Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δημοψήφισμα για το «κούρεμα» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός - Ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του

Αναρτήθηκε από .... energoipoliteskv.blogspot.com



- Κινήσεις υψηλότατου ρίσκου από τον Γ. Παπανδρέου για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία ή την ηρωική έξοδο
- Η χώρα μπαίνει σε ακόμη μεγαλύτερη παρατεταμένη και αναίτια αστάθεια.
- Ζητούμε από τράπεζες και επενδυτές να δεχθούν το «κούρεμα» που μπορεί εμείς να απορρίψουμε
- Αντίθετα ΟΛΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν εκλογές.

Με μια σειρά κινήσεων που αιφνιδίασαν τους πάντες ο πρωθυπουργός επιχειρεί είτε την αναβαπτισμένη παραμονή του στην εξουσία είτε την ηρωική έξοδο.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα εξήγγειλε δημοψήφισμα για την απόφαση του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Επίσης κίνησε διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του προκειμένου να σταματήσει η αμφισβήτηση του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το όλο κλίμα της ομιλίας του ήταν καθαρά προεκλογικό με δριμεία επίθεση σε τράπεζες και ΜΜΕ ,πατριωτικές αναφορές  και γενικόλογες καταγγελίες για συνομωσίες. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά τόσο για τα κίνητρα όσο και για τη χρησιμότητα της για τον τόπο.

Παρ’ ότι δεν έγινε δημοψήφισμα ούτε για το πρώτο μνημόνιο, ούτε για το μεσοπρόθεσμο επιλέγεται να γίνει για το «κούρεμα» προκειμένου εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο τη συναίνεση των πολιτών να την εμφανίσει ως επιβράβευση του συνόλου της πολιτικής της.

Γι’ αυτό βάζει τον τόπο σε παρατεταμένη περίοδο ακόμη μεγαλύτερης από την ήδη υπάρχουσα αστάθεια ,ρισκάρει την πιθανή απόρριψη της συμφωνίας από το εκλογικό σώμα και στέλνει το μήνυμα προς τράπεζες και επενδυτές που πρέπει να δεχθούν εθελοντικά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ότι η όλη συμφωνία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα!

Είναι προφανές ότι πιθανή απόρριψη του από το εκλογικό σώμα θα σημάνει εκλογές και καταστροφικές επιπτώσεις.
Για το ίδιο το δημοψήφισμα υπάρχουν ανοιχτά και θεσμικά ζητήματα και ουσιαστικό ρόλο θα παίξει πια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που κατά το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα για την προκήρυξη του.

Η ονομαστική ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου ο κ. Καστανίδης έκανε διευκρινίσεις σχετικά με το δημοψήφισμα, λέγοντας την προσωπική του άποψη ότι θα προσδιοριστεί η διεξαγωγή του τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο για τα δημοψηφίσματα, εάν μία συμφωνία έχει ψηφιστεί σε νόμο, τότε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχει μετάσχει στη διαδικασία τουλάχιστον το 50% του λαού. Εάν δεν υπάρχει νόμος, τότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό εάν συμμετέχει το 40% του λαού.

Για το διάστημα μετά τον Ιανουάριο, προσδιόρισε ουσιαστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το οποίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στην τηλεόραση του «Αντ1», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για το PSI θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Δεκεμβρίου και η ανταλλαγή θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιανουάριο 2012. Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, ο λαός θα κληθεί να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στον κυρωτικό νόμο της νέας δανειακής σύμβασης.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ

Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. για το δημοψήφισμα

Μόλις έγινε γνωστό, η Ε.Ε. απάντησε ουδέν σχόλιο τόσο για το δημοψήφισμα όσο και για την ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ των πρωτοβουλιών του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Την ικανοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ο γραμματέας της, Βασίλης Έξαρχος, στην εισαγωγική του ομιλία, κατά την, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, συνεδρίαση του οργάνου.

Ο κ. Έξαρχος έκανε λόγο για σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ, με τις οποίες αναγνωρίζονται οι επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι την ικανοποίηση της ΚΟ δεν την συνοδεύουν θριαμβολογίες, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν δυσκολίες ως την έξοδο από το τούνελ της κρίσης.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλους, τόνισε ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις, και επέκρινε εκείνους που είναι σιωπηλοί στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό επιμένουν, όπως είπε, στην άγονη γραμμή της άρνησης.


Από ..... Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: