Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Εδώ Κάννες, εκεί τι;

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com

Ειδήσεις δίχως σχόλια από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Τα έμαθα από πρόσωπο εμπιστοσύνης και σας τα μεταφέρω όπως ειπώθηκαν από άνθρωπο της γερμανικής αποστολής στις Κάννες.

«Τον κ. Παπανδρέου τον προσκάλεσαν στις Κάννες Μέρκελ και Σαρκοζί για να υποστεί σκληρή ανάκριση. Ήρθε η στιγμή να βγει η μάσκα της ηγεσίας της Αθήνας και να μιλήσουμε έξω από τα δόντια με τους ανθρώπους που κυβερνούν την Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου καλείται να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Ποιο θα είναι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος που ανήγγειλε, πότε σκοπεύει να το διεξάγει και εάν τελικά ενδιαφέρεται ο ίδιος και το κυβερνόν κόμμα (του) να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.»


Ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να φύγει από τις Κάννες χωρίς προηγουμένως να έχει δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο ενεργειών που δεν θα προκαλέσουν περαιτέρω αναστάτωση στις κυβερνήσεις της ΕΕ και στα χρηματιστήρια. Εάν δεν καταστεί δυνατό να εκπονηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα απόσβεσης των νέων ισχυρών ταλαντώσεων που προκάλεσε με δική της αυτή την φορά πρωτοβουλία η κυβέρνηση, Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν αποφασίσει να καλέσουν τις επόμενες μέρες νέα Σύνοδο Κορυφής όπου θα τεθεί εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα παραμονής της χώρας στην ΕΕ.


Σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν καταλήξει και προτείνει στην κ. Μέρκελ να υποδείξει στον κ. Παπανδρέου ότι υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί η παραίτησή του ίσως να αποτελούσε την καλύτερη λύση, που θα μπορούσε να συνοδευτεί από τον σχηματισμό μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγούσε σε εκλογές, αφού πρώτα ξεκαθαριστεί ολόκληρο το πλαίσιο της συντεταγμένης χρεοκοπίας, επί του σχεδίου του οποίου έχει συμφωνήσει και προσυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Με δυο κουβέντες απόψε στις Κάννες έχουμε άρση της εμπιστοσύνης της ηγεσίας της ΕΕ προς το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, ο οποίος καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες εκτόνωσης της νέας κρίσης με την «οικιοθελή» μάλιστα απομάκρυνσή του από τα πράγματα.

Δήλωσα ότι θα σας παρουσιάσω ειδήσεις και όχι τα δικά μου σχόλια επ’ αυτών. Αυτό έπραξα έχοντας την αίσθηση ότι τούτη την ώρα η ηγεσία της ΕΕ κάνει στον κ. Παπανδρέου μία προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί. Υπήρχε τέτοια ένταση τις προηγούμενες ώρες στις Κάννες που σε αρκετά μέλη των αποστολών είχε διαμορφωθεί η εντύπωση ότι το πιστόλι με το οποίο κάποτε ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε απειλήσει τις αγορές, τώρα ακουμπά τον κρόταφό του. Έτσι όπως τα κατάφερε δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για τίποτα. Έχασε, όχι μόνον κάθε ίχνος αξιοπιστίας, αλλά και την δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι διατηρεί υπό τον έλεγχό του την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Μέρκελ και Σαρκοζί απόψε κουρελιάζουν το προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προηγουμένως με τον πλέον ηλίθιο τρόπο που θα μπορούσε να διανοηθεί άνθρωπος, υπονόμευσε ο ίδιος την ισχύ του μέσω μιας στρατηγικής νομιμοποίησης στο εσωτερικό αποφάσεων που λαμβάνονταν στο εξωτερικό. Δυστυχώς μέσα σε ένα διεθνές παιχνίδι στο οποίο ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τον ρόλο του ντίλερ και όχι του πολιτικού ηγέτη ανεξάρτητης χώρας, ήταν επόμενο να συμβούν όλα αυτά τα τραγικά για τον τόπο και απολύτως εξευτελιστικά για τον ίδιο πλέον. Το ερώτημα που απομένει γι’ απόψε είναι: εδώ Κάννες, εκεί τι; 


Από .....  activistis

Δεν υπάρχουν σχόλια: