Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η κραυγή του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες 2500 χρόνια αργότερα

 Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com


Την Κυριακή το πρωί η Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Λαμίας (ΠΕΠΛΑ) ακολουθώντας το πρόγραμμα «καθαρή πόλη» έφτασε στις Θερμοπύλες για να καθαρίσει όσο μπορούσε καλύτερα την περιοχή . Αλλά κανένας από εμάς δεν φαντάζονταν το τι θα αντικρίζαμε .

Όλος ο ιερός χώρος των Θερμοπυλών ήταν γεμάτος από πλαστικά μπουκάλια ,σακούλες, γυαλιά , μπουκάλια από ποτά ,κουτάκια από μπίρες ,πάμπερς , ελενίτ , πεταμένες τηλεοράσεις ,πιάτα, ποτήρια , πιρούνια ,παπούτσια καλώδια, ελαστικά αυτοκίνητων ,περιττώματα και εκατοντάδες προφυλακτικά ( λες και η αβγουλίλα που εκπέμπουν οι πηγές των Θερμοπυλών επηρεάζει το λίμπιντο των νεοελλήνων). Και δεν ήταν μόνο αυτό: κάποιοι είχαν πετάξει τα σκουπίδια μέσα στους θάμνους για να μην φαίνονται με τέτοιον τρόπο που ήταν αδύνατον να περισυλλεγούν χωρίς να κοπούν οι θάμνοι .

Στον χώρο των Θερμοπυλών δόθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας . Δεν υπάρχει σχολείο, γυμνάσιο, πανεπιστήμιο, η στρατιωτική σχολή σε όλο τον κόσμο που να μην έχει αναφερθεί σε αυτή .
Η αυταπάρνηση των Ελλήνων ενέπνευσε ανάλογα χιλιάδες ποιητές, συγγραφείς, στρατιωτικούς, πολίτες και πολιτικούς σε όλον τον κόσμο . Εδώ ο Λεωνίδας οι άντρες του και χίλιοι Θεσπιείς έπεσαν στην μάχη αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδος τους απέναντι σε χιλιάδες βαρβάρους . Και πολύ σωστά αναφέρει ο βασιλεύς Αρχίδαμος δεν νικήθηκαν, δεν πέθαναν αλλά έμειναν εκεί που είχαν ταχτεί να μείνουν από τους νόμους της πατρίδος τους .

Ο χώρος των Θερμοπυλών είναι ιερός όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και θα έπρεπε να δέχεται την ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία από την ελληνική πολιτεία . Την δέχεται όμως ; Και αναρωτιέμαι εγώ σαν Έλληνας ; Τιμούμε τον ιερό χώρο όπως θα έπρεπε ; Όλοι μας; Πολιτεία και πολίτες ; Είμαστε αντάξιοι της ιστορίας μας; Σεβόμαστε τους ήρωες μας ; Σεβόμαστε αυτούς που δημιούργησαν το ελληνικό μεγαλείο; Τους έχουμε σαν υπόδειγμα ειδικά σήμερα που η μικρή πατρίδα μας είναι πάλι αντιμέτωπη με τους σύγχρονους βαρβάρους;

Η απάντηση δυστυχώς βρίσκεται στην τραγική πραγματικότητα του χώρου των Θερμοπυλών.
Εδώ που οι «πρόγονοι» μας συνέτριψαν τα στίφη των βαρβάρων .
Και δεν το έκαναν επειδή ήταν μόνο καλοί πολεμιστές . Αλλά το έκαναν επειδή είχαν ιδανικά που τους έκαναν καλούς πολεμιστές . Πίστευαν στα ελληνικά ιδεώδη και για αυτά αγωνίστηκαν . Αν δεν είχαν αγάπη για την πατρίδα τους και τα ιδανικά τους δεν θα πολεμούσαν .

Εκεί δυστυχώς είναι το πρόβλημα στην σημερινή κοινωνία Είμαστε ένα λαός που δεν σκέφτεται τα ιδανικά του, δεν σκέφτεται την ιστορία του άρα δεν λογαριάζει το μέλλον του . Ο χώρος των Θερμοπυλών το απέδειξε περίτρανα .
Εδώ φαίνεται η παιδεία των Ελλήνων ! Και αυτή η παιδεία ξεκινά από τον ίδιο μας το εαυτό . Όταν δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας ,δεν μπορούμε να σεβαστούμε τους άλλους ,δεν μπορούμε να σεβαστούμε την κληρονομιά μας, την ιστορία μας , την κουλτούρα μας και την παράδοση μας . Όταν δεν έχουμε παιδεία οι Θερμοπύλες ο Παρθενώνας η Αλαμάνα δεν μας συγκινούν και δεν μας νοιάζει αν θα τους βρομίσουμε σαν χώρους , αν θα τον καταστρέψουμε η αν θα πουλήσουμε τον κόπο , τον ιδρώτα και τα έργα των «προγόνων» μας στου ξένους .

Και εγώ αναρωτιέμαι από τις Θερμοπύλες δεν πέρασαν οι ντόπιοι άρχοντες ; Δεν πέρασε ποτέ ο «δήμαρχος» της Λαμίας ; Έπειτα από δώδεκα χρόνια που «διοικεί» τον τόπο ; Δεν πέρασαν αντιδήμαρχοι ,νομάρχες αντινομάρχες και λοιποί «υπεύθυνοι» . Δεν πέρασαν οι κοινοτάρχες και κάτοικοι από τα όμορα χωριά ; Δεν πέρασαν διευθυντές σχολείων ,λυκείων κλπ κλπ κλπ . Κανένας δεν είδε τίποτα ; Κανένας δεν νοιάστηκε; Κανένας δεν είπε να κάνει μια αναφορά ; Δυστυχώς όλοι οι παραπάνω πέρασαν . Όλοι είδαν την κατάντια του ιερού χώρου αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε επειδή πια έχουμε άλλες έννοιες (που δεν αξίζει να τις αναφέρουμε)!
Αν είναι έτσι οι σύγχρονοι Έλληνες εγώ δεν θέλω πια να λέγομαι Έλληνας .Δεν μου το επιτρέπει η συνείδηση μου . Για μένα Έλληνας είναι αυτός που φέρει την ελληνική παιδεία. 
Αυτός που σέβεται και έχει ασπαστεί τα ελληνικά ιδανικά, αυτά που έκαναν την πατρίδα μου γνωστή σε όλο τον κόσμο .
Και κάποιοι έχουν την απαίτηση να αξιοποιήσουν τον χώρο τουριστικά .
Μα πως θα αξιοποιηθεί ο ιερός χώρος την στιγμή που εμείς οι Έλληνες δεν τον σεβόμαστε . Έχει αναρωτηθεί ο «δήμαρχος» της Λαμίας οι «αντιδήμαρχοι» «νομάρχης» «αντινομάρχες» και κάθε εκλεγμένος αργόσχολος πόσοι ξένοι περνούν κάθε ήμερα από τις Θερμοπύλες ; Έχουν αναρωτηθεί τι αντικρίζουν αυτοί οι άνθρωποι ; Έχουν αναλογιστεί την λαχτάρα των ξένων αλλά και Ελλήνων να δουν και να απολαύσουν τον ιερό χώρο; Και τι αντικρίζουν αυτοί οι άνθρωποι ; Τις πλαστικές σακούλες ,τα περιττώματα ,τα καλώδια ,τα προφυλακτικά και κάθε λογής σκουπίδια . Και φυσικά απογοητευμένοι θα αναφέρουν την θλιβερή πραγματικότητα όταν επιστρέψουν στον τόπο τους .

Φαντάζομαι πως αν ο βασιλιάς Λεωνίδας μπορούσε από τον τάφο του να μας πει πέντε κουβέντες θα έλεγε τα παρακάτω .

Ω ξένε που περνάς από εδώ θα ήθελα να μεταφέρεις στον τόπο σου τα παρακάτω Οι κάτοικοι που ζουν πια σε αυτόν τον τόπο που εγώ αγωνίστηκα και πέθανα για τα ιδανικά μου δεν έχουν καμία σχέση με αυτά . Οι σύγχρονοι άρχοντες είναι βουτηγμένοι στην διαφθορά στο ψέμα και στις απολαύσεις . Μαζί τους έχουν παρασύρει και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας για να καλύπτουν τις παρανομίες τους . Έχει χαθεί ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια από πολίτη προς τον πολίτη, από πολίτη προς άρχοντα και από άρχοντα σε πολίτη .
Δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα, δεν τους ενδιαφέρει ο ελληνικός πολιτισμός που εμείς αγωνιστήκαμε και δημιουργήσαμε. Πολλοί λίγοι από αυτούς πια θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου για τα ελληνικά ιδανικά . Διότι τους είναι πια άγνωστα η θαμμένα κάπου στο βάθος του μυαλού τους καταπλακωμένα από την μυρωδιά του χρήματος και την διαφθορά .

Αυτά να πεις στον τόπο σου όταν θα πας.

Κύριε δήμαρχε της Λαμίας είστε ο βασικός υπεύθυνος για την κατάντια του ιερού χώρου των Θερμοπυλών . Έπειτα από δώδεκα χρόνια εμπειρίας που υποτίθεται ότι διαθέτετε θα έπρεπε οι ιστορικοί χώροι τουλάχιστον να λάμπουν (μιας και αναφερόμαστε στις Θερμοπύλες) .
Όμως δείξατε ασέβεια , ανευθυνότητα και απρέπεια προς την τοπική ιστορία που υποτίθεται ότι οφείλατε να προστατεύσετε .
Θα μπορούσατε κύριε δήμαρχε να διαφυλάξετε τον ιερό χώρο των Θερμοπυλών από τον οποιανδήποτε διερχόμενο .
Θα μπορούσατε σε αυτά τα δώδεκα χρόνια που είστε «δήμαρχος» να δείξετε τον απαραίτητο σεβασμό στο μεγαλείο και την ιστορικότητα του χώρου και να τον αξιοποιήσετε όπως θα έπρεπε . Αλλά δεν έχετε κάνει τίποτα απολύτως . Αυτό που κάνει τους άντρες να ξεχωρίζουν κύριε δήμαρχε είναι τα έργα τους .Ο Λεωνίδας με την αυταπάρνηση του και τον αγώνα που έδωσε για ελληνικά ιδεώδη έμεινε στην ιστορία .Αντίθετα εσείς ακριβώς στον ίδιο χώρο με την αδράνεια σας την αδιαφορία σας και την έλλειψη σεβασμού ,δείξατε πόσο μικρός είστε και ότι δεν είστε άξιος να συνεχίσετε τον τίτλο που σας έδωσε η τοπική κοινωνία .
Αν θέλετε να λέγεστε Έλληνας και έχετε λίγο φιλότιμο είναι καιρός να παραιτηθείτε για να πάει επιτέλους ο τόπος μπροστά .

Γιώργος Καλλιώρας
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: