Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

«Στα μονοπάτια της πίστης – οι άγρυπνοι φρουροί της περιοχής μας», μια πρωτότυπη εργασία από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καινούργιου!

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


 Ζούμε στην εποχή που η συντήρηση της δημόσιας εικόνας μας απαιτεί τη διάθεση αρκετών πόρων από την καθημερινή μας δραστηριότητα. Η επικοινωνιακή στρατηγική και τακτική, όχι μόνο έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή των ενδιαφερόντων μας , αλλά απαιτούν και ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις.
Αποτέλεσμα, να έχουμε απομακρυνθεί πεισματικά από την ανάγκη αναζήτησης της ουσίας, από την ανάγκη αναζήτησης του καλού ή χρήσιμου περιεχομένου και επικεντρωνόμαστε στη θαυμαστική προσέγγιση μιας εντυπωσιακής συσκευασίας, που συνήθως κρύβει ένα εντυπωσιακότατο «τίποτα»
Γράφω αυτές τις 5 αράδες, επειδή νοιώθω την υποχρέωση να αποκαταστήσω – στο βαθμό που μπορώ – την αξιοπρέπεια κάποιων ανθρώπων που, ανήκοντας στην οικογένεια των δημόσιων υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης, δέχονται όλες τις συνέπειες της γενικευμένης και ισοπεδωτικής λογικής ότι «όλοι είναι ίδιοι».

 

Επιθυμώ να υπερασπιστώ την άποψη ότι, σ `αυτή την εποχή της επικοινωνιακής μπουρμπουλήθρας κάποιοι σεμνοί υπηρέτες της γνώσης, λάτρεις του αυθόρμητου και όχι του υποχρεωτικού, εραστές της αθόρυβης αλλά ουσιαστικής συλλογικότητας και πάντα κόντρα στο πνεύμα των καιρών που δημιούργησαν την εικόνα μιας Ελλάδας μίζερης και γκρινιάρας, υπηρετούν την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της έρευνας, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της έμπνευσης και ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ!
Αφορμή στάθηκε η πρόσκλησή μου σε μια εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Καινούργιου, όπου τα πάντα παρέπεμπαν σε μια ακόμα «βαρετή διαδικασία» του στυλ «αντε να βγάλουμε την υποχρέωση». Έ λοιπόν, ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ!!

 
Εκεί, κάποιοι προσφέρουν αθόρυβα και απλόχερα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνο τη γνώση τους, αλλά και την ψυχή τους. Και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό! Όχι μόνο ξαφνιάστηκα ευχάριστα -μαζί με όλους τους παρευρεθέντες-, αλλά ένοιωσα την ανάγκη να αναθεωρήσω την ισοπεδωτική άποψη που θέλει τους δημόσιους υπαλλήλους τεμπέληδες και ακαμάτηδες, ράθυμους και διαρκώς αναμένοντες την 1η και 16η του μήνα για πληρωμή του μισθού. Βαρειά λόγια, αλλά τα ακούμε όλοι καθημερινά και μας ενοχλούν μόνο στην περίπτωση που ή μας ακουμπάνε προσωπικά ή αφορούν κάποιο πολύ αγαπητό μας πρόσωπο!
Η εργασία που παρουσιάστηκε έχει τον γενικό τίτλο «Στα μονοπάτια της πίστης – οι άγρυπνοι φρουροί της περιοχής μας» . Τα ξωκλήσια της περιοχής μας απετέλεσαν το αντικείμενο της μελέτης (και της παρουσίασης) και οι μικροί μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους ασχολήθηκαν με τη φωτογράφηση, αποτύπωση, περιγραφή και εμβαδομέτρηση των εκκλησιών, ιστορικές αλλά και μυθολογικές αναφορές, ακόμη και με τη χλωρίδα και πανίδα που κυριαρχεί στον τόπο που αυτά είναι χτισμένα. Ουσιαστικές αναφορές για το ρυθμό, τα υλικά κατασκευής, λεπτομέρειες από την εικονογράφηση και ότι άλλο θα μπορούσε να κριθεί άξιο αναφοράς. Μια εργασία, χωρίς υπερβολή, πανεπιστημιακού ίσως επιπέδου.
 

Η άκρως σημαντική εργασία, μέσα από τη γνώση της εθνικής και της τοπικής ιστορίας παράγει πολιτισμό, που θα χρησιμεύσει σαν πνευματικό εφαλτήριο για την πνευματική ανάταση του τόπου. Έτσι αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε περαστικοί και εφήμεροι, αλλά συνειδητοί στρατιώτες μιας πολιτιστικής παραγωγής που απομακρύνει τον άνθρωπο από το χωνευτήρι της ισοπεδωτικής πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.
Αξιέπαινη η συμμετοχή της σχολικής χορωδίας, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στον ίδιο χώρο »τρέχει» και μια έκθεση βιβλίου, με προσφορά μέρους των κερδών από τις πωλήσεις για ενίσχυση του σχολείου. Για την ιστορία αναφέρω τα ονόματα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο συγκεκριμένο σχολείο: Τρίγκας Δήμος (Δ/ντής), Βουρβουλάκη – Ξυδιά Μαρεντίνα, Κατσάρας Παναγιώτης και Μουρτζούνης Παναγιώτης.
Σε ένα επόμενο άρθρο θα αναφερθώ, με περισσότερες λεπτομέρειες στην παρουσίαση αυτή, μια και θέλω να φαντάζομαι ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες. Εύγε!!!

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δήμαρχος του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου κ. Βαγγ. Τετριμίδας, η Σχολική Σύμβουλος Κα Μπενιάτα Ελένη, η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας Κα Βάνα Νικοπούλου, και βέβαια αρκετοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που ήταν παρουσιαστές, αλλά και «πρωταγωνιστές» της θαυμάσιας ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, μια και με την απαγγελία των κειμένων που συνόδεψαν την παρουσίαση, αλλά και με τις πολύ προχωρημένες προτάσεις που έκαναν για βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους και «ανάγκασαν» το δήμαρχο να υποσχεθεί ότι θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος των προτάσεών τους.

Από ..... thronio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: