Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το λεξικό της χρεοκοπίας

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Εννιά είναι οι πιθανές λύσεις για την Ελληνική κρίση χρέους και η BofA Merill Lynch τις συγκέντρωσε, σημειώνοντας ποιά από αυτές θα λειτουργήσει θετικά για την αγορά, ποιά θα οδηγήσει σε αναβάθμιση ή σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ποιά θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους της Ελλάδας και ποιά είναι ικανή να καταστρέψει, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ιδού οι εννέα προτάσεις, βαλμένες με σειρά μεγαλύτερης προς μικρότερης πιθανότητας να συμβούν:

Iδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να διευρύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ που ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ή να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις της τρέχουσας διετίας 2011-2012. Αυτό θα μειώσει το βάρος του χρέους, θα βελτιώσει την βιωσιμότητά του όμως δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2012-2013. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην αγορά των ομολόγων και των CDS θα είναι θετικός και ενδέχεται να οδηγήσει και σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους.
Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ σε αυτήν την περίτπωση θα γίνει ένα EFF (Extended Fund Facility). Αυτό θα μειώσει την πίεση αποπληρωμής το 2015, θα βελτιώσει το προφίλ του χρέους της χώρας και τη βιωσιμότητά του, αλλά δεν λύνει από μόνο του το θέμα χρηματοδότησης του 2012-2013. Ο αντίκτυπος σε ομόλογα και CDS θα είναι και σε αυτήν την περίπτωση θετικός ενώ θετικά νέα θα υπάρξουν πιθανόν και από τους διεθνείς οίκυος αξιολόγησης.

Αύξηση των διμερών δανείων. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα αυξήσουν το ποσό που προσφέρουν στην Ελλάδα, που σήμερα διαμορφώνεται στα 90 δις ευρώ. Αυτό θα αναγκάσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και σε πώληση assets, κάτι που θα ωφελήσει την δημοσιονομική βιωσιμότητα. Επίσης, καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη διετία 2012-2013, όμως υπάρχει ο κίνδυνος πολύ βαθύτερης ύφεσης στην Ελλάδα. Παντως ο αντίκτυπος για τα ελληνικά ομόλογα και τα ελληνικά CDS θα είναι θετικότατος ενώ θα είναι αρνητικός για τα ομόλογα και τα CDS των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης). Και εδώ αναμένεται σχετικά θετική αντίδραση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Πακέτο EFSF. Περαιτέρω 60-80 δις ευρώ θα δωθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2012-2013, είτε σε μορφή εκταμιεύσεων σε ρευστό ή μέσω αγορών ομολόγων του EFSF. Αυτό θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας το 2012-2013, θα αναγκάσει σε περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και σε πωλήσεις assets, βελτιώνοντας έτσι τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας. Αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για τα ελληνικά ομόλογα, ειδικά τα 2ετή, αλλά και τα CDS ενός μέχρι και τριών ετών εδικότερα. Η απάντηση από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγηση αναμένεται να είναι ουδέτερη ωστόσο.

Μείωση του επιτοκίου του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πακέτο των 110 δις ευρώ, το οποίο έχει ήδη μειωθεί κατά 1%. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά δεν λύνει το πρόβλημα χρηματοδότησης για το 2012-2013. Τα ελληνικά ομόλογα και τα CDS θα αντιδράσουν ελαφρώς θετικά, και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι διεθνείς οίκοι.

Επέκταση της διάρκειας των ομολόγων. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ομόλογα μακρύτερης διάρκειας, με την ίδια ονομαστική αξία. Αυτό επιτρέπει την καθυστέρηση της αποπληρωμής των ομολόγων του 2012-2013, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές μετά την βελτίωση της δημοσιονομικής της κατάστασης ή την στήριξη του ESM μετά το 2013. Ομως, αυτό θα αποδυναμώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα, και δεν μειώνει το βάρος του χρέους της χώρας. Ο αντίκτυπος για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι αρνητικός ενώ δεν θα υπάρξει μείωση στα spreads των CDS αφού η ανταλλαγή δεν θα είναι δεσμευτική. Η περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας είναι πιθανή και αυτή η διαδικασία μπορεί και να θεωρηθεί και ως χρεοκοπία της χώρας.

Ευρύτερη εθελοντική αναδιάρθρωση. Θα υπάρξει εθελοντική ανταλλαγή με ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας και με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας / χαμηλότερου κουπονίου και ίδιας ονομαστικής αξίας. Θα εκδοθούν νέα ομόλογα - πιθανόν από το EFSF - ενώ οι κάτοχοι των ομολόγων θα υποστούν ποινές έτσι ώστε να αναγκαστούν να συμμετέχουν στην ανταλλαγή. Αυτό θα βελτιώσει το προφίλ του χρέους της Ελλάδας, θα μειώσει το βάρος του χρέους, ομως θα αποδυναμώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα και θα καθυστερήσει την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές, χωρίς να υπάρχει κιόλας εγγύηση για σημαντική μείωση του χρέους. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει haircut της τάξης του 50% στα ελληνική ομόλογα και ενδέχεται να ενεργοποιηθεί η αγορά των CDS. Και εδώ θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση της Ελλάδας και αυτή η διαδικασία μπορεί και να θεωρηθεί και ως χρεοκοπίας της χώρας.

Σκληρή αναδιάρθρωση. Ανταλλαγή ομολόγων με αναγκαστική αλλαγή των όρων και των νόμων που ισχύουν στην Ελλάδα για τα ομόλογα, ανταλλαγή με ομόλογα μακρύτερης διάρκειας/ χαμηλότερου κουπονιού / χαμηλότερης ονομαστικής αξίας. Μπορεί να εκδοθούν και νέα ομόλογα πιθανόν από το EFSF. Αυτό θα βελτίωσει το προφίλ του χρέους της Ελλάδας, θα μειώσει το βάρος του χρέους, ομως θα υπάρξει τεράστια καταστροφή στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης, στην υπόλοιπη περιφέρεια φυσικά, και θα οδηγήσει την Ισπανία να ζήτησει και αυτή στήριξη. Παράλληλα, η πρόσβαση τις αγορές θα είναι αδύνατη για αρκετά χρόνια. Και εδώ το haircut θα είναι της τάξης του 50% τουλάχιστον, ενώ θα ενεργοποιηθεί 100% η αγορά των CDS αφού θα αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Ετσι και υποβάθμιση θα υπάρξει και θα θεωρηθεί ουσιαστικά χρεοκοπία της Ελλάδας.

Τέλος, η έξοδος από την Ευρωζώνη. Αυτό θα συμβεί με σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αλλαγή του ισχύοντος νόμου για τα ομόλογα. Θα υπάρξει υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, κάτι που θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, όμως θα αυξηθεί το βάρος του χρέους και εκτός της τεράστιας καταστροφής στην Ευρωζώνης θα υπάρξει τάση φυγής κεφαλαίων και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων. Το haircut θα είναι της τάξης του 75% τουλάχιστον, ενώ θα ενεργοποιήσει 100% την αγορά των CDS αφού θα αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Ετσι και σε αυτήν την περίπτωση και υποβάθμιση θα υπάρξει και θα θεωρηθεί ουσιαστικά και χρεοκοπία της Ελλάδας.

http://www.reporter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: