Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


O Πολιτιστικός Σύλλογος «Νεανικός Παλμός» εγκαινιάζει με το έργο αυτό τη θεατρική του ομάδα, φιλοδοξώντας αφενός να δίνει βήμα έκφρασης σε όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, αλλά και να ψυχαγωγεί τους συμπολίτες του, δημιουργώντας παράλληλα ένα σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος για την περιοχή μας.
Στεγαστικό πρόβλημα, ανεργία, σεξουαλική παρενόχληση: Το νιόπαντρο ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει τη δική του στέγη αλλά δεν έχει τα χρήματα και σκέφτεται να δανειστεί. Η γυναίκα που θέλει να δουλέψει αλλά ο άνδρας της δεν της το επιτρέπει (ναι, ισχύει ακόμη και σήμερα) από φόβο μη «ξεμυαλιστεί». Η πρόσληψη κατά προτίμηση ανύπανδρων γυναικών από τις επιχειρήσεις. Οι σπουδές που δεν διασφαλίζουν πάντα ένα αντίστοιχο επαγγελματικό μέλλον.

Θέματα απολύτως σύγχρονα. Και όμως πριν από 36 χρόνια με αυτά τα συστατικά ο Ασημάκης Γιαλαμάς και ο Κώστας Πρετεντέρης έγραψαν την κωμωδία «Μιας πεντάρας νιάτα», που γνώρισε εξαρχής μεγάλη επιτυχία στο θέατρο, ενώ σύντομα πέρασε και στη μεγάλη οθόνη. Ηρωες ο Γιώργος και η Ειρήνη, η Μαρίκα, ο Αντρέας, ο Δημήτρης. Άνθρωποι καθημερινοί, συνηθισμένοι, της διπλανής πόρτας. Ανθρωποι του '60, αλλά και του 2011.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γώννης Γιώργος
Σκηνογραφία:Γώννης Γιώργος
Σκηνικά: Πολιτιστικός Σύλλογος Καμ. Βούρλων «Νεανικός Παλμός»
Μουσική επιμέλεια: Μάκρου Κώστας
Μακιγιάζ : Κωνσταντίνα Μπασάνου
Παραγωγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Καμμένων Βούρλων «Νεανικός Παλμός»

Διανομή
Βούλα Παπανδρέου:Μαρίκα Κωνσταντίνου
Γιάννης Γαλανός:Ανδρέας Αλαφούζος
Θοδωρής Καραμανώλης:Γιώργος Στρατάκης
Κατερίνα Μεμένιου:Ειρήνη Τένγκουλα-Στρατάκη
Νίκος Σβολάκης:Τσεβάς Τένγκουλας
Νίκος Μπαρούδας:Πασχάλης Αβραμίδης
Πάνος Αθανασίου:Σάββας
Παναγιώτα Καλτσή:Πολυξένη Βαλάσκου
Χαρά Καλτσή:Σόφη, Ρίκα
Κώστας Μάκρου:Δημήτρης Βαλάσκος
Σωτήρης Σελτσιώτης:εργολάβος
Χρήστος Αναστασίου:γιατρός

Ευγενική στήριξη από:
Δήμο Καμένων Βούρλων
«Επιπλοδομή» Αντρέας Μανιάς
Μακιγιάζ Κωνσταντίνα Μπασάνου

Η πορεία του έργου Το «Μιας πεντάρας νιάτα» πρωτανέβηκε το το καλοκαίρι του 1965 στο θέατρο Μινώα από την «Ελληνική Λαϊκή Σκηνή» της Χριστίνας Σύλβα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Νικολαΐδη. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του συνεχίστηκε και τον επόμενο χειμώνα. Ακολούθησε την αμέσως επόμενη χρονιά το ανέβασμα στο θέατρο Αμιράλ σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου. Συγχρόνως παρουσιάστηκε και στην Κύπρο, με πρωταγωνιστές τους Ζωή Λάσκαρη, Ανδρέα Ντούζο, Δέσπω Διαμαντίδου, Κίμωνα Ρηγόπουλο, Βασίλη Ανδρεόπουλο και Δημήτρη Μπισλάνη.
Το 1967 το θεατρικό έργο διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη. Στην ταινία, σε σενάριο των δύο συγγραφέων και σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα, η διανομή βασίστηκε σε εκείνη του πρώτου θεατρικού ανεβάσματος. Τη Χριστίνα Σύλβα αντικατέστησε η Ελλη Φωτίου.
Θεατρικά τη σκυτάλη πήραν το 1970 οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Ρουσσέα, Νικηφόρος Νανέρης, Ιλυα Λιβυκού, Λαυρέντης Διανέλλος, Τάκης Μηλιάδης και Ανδρέας Φιλιππίδης, που το σκηνοθέτησε κιόλας στο θέατρο Μινώα. Τη δεκαετία του '80 ο Δημήτρης Νικολαΐδης το ανέβασε εκ νέου, αυτή τη φορά στο Μετροπόλιταν. Η Ράια Μουζενίδου το σκηνοθέτησε για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 1984-85.

  Από ......ΒΗΜΑPREMIUM

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να ο Αντιδήμαρχος κ. Μακρυνίτσας μέσω του Συλλόγου που είναι πρόεδρος η αδελφή του κατόρθωσε να αλλάξει και το όνομα του Δήμου
Σε << Δήμο Καμένων Βούρλων >> !!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο της κ. προέδρου!!!

Ανώνυμος είπε...

Κυρ-Βαγγέλη, μην ξεχνάς πίσω το σκύλο σου το ρούλη, γιατί οργιάζει εις βάρος σου και απειλεί ότι θα σε... αντικαταστήσει! Ενώ μόλις του πεις ότι θα τον πάρεις μαζί, ακόμα και μπάνιο κάνει για χάρη σου!