Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Εν μέσω εσωκομματικών διαφωνιών οι πρώτες ανακοινώσεις των μέτρων

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Με την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επενδύσεων να αποτελούν "κόκκινη γραμμή", αλλά και με πολλές ασάφειες για τις περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, μισθούς και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων ανακοινώνεται σήμερα η νέα δέσμη μέτρων.

Θα συζητηθεί σε τρεις διαδοχικές συναντήσεις των κομματικών και των κυβερνητικών οργάνων, στο υπουργικό συμβούλιο -παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για την Ουάσιγκτον- στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Περιλαμβάνει ουσιαστικά τέσσερα πακέτα: τα εισπρακτικά μέτρα αξίας τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ, το πακέτο των 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων, τα σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν ως κοινωνικό αντιστάθμισμα.

Δεν θα λύσει όμως όλες τις... απορίες. Οι διαφωνίες των προηγούμενων ημερών μεταξύ κορυφαίων υπουργών, που εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους με τις περικοπές που ζητήθηκαν αλλά και με συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, αλλά και οι ακόμη πιο οξείες αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, οδηγούν στην αναβολή πολλών ανακοινώσεων. Το πλήρες πακέτο μέτρων θα καταγράφεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 16 Μαΐου στη Βουλή για να ψηφιστεί το αργότερο έναν μήνα μετά.

- Τα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμώνται για την περίοδο 2012- 2015 σε 23 δισ. ευρώ. Στο ποσό θα προστεθούν τα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για να καλύψουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού και το υψηλότερο έλλειμμα του 2010.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί μεγάλο βάρος στην φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη σπατάλη, θα αποφευχθούν αναλυτικές αναφορές στους τομείς που «καίνε» όπως είναι τα κοινωνικά επιδόματα και οι αλλαγές στο μισθολόγιο. Αναμένεται ότι δεν θα υπάρχει αναφορά σε περικοπή επενδυτικών δαπανών και σε νέα αύξηση φορολογικών συντελεστών (αμφίβολο είναι ωστόσο αν θεωρείται ως νέο μέτρο η αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά από το 2012 που έχει ήδη αποφασιστεί).

Μέχρι και χθες εκφράζονταν διαφωνίες για την κατανομή των μέτρων ανά υπουργείο, με την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου να δηλώνει αδυναμία εύρεσης των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που της ζητήθηκαν. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και για το πακέτο του υπουργείου Εργασίας.

- Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικοί ετήσιοι στόχοι από τους οποίους θα προκύψουν τα 50 δισ. ευρώ που θα μειώσουν το χρέος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των εταιρειών ύδρευσης, με το κράτος να περιορίζεται πολύ μικρή συμμετοχή.

Ωστόσο, και χθες, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, εκφράστηκαν από κορυφαίους υπουργούς και πάλι διαφωνίες για το κατά πόσο πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ και ο ΟΠΑΠ, λόγω του κρίσιμου ρυθμιστικού ρόλου τους. Έτσι, θεωρείται ακόμη αβέβαιο το θα γραφεί στο σημερινό πρόγραμμα. Αναμένεται να υπάρχει αναφορά και σε μεγάλα ακίνητα του δημοσίου που θα αξιοποιηθούν.

- Ο τρίτος πυλώνας των μέτρων θα περιγράφει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις-έκπληξη για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων, με στόχο τον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων.

Από .....capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: