Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κυρ. Μητσοτάκης«Προτείνω την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας»

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


 Δέσμη ουσιαστικών προτάσεων για την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την ηθική αποκατάσταση του κοινοβουλίου στα μάτια της κοινής γνώμης καταθέτει με αποκλειστική του συνέντευξη στη «metro» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, προτείνει τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, την αμετάκλητη διακοπή της βουλευτικής σύνταξης και όλων των προνομίων, καθώς και την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων.

Ο κ. Μητσοτάκης, τις προτάσεις του αυτές, τις γνωστοποίησε χθες με επιστολή προς όλους τους συναδέλφους του βουλευτές, αναζητώντας την ευρύτερη δυνατή υιοθέτησή τους.

Συνέντευξη στο Γιώργο Κατσίγιαννη
Κύριε Μητσοτάκη, στείλατε μια επιστολή σε όλους τους βουλευτές με προτάσεις για αλλαγές στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας σας;
Είναι πλέον προφανές ότι στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο και κατώτερο των περιστάσεων.
Όλοι πλέον βιώνουμε μέρες πρωτόγνωρης οργής, που στρέφεται πρωτίστως κατά του Κοινοβουλίου.
Οι πολίτες δεν προσάπτουν στους πολιτικούς μόνο ευθύνες για το οικονομικό αδιέξοδο που έχει φτάσει η χώρα. Τους κατηγορούν επίσης ότι ενδιαφέρονται κυρίως για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι για το καλό των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν.
Κι ενώ για την οικονομική κρίση δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις, πιστεύω ότι η απαξίωση της Βουλής μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με μια σειρά από πρωτοβουλίες.
Γι’ αυτό έστειλα μια ανοιχτή επιστολή σε όλους τους συναδέλφους βουλευτές, προτείνοντας επτά συγκεκριμένα μέτρα, που θα μας επιτρέψουν να κερδίσουμε πίσω έστω ένα μέρος της χαμένης αξιοπιστίας μας.
Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Πρόσφατα προτείνατε μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά ένα τρίτο. Εμμένετε σε αυτήν την πρόταση;
Ναι. Πιστεύω ότι ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να μειωθεί από 300 σε 200. Σε σχέση με άλλες χώρες παρεμφερούς μεγέθους, η Ελλάδα έχει πολλούς βουλευτές.
Η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 επιτρέπεται από το Σύνταγμα και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, στο πλαίσιο μιας αλλαγής του εκλογικού νόμου, που θα ανακατανέμει τις εκλογικές περιφέρειες, με κεντρικό άξονα τη δημιουργία μικρότερων εκλογικών περιφερειών.
Με μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο εξοικονομούμε χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά το βασικότερο είναι ο πολιτικός συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης, που είναι πολύ πιο σημαντικός από την εξοικονόμηση των 11 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό που αυτή συνεπάγεται.
Διαβάζουμε όμως ότι αναφέρεστε και στην κατάργηση προνομίων των βουλευτών, όπως τα βουλευτικά αυτοκίνητα και η βουλευτική σύνταξη.
Τα βουλευτικά αυτοκίνητα πρέπει να καταργηθούν. Είναι τουλάχιστον προκλητικό σήμερα, όταν μια μέση ελληνική οικογένεια έχει τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, να παρέχει η Βουλή στους βουλευτές μεταφορικό μέσο, το οποίο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο 5,4 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Και η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί. Ο βουλευτής θα δικαιούται σύνταξη μόνο από έναν ασφαλιστικό φορέα - αυτόν στον οποίο ανήκε ως εργαζόμενος πριν γίνει βουλευτής -, ενώ για όσο διάστημα διατηρεί τη βουλευτική του ιδιότητα θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές του από τη Βουλή. Επίσης θεωρώ απαράδεκτο να αμείβονται οι βουλευτές με περισσότερα χρήματα για να συμμετέχουν σε επιτροπές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς τους.
Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ άλλα 6 εκατ. μπορούν επίσης να εξοικονομηθούν με το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής, που έτσι κι αλλιώς δεν το παρακολουθεί κανένας Έλληνας πολίτης.
Κύριε Μητσοτάκη, φτάνουν όμως αυτά; Πώς απαντάτε στην οργή των πολιτών για την ατιμωρησία και τις υπόνοιες για πλουτισμό πολλών πολιτικών;
Και για αυτά υπάρχουν προτάσεις. Στην επιστολή μου προτείνω την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί άμεσα με την κοινή βούληση όλων των κομμάτων η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας να εισηγείται πάντα και για όλες τις υποθέσεις υπέρ της άρσης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επίσης έχω ξαναπεί και επιμένω στην ανάγκη ανάρτησης του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο Διαδίκτυο.
Τα «πόθεν έσχες» πρέπει να είναι προσβάσιμα από τους πολίτες, όχι μόνο για τον τελευταίο χρόνο, αλλά από το έτος που εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή.
Δεν είναι κακό να μπαίνει κανείς πλούσιος στην πολιτική, αλλά να μπαίνει φτωχός και να βγαίνει πλούσιος. Είναι ανάγκη ο κάθε Έλληνας πολίτης να μπορεί να έχει συγκριτική εικόνα για τα οικονομικά των βουλευτών, ώστε να μη χαρακτηρίζονται ισοπεδωτικά όλοι «κλέφτες».
Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσουν οι συνάδελφοί σας σε αυτές τις προτάσεις; Πιστεύετε ότι πραγματικά μπορεί να υπάρξει η βούληση να γίνουν τέτοιες αλλαγές;
Κοιτάξτε, τα λόγια σήμερα δεν έχουν πλέον καμία αξία. Οι πράξεις μας είναι αυτές που θα μας κρίνουν.
Ή θα επιλέξουμε να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ή θα αναμετρηθούμε γενναία με τις αδυναμίες μας, ακόμα κι αν χρειαστεί να «ματώσουμε» οι ίδιοι.
Πάντως, η αμηχανία είναι ανεπίτρεπτη και η αδράνεια μπορεί να αποβεί καταστροφική. Η προσαρμογή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας στις απαιτήσεις των καιρών αποτελεί δική μας ευθύνη.

Πηγή: www.metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: