Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Fitch: Χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης για την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε χρεοκοπία, χωρίς να αποχωρήσει από το ευρώ, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, υπογραμμίζοντας πως το κόστος διάλυσης της ευρωζώνης είναι πολύ μεγάλο για να επιτραπεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου, Ντέιβιντ Ρίλει, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, είναι απίστευτα υπερβολικές, υπογραμμίζοντας πως η δημόσια στήριξη και η πολιτική βούληση για τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης», που θα περιλαμβάνει και πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση, «απλώς δεν υπάρχει».

Εκτιμάει ακόμη πως  η ΕΚΤ δεν έχει πολλές επιλογές από το να συνεχίσει να απορροφά όλο και περισσότερο κρατικό και τραπεζικό χρέος στον ισολογισμό της, εκτός και εάν το EFSF διευρυνθεί και γίνει πιο ευέλικτο λειτουργικά, πιθανώς έχοντας και τη δυνατότητα να δανείζεται από την ΕΚΤ, αλλά και να έχει μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία.

Η Fitch τέλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει προκειμένου να διασφαλίσει ότι η κρίση ρευστότητας δεν θα μετατραπεί σε μια «περιττή και τυχαία κρατική χρεοκοπία». Ωστόσο, τονίζει πως η αποτυχία για αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης της Ελλάδας, συνεχίζει να πλήττει την εμπιστοσύνη για την ικανότητα των ευρωπαϊκών  οργανισμών και των αρχών να διαχειριστούν την κρίση.

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: