αποκομιδής σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που θα είχαν αν χρησιμοποιούσαν ιδιώτες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΣ αυτή τη στιγμή το μέσο κόστος για την αποκομιδή ενός τόνου απορριμμάτων από τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι περί τα 120 ευρώ, ενώ στις πρόσφατες συμβάσεις που είχαν συναφθεί με ιδιώτες λόγω της απεργίας μειωνόταν στα 65 ευρώ.
2. Οι Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) μετατρέπονται είτε σε Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) είτε σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με τη συμμετοχή των δήμων της περιφέρειας, προκειμένου να είναι πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί, σύμφωνα με το υπουργείο, στις κινήσεις τους. Μ' αυτόν τον τρόπο στο ΥΠΕΣ ευελπιστούν ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα συγκληθούν άμεσα οι γενικές συνελεύσεις των ΦΟΣΔΑ προκειμένου να εκλέξουν διοικητικά συμβούλια και να προχωρήσουν το συντομότερο τις διαδικασίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Τέτοια άμεση ανάγκη υπάρχει στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η σύσταση του Φορέα καρκινοβατεί από τις αρχές του χρόνου.
* ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου